Dille plant verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌱

Plantenbieb A-Z

Dille

Het kweken van dille in je eigen tuin of op je balkon kan niet alleen een aanwinst zijn voor je keuken, maar ook een kruid dat veel leven naar de tuin trekt. Hieronder gaan we wat dieper in op het verzorgen van dille, van de oorsprong tot essentiële verzorgingstips en het omgaan met mogelijke ziektes.

Dille plant in het kort

Bloeiperiode

Juni - oktober

winterharde planten

Winterhard

Matig

plant zonlicht

Standplaats

Zonnig - halfschaduw

biodiversiteit tuin

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

plant hoevaak water geven

Waterbehoefte

Gemiddeld

Type plant

Kruid - Niet-inheems

Alles over dille plant verzorging 🌱

Oorsprong

De populariteit van dille ligt in de oudheid, waar het al door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen werd gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen maar ook voor zijn smaak is dille natuurlijk erg populair. Er zijn verschillende soorten dille beschikbaar, waaronder de 'Mammoth' dille met zijn grote pluimen en de 'Fernleaf' dille die compacter is en beter geschikt is voor potten.

Water geven

Dille houdt van een gelijkmatig vochtige grond. Maar vermijd teveel water geven om wateroverlast te voorkomen, dit kan namelijk leiden tot wortelrot. Geef dille regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

Licht en standplaats

Dille groeit het beste op warme en zonnige plekken. Plaats je dille plant op een plek waar deze minstens 6 uur direct zonlicht krijgt. Een plek bij een zonnig raam of een beschutte plek in de tuin zijn ideale locaties.

Voeding geven

Om je dille gezond te houden en veel blad te laten groeien, is het belangrijk om regelmatig voeding te geven. Gebruik een speciale moestuin meststof zoals Moestuin-AZ of vloeibare variant Moestuinvoeding

Verpotten

Als je dille in een pot kweekt, kan het nodig zijn om de plant af en toe te verpotten. Basilicum kan snel groeien, en als de wortels te krap worden, kan de groei vertragen. Verpot je basilicum naar een iets grotere pot als je merkt dat hij te krap gaat staan. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.  

Ziektes

Dille is over het algemeen een sterke plant. Te veel water geven is vaak het grootste probleem. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat de dille gezond blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen.

Dille zaaien

Dille zaai je meestal in april tot juni, maar je kunt dit kruid ook het hele jaar door in een bloempot (in huis) op een zonnige plek zaaien. Je kunt dillezaden rechtstreeks in de volle grond zaaien na de laatste vorst, of beginnen met zaaien in potten binnenshuis en ze later buiten verplaatsen. Zaai de zaden ondiep en dun ze uit zodra de zaailingen een paar centimeter groot zijn.

Dille snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van dille verzorgen. Regelmatig snoeien moedigt de plant aan om te vertakken en meer bladeren te produceren. Bij het oogsten van het kruid snoei je de plant als het ware. Vaak is extra snoeien niet nodig. Snoei bloeiende toppen van dille regelmatig om de groei van nieuwe bladeren te bevorderen. Dit voorkomt ook dat de plant te snel zaad zet en zijn smaak verliest. Wil je dille juist in de tuin om bijen aan te trekken? Laat dille dan lekker tot bloei komen!

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

  • KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding

    6,49

  • Hortensia-AZ Hortensia-AZ

    Vanaf6,79

  • Citrus & Olijf Voeding Citrus & Olijf Voeding

    Vanaf6,99

  • Rozen-AZ Rozen-AZ

    Vanaf6,79

  • BloeiVoer - Bloeiende planten voeding BloeiVoer - Bloeiende planten voeding

    6,49

  • Klimplanten-AZ organische mest kopen

    6,79

  • PlantKracht Voedingssticks PlantKracht Voedingssticks

    4,29

  • Moestuin voeding Moestuin voeding

    Vanaf6,99

Bekijk alle meststoffen 

bloemen tuin

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.