Feromoonvallen inzetten tegen motten | ECOstyle
buxusmot bestrijding

Feromoonvallen inzetten? Een effectieve oplossing tegen motten

Heb je wel eens transparante potten met groene deksels wel eens gezien? Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat dit is en wat het doet? Het zijn feromoonvallen, handig om in te zetten bij overlast van verschillende motten of kevers. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe feromoonvallen werken en waarom ze zo nuttig zijn.

Plagen verjagen met feromonen

Shop alle feromoonvallen 

Shop alle feromoonvallen 

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn natuurlijke signaalstoffen die worden afgescheiden om te communiceren. Het is een vorm van communicatie tussen organismen. Verschillende soorten insecten zoals motten, dieren maar ook mensen, produceren feromonen.

Dieren gebruiken feromonen om verschillende redenen, zoals het afbakenen van hun territorium, het geven van alarmsignalen of het vinden van een partner om mee te paren. Mieren scheiden bijvoorbeeld een spoorvolgferomoon uit waardoor ze elkaar blijven volgen als er eten is gespot.

Veelgestelde vragen over verjagen met feromonen

Hoe werkt een feromoonval?

Dieren, insecten en motten vinden hun partner dankzij het seksferomoon. Dit principe wordt gebruikt in feromoonvallen, met als doel mannelijke insecten te misleiden en naar de val te lokken. In een feromoonval wordt een specifiek feromoon geplaatst dat de geur van een vrouwelijke mot verspreidt. De mannetjes worden hierdoor aangetrokken en in de val gelokt.

De gevangen mannetjes kunnen op deze manier geen vrouwtjes meer bevruchten. Minder bevruchting leidt tot minder eileg en dus minder schadelijke rupsen.

Elke soort heeft zijn eigen specifieke feromoon. Dit maakt het mogelijk om motten, vlinders of insecten heel gericht te vangen. Met een feromoonval voor de buxusmot kun je bijvoorbeeld geen fruitmot vangen.

Welke soorten feromoonvallen zijn er?

Er zijn verschillende soorten feromoonvallen om te gebruiken.

Hoe weet ik of mijn feromoonval werkt?

Als je insecten vangt die overeenkomen met het gebruikte feromoon, dan functioneert de val.

Hoe kan het dat ik niets vang?

Waarschijnlijk heb je de feromoonval opgehangen voordat de vlucht van het insect is begonnen, daarom vang je nog niets. Dit is ook aan te raden. Het is het beste om de feromoonval enkele weken voor de normale vluchtperiode op te hangen. Door zachtere winters kan de vluchtperiode soms vroeger zijn. Als je niets blijft vangen, kan het zijn dat je het verkeerde feromoon hebt opgehangen en dus last hebt van een andere soort mot. 

Verdwijnt de schade met gebruik van feromonen?

Het is belangrijk om te weten dat een feromoonval geen bestrijdingsmiddel is, maar een hulpmiddel. Je weet zo de vluchtperiode waardoor je op het juiste moment aaltjes kan sproeien. Maar ook voorkom je zo dat er veel vrouwelijke motten worden bevrucht en neemt de plaagdruk dus af. 

Hoe kan het dat mijn feromoon capsule 'leeg' is?

Feromonen zijn snelverdampende organische stoffen, deze zitten opgesloten in de capsules. Je voelt of hoort dus geen inhoud in de capsules zitten. Één capsule werk ongeveer 6 tot 8 weken lang. 

rozenkever bestrijden

Een feromoonval als hulpmiddel

Het is belangrijk om te weten dat een feromoonval geen bestrijdingsmiddel is maar een hulpmiddel. Een feromoonval is een waardevol instrument om de vlucht van de schadelijke insecten vast te stellen. Hierdoor kun je op het juiste moment overgaan tot bestrijding.

De jonge larven kunnen vaak goed worden bestreden met aaltjes, maar oudere larven zijn hier minder vatbaar voor. Het is daarom essentieel om op het juiste moment een behandeling uit te voeren. Door het ophangen van een feromoonval, kun je precies achterhalen wanneer de vluchten beginnen. Op basis hiervan kun je ongeveer een week later een bespuiting met aaltjes uitvoeren om de jonge larven aan te pakken. Tegelijkertijd vang je ook veel buxusmotten weg, waardoor minder vrouwtjes worden bevrucht. Het gebruik van een feromoonval in combinatie met aaltjes is dus een effectieve strategie tegen schadelijke rupsen.

Gebruik van feromonen

Feromoonvallen zijn een revolutionaire methode om plagen op een effectieve en duurzame manier te bestrijden. Het is een slimme manier om plagen onder controle te houden en schade aan planten te verminderen. Heb je dus last van motten of kevers? Zet dan een feromoonval in om erger te voorkomen. 

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.