Een groen gazon? Start met gras bemesten! | ECOstyle
gazon onderhoud

Groen gras in de tuin? Start met gazon bemesten!

Wil je ook een mooi, groen en sterk gazon? Gras heeft naast water en een wekelijkse maaibeurt ook voldoende voeding en kalk nodig. Maar ook de bodem is heel belangrijk - dit is namelijk de basis voor een sterk gazon. Hier lees je alles over het bemesten van het gazon.

Gazon probleem keuzehulp 💡 Gazon probleem keuzehulp 💡

Gazon probleem keuzehulp 💡

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw probleem in het gazon?

Gazon onderhouden met ECOstyle

Shop alle gazonmest 

Shop alle gazonmest 

organische mest kopen

Kies voor organische gazonmest

Kies altijd voor een organische meststof en niet voor kunstmest (chemische meststof). Een organische meststof bestaat namelijk uit alleen natuurlijke elementen en bevat geen chemische stoffen. De meststof wordt hierdoor in de bodem door het bodemleven verwerkt tot voeding die door het gras is op te nemen. Met een organische meststof zorg je voor een actief bodemleven - dit zie je terug in de gezondheid van de plant. Je krijgt weerbare planten met gezonde wortels. 

Wanneer moet ik kunstmest strooien?

Een kunstmest of minerale meststof lost op in water en spoelt daarom dus weg de bodem in bij een regenbui. Dit betekent dat kunstmest minder lang werkt waardoor je veel vaker moet strooien. Daarbij is de plant ‘verplicht’ de kunstmest op te nemen, omdat het in het water zit; nodig of niet. Er ontstaat vaak een groeispurt, die ook snel weer afvlakt. Daarnaast is dit type meststof een stuk ‘scherper’ en zouter. Daardoor verstoort de meststof het bodemleven. Daarom ben je dus alleen maar verder van huis. 

💡 Daarom zeggen wij: werk vooral samen mét de natuur en niét tegen – en gebruik dus alleen een organische meststof, zoals Gazon-AZ+.

Hoe herken je organische mest?

Organische mest herken je vaak aan de bruine en rustieke korrel. Kunstmestkorrels zijn vaak blauw of geel en hebben een perfecte ronde vorm. 

Liever luisteren?

Check onze podcast over het gazon bemesten!

Veelgestelde vragen over gazonbemesting

Wat is gazon bemesten?

Gazonmest is speciale voeding voor het, jawel, gazon. Klinkt logisch. Door deze voeding toe te dienen wordt het gras vitaler, sterker en vooral een heel stuk mooier. Dat heeft een gazon nodig, net zoals wij zelf. Op alleen water red je het niet!

Gras heeft onder meer de voedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium nodig om mooi te groeien. Wanneer er één van deze stoffen ontbreekt, leidt dit tot een slechte en onregelmatige groei of een lichtgroene kleur. Ook krijgt het gras minder weerstand, waardoor het vatbaarder is voor ziekten en plagen. Dat wil je niet hebben dus. Daarom is het zaak om het gras te bemesten. 

Waarom moet ik mijn gazon bemesten?

Er wordt vaak gedacht dat het bemesten van een gazon niet nodig is. Maar niets is minder waar. Hieronder vind je vijf redenen waarom je een gazon bemest.

Zes redenen om je gazon te bemesten

  1. Een organische meststof zorgt voor gezond en groen gras.
  2. Voldoende voeding beschermt het gras beter tegen ziekten, de weerstand is namelijk beter.
  3. Het gras verkleurt minder snel in drogere periodes.
  4. De wortels worden ondergronds sterker, wat een positief effect bovengronds op het gras heeft.
  5. Bovendien zorgen voldoende natuurlijke voedingsstoffen voor een goed en snel herstel van het gazon na de winter.
  6. Je hoeft minder snel te verticuteren. Een goed bemest gazon heeft namelijk minder snel last van mos. Het gras groeit dichter waardoor er, vooral in de winter, minder snel mos ontstaat.

Hoe moet ik mijn gazon bemesten?

Het is aan te raden om eerst de zuurgraad van de bodem te testen. Dit doe je eenvoudig en snel met de pH-Bodemtest. Is je bodem te zuur? Bekalk dan eerst je gazon met AZ-Kalk voordat je aan de slag gaat met bemesten. Een bodem in balans neemt meststoffen beter op waardoor het gras ook beter groeit.

Doordat onze AZ-Kalk de unieke eigenschap heeft om te binden met het zuur in de bodem spoelt onze kalk niet uit. De bodem gebruikt de kalk die het nodig heeft, de rest blijft liggen totdat deze weer nodig is. Je hoeft dus niet te wachten totdat de kalk zijn werk heeft gedaan voordat je gaat bemesten. Hierdoor kun je met ECOstyle kalken en bemesten op 1 dag. 

Bodem in orde? Aan de slag met de gazonmest. Ga met de hand te werk of gebruik een strooiwagen als je een groter gazon hebt. Gebruik ongeveer één kilo per tien vierkante meter.

Tip: Is er veel grond te zien tussen het gras of zijn er zelfs kale plekken? Gebruik dan, voordat je kalk en voeding strooit, wat Graszaad-Herstel om de grasmat snel dicht te laten trekken. Zo voorkom je dat onkruid deze open ruimtes opeist. 

In deze how-to video laten we zien hoe je het gazon moet bemesten.

Wanneer gazon bemesten?

Gazon bemesten is jaarlijks terugkerend onderhoud. Hieronder een overzicht met wanneer je je gazon moet bemesten:

  1. Geef het gazon tijdens de eerste bemesting in het voorjaar een boost om te herstellen na de winter, dat is zo tussen maart en juni.
  2. In de zomer bemest je het gazon voor de tweede keer, want dan is de voeding verbruikt. Dat is zo tussen juni en augustus. Dan kan het gras mooi dicht en sterk doorgroeien en kun je ook de rest van de zomer volop genieten van een mooie grasmat.
  3. In het najaar geef je het gazon een laatste keer voeding, zo tussen september en november. Zo is je gazon klaar om de koude winter te trotseren.

Gazon bemesten bij droog weer of bij regen?

Houd het weerbericht goed in de gaten. Het best bemest je namelijk vlak voordat het gaat regenen, dan komt de meststof goed in de bodem terecht. Is je gazon droog tijdens het bemesten en gaat het erna ook niet regenen? Besproei het gazon dan na het bemesten zodat de mest goed in de bodem terecht komt.

welke gazonmest kopen

Welke gazonmest gebruik ik wanneer?

ECOstyle heeft verschillende soorten gazonmest - elk geschikt voor een bepaald probleem. We helpen je graag een handje op weg, in deze afbeelding ontdek je welke gazonmest je wanneer gebruikt. Zo weet je zeker dat je de goede te pakken hebt!

Stappenplan voor groen gras

Stappenplan voor groen gras

Bij het onderhoud van je gazon zijn vier stappen belangrijk: verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.