Graslelie verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴
Graslelie verzorging

Graslelie verzorging

De graslelie is een gezellige en super makkelijke kamerplant om te verzorgen. Dit maakt het de ideale plant voor als je (nog) geen groene vingers hebt.

Plantenbieb A-Z

Graslelie

De graslelie, oftewel Chlorophytum, is een echte luchtzuiverende superheld. Deze charmante groene metgezel is gemakkelijk te verzorgen en voegt groen genot toe aan elke ruimte. Dit maakt de plant ideaal voor mensen die (nog) niet zulke groene vingers hebben. Het leuke is dat deze plant zijn eigen stekjes groeit, hierdoor staat je huis binnen no-time vol met dee plant. 

De graslelie in het kort

plant hoevaak water geven

Water geven

1x per 2 weken

plant zonlicht

Standplaats

Halfschaduw

wanneer kamerplant verpotten

Verpotten

Om de 1 - 2 jaar

plant stekken

Stekken

Ja, via babyplantjes

kamerplanten giftig voor huisdieren

Giftig

Nee

luchtzuiverende planten

Luchtzuiverend

Sterk luchtzuiverend

Alles over graslelie verzorging 🪴

Oorsprong

De graslelie is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika. Hij is wereldwijd geliefd vanwege zijn aantrekkelijke groene bladeren en luchtzuiverende eigenschappen. In het wild groeit de plant in graslanden en langs bosranden.

Water geven

Een belangrijk punt voor het verzorgen van de graslelie is het water geven. De plant staat erom bekend dat hij goed tegen droogte kan. Dit komt omdat de plant knolletjes aan de wortels heeft waar hij water in opslaat. Als je de graslelie gaat verpotten zul je opmerken dat de plant erg dikke wortels heeft.

Geef de plant matig water, ongeveer eens per twee tot drie weken. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten altijd licht opdrogen. In de lente en zomer kan je wat vaker water geven als het erg warm is. Vermijd dat de plant in een laag water staat, want dat kan wortelrot veroorzaken.

Licht en standplaats

De graslelie groeit het best bij indirect licht. De plant kan in principe ook overleven op schaduwplekken, maar de groei kan dan afnemen en de bladeren kunnen een bleke kleur krijgen. Draai de plant regelmatig, dan zorg je dat de plant niet scheef gaat groeien. 

Voeding geven

Om je graslelie gezond te houden, is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor kamerplanten bijvoorbeeld voor GroenVoer. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft. In de winter hoef je geen voeding te geven.

Verpotten

De plant groeit vrij snel, dus het is nodig om de plant om de 1 á 2 jaar te verpotten, vooral als hij uit zijn huidige pot begint te groeien. Kies een pot die slechts een paar centimeter groter is dan de huidige pot en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.

Graslelies groeien ook goed in te krappe potten, je zult zien dat de plant dan snel stekjes zal aanmaken. Als je dit wilt kun je er voor kiezen de plant niet te verpotten.

Ziektes

Graslelies zijn vrij resistent tegen ziekten, maar net als elke andere plant kunnen ze af en toe last hebben van problemen. Het meest voorkomende probleem is wortelrot, omdat de graslelie al snel te veel water wordt gegeven. Als je merkt dat de bladeren van je graslelie slap worden en geel worden, controleer dan of de wortels slap zijn. Anders kun je de plant soms nog redden door deze te stekken. 

Graslelie stekken

Wil je de graslelie vermeerderen? Dat kan gemakkelijk door de plant te stekken. Zoek een babyplantje uit die vanuit de moederplant groeit. Soms hebben de babyplantjes zelfs al wat wortels. Snijd de uitloper met een schone, scherpe schaar of mes af van de moederplant. Doop het stekje in StekPoeder en plaats de uitloper in een klein potje  potgrond en houd de grond de eerste weken goed vochtig. Ook kun je er voor kiezen om de plant eerst op water wortels te laten groeien.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

  • KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding

    6,49

  • Hortensia-AZ Hortensia-AZ

    Vanaf6,79

  • Citrus & Olijf Voeding Citrus & Olijf Voeding

    Vanaf6,99

  • Rozen-AZ Rozen-AZ

    Vanaf6,79

  • BloeiVoer - Bloeiende planten voeding BloeiVoer - Bloeiende planten voeding

    6,49

  • Klimplanten-AZ organische mest kopen

    6,79

  • PlantKracht Voedingssticks PlantKracht Voedingssticks

    4,29

  • Moestuin voeding Moestuin voeding

    Vanaf6,99

Bekijk alle meststoffen 

bloemen tuin

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.