Graszoden leggen als een expert? Dat doe je zo! | ECOstyle Graszoden leggen als een expert? Dat doe je zo! | ECOstyle
Graszoden aanleggen als een expert? Bekijk het stappenplan

Graszoden aanleggen als een expert? Bekijk het stappenplan

Je wilt een groene tuin, maar het moet vooral niet te veel tijd en werk kosten. In dat geval zijn kant-en-klare graszoden jou op het lijf geschreven. Geen geneuzel met kale plekken of dor gras. Het gras wordt namelijk gezaaid en gekweekt door bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Zo hoef jij de graszoden alleen nog maar uit te rollen, gras aanleggen is zo een fluitje van een cent.

Een sterk gazon met ECOstyle

Shop alles voor gazon 

Shop alles voor gazon 

Gazon aanleggen met graszoden

Is het gras bij jou altijd groener dan bij de buren? Zo gepiept, want je legt zelf gemakkelijk een groene oase aan in de tuin. Een compleet nieuw gazon aanleggen kan op twee manieren. Met behulp van graszoden aanleggen of door het zelf in te zaaien. Wil jij snel een groen gazon, zonder te veel poespas? In dit geval zijn graszoden een goede uitkomst voor jou. Je maakt zo gelijk een onkruidvrije start met dicht en donkergroen gras. 

Bij ECOstyle vinden we duurzaam tuinieren belangrijk. Hoewel graszoden makkelijk zijn en snel resultaat leveren, zijn ze wel erg belastend voor het milieu. Voor de teelt van graszoden wordt namelijk veel water, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Niet erg duurzaam dus die graszoden, gebruik daarom liever graszaad of onze graszaad rollen. Beter voor de portemonnee en het milieu.

Kies je toch voor graszoden? Dan vertellen we je hieronder graag álles over het aanleggen van een gazon met graszoden.

In 5 stappen gazon aanleggen met graszoden ✅

Zeg maar gedag tegen die kale bedoening. Je hoeft je hier niet langer meer aan te ergeren. We gaan graszoden aanleggen.

Leid alles in groene banen met behulp van dit handige stappenplan:

  1. De ondergrond vormt de basis van je project. Daarom is het erg belangrijk deze goed op te schonen voordat je de graszoden legt. Maak de ondergrond goed los, gooi oud gras of onkruid direct in de kliko of op de composthoop.
  2. Hobbels en bobbels? Nee, dankje. Bij het leggen van graszoden moet de ondergrond helemaal vlak en egaal Gebruik je voeten om de ondergrond goed aan te drukken of gebruik een wals. Voor een optimaal resultaat kun je de bodem ook afrijen. Schaaf de grond in dit geval af met een plank, zo voorkom je oneffenheden en putten.
  3. Gras is iets dat leeft, zo dus ook een graszode. Daarom is het belangrijk dat deze gelegd wordt op een voedingrijke bodem. De wortels hechten zo sneller aan de ondergrond. Strooi een klein laagje GazonGrond en daarover een halve dosering GazonStart-AZ of Gazon-AZ+. Zo slaan de zoden optimaal aan.
  4. Zo, het voorbereidende werk is gedaan. Nu kan het echte werk beginnen. Zorg ervoor dat de graszoden direct 24 uur na aanschaf worden gelegd. De kwaliteit van het gras gaat achteruit als het te lang blijft liggen. De ondergrond moet bij het leggen altijd vochtig te zijn, maar niet kletsnat. Leg de grasmatten goed strak en aangesloten tegen elkaar. Druk de zoden vervolgens voorzichtig aan. Strooi tot slot de tweede helft GazonStart-AZ of Gazon-AZ+ over het gras. Het werk zit erop!
  5. Pas vooral de eerste weken goed op je gras. De wortels zijn namelijk erg fragiel en niet gehecht aan de ondergrond. Betreed het nieuwe gazon zo min mogelijk, dit brengt alleen maar extra schade. Zorg deze periode voor voldoende water. Na ongeveer 14 dagen zijn de graszoden vergroeid met de grond. Nu kun je genieten van jouw groene tapijt!

Veelgestelde vragen over graszoden aanleggen 💡

Wanneer kun je het beste graszoden aanleggen?

Een gazon aanleggen met graszoden kan het hele jaar rond, behalve in de winter en het vroege voorjaar als het nog erg koud is. De optimale periode om graszoden te leggen is tijdens het groeiseizoen, tussen maart en oktober. De bodemtemperatuur is meestal hoog genoeg, de wortels groeien dan goed en hechten snel aan de ondergrond. Ook is er in het groeiseizoen meer licht wat de grasgroei bevordert.

Ga je gras aanleggen? Dan heeft het vooral in het begin een vochtige grond nodig. Zo kan het goed hechten en groeien, let daarom bij droogte en hitte goed op dat de bodem vochtig blijft. Geef het gazon in dit geval regelmatig wat te drinken tijdens warme zomerdagen. Doe dit niet elke dag een beetje, maar sproei liever een paar keer per week grondig. Zo blijven de wortels niet alleen aan de oppervlakte. De wortels groeien zo dieper de grond in. Een sterk gazon aanleggen is hierdoor zo gepiept.

Wat kost het om gras aan te leggen met graszoden?

Koop je zelf graszoden? Dan ligt de prijs tussen de € 150 tot € 450 per pallet of € 1,00 tot € 2,50 per vierkante meter. Natuurlijk verschilt dit per type graszoden en leverancier.

Zelf graszoden aanleggen of uitbesteden?

Zelf graszoden leggen, is niet moeilijk. Wel vergt het wat voorbereiding, gebruik daarvoor ons stappenplan. Ben je niet zo handig of heb je weinig tijd? Dan is het beter om de klus uit te besteden.

Wat is het alternatief voor graszoden?

Ben je opzoek naar een alternatief voor graszoden? Dan kun je zelf graszaad inzaaien met Graszaad-Inzaai.  Vind je dit te lastig dan is SowEazy een goed alternatief, dit is een product dat tussen graszaad en graszoden inzit. Het is een biologisch afbreekbare mat waar de graszaden al in zitten verwerkt, zo zit het graszaad dus precies op de goede plek.

Nieuwe graszoden verzorgen

Natuurlijk is onderhoud belangrijk om je gazon fit te houden. Door de intensieve bewatering na de aanleg kunnen er in de eerste weken soms wat paddenstoelen in het gazon groeien. Geen probleem, ze doen je gras geen kwaad en verdwijnen vanzelf weer als je minder water hoeft te geven.

Geef bij de aanleg van het gazon GazonStart-AZ of Gazon-AZ. Hiermee heeft je gazon 120 dagen goede voeding. Het stimuleert de wortelgroei waardoor de graszoden sneller aanslaan. Geef jouw gazon vervolgens twee á drie keer per jaar een oppepper door het bij te voeden.

Zorg daarnaast voor een bodem in balans door het regelmatig te bekalken en de zuurgraad te checken met een pH-Bodemtest. Een gezonde bodem houdt de kwaliteit van jouw gazon hoog en maakt het weerbaar tegen ziekten en plagen.

Gazon onderhouden 🌱

Zo, klaar is Kees. Je gazon ligt er piekfijn bij. Het grootste werk is nu gedaan, wel moet je zo nu en dan jouw gras onderhouden. Hiervoor hebben we een handig stappenplan gemaakt. In vier stappen leggen we uit hoe je jouw gazon in de watten legt. Blijft dat gras toch groener bij jou dan bij de buren…

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift