Kamerplanten verpotten doe je zo | ECOstyle 🪴 Kamerplanten verpotten doe je zo | ECOstyle 🪴
Verpotten van kamerplanten? Alles wat je moet weten

Verpotten van kamerplanten? Alles wat je moet weten

Hiephoi! Je hebt planten, goed bezig! Maar zij hebben ook wensen. Denk aan genoeg ruimte en een mooi huisje om in te wonen. Kies daarom een mooie pot uit waar je plant de komende tijd in mag vertoeven. Er zijn een aantal dingen om in het achterhoofd te houden wanneer je jouw plant in een pot zet. Hoe je te werk gaat? Je leest hier alles over het oppotten en verpotten van planten.

Kamerplanten verzorgen met ECOstyle

Shop alles voor kamerplanten 

Shop alles voor kamerplanten 

Wat is oppotten en verpotten? 🪴

Goed, oppotten en verpotten dus. De woorden lijken op elkaar en worden ook vaak door elkaar gebruikt. Toch is er wel degelijk een verschil. Om een plant goed te laten groeien heeft jouw plant verse potgrond nodig. Hier haalt de plant voedingsstoffen uit zodat de plant in rap tempo door kan groeien. Het is daarom goed om na aankoop of krijgen van een plant, deze in een potje te plaatsen.

 • Verpotten: is het overpotten van een gewortelde plant in een sierpot, meestal een maatje groter maar in dezelfde maat kan soms ook prima.
 • Oppotten: wordt gebruikt voor het plaatsen van stekjes in potgrond om daar in te wortelen. Dit woord wordt veel in de professionele sector gebruikt.

Hoe je het ook noemt, het trucje komt ongeveer op hetzelfde neer. Daarom noemen wij het voor het gemak gewoon verpotten.

Veelgestelde vragen over verpotten 💡

Waarom moet je verpotten?

De lucht is geklaard, verpotten dus. Maar waarom doe je dat? Verpotten… Is dat nodig? Je plantje doet het toch ook zonder hem te verpotten? Maar als we heel eerlijk zijn, dan doe jij je plant er wel een heel groot plezier mee. We hebben vier redenen op een rijtje gezet. Lees je mee?

 • Je plant groeit beter omdat er meer ruimte is.
 • Water wordt beter vastgehouden door de aarde.
 • Je plant heeft genoeg voeding om te snacken.
 • De wortels van je plant krijgen na het verpotten weer voldoende lucht

Wat heb je nodig om te (ver)potten?

Ga je aan de slag met het verpotten van jouw plant? Dan heb je natuurlijk een paar spullen nodig om aan de slag te gaan. Hieronder een handig boodschappenlijstje:

 • Een plant die je graag verpot…
 • Potgrond, kies het liefst voor een veenvrije variant. Bijvoorbeeld GroeiGrond voor groene planten.
 • Een pot, bij voorkeur met een gat onderin zodat overtollig water weg kan lopen in de sierpot. 

Op welk moment ga je aan de slag?

Oké, genoeg reden dus om aan de slag te gaan met verpotten. Gun je planten daarom eens in de één á twee jaar verse potgrond. Vaak zie je aan een plant dat hij toe is aan meer ruimte, hij groeit dan letterlijk uit zijn pot. Zie je wortels uitsteken, groei afnemen, veel gele bladeren? Tijd om de handen uit de mouwen te steken.

Heb je een nieuwe plant? Dan is het raadzaam om deze ook een nieuwe pot met aarde te geven. Hij staat waarschijnlijk al een flinke tijd in dezelfde pot met aarde. Denk aan de tijd dat hij stond te zweten in de kwekerskas of aan het ontspannen was in het tuincentrum tot jij hem daar hebt opgehaald.

Verpotten doe je het liefst in de lente! Dit is het moment dat het groeiseizoen aanbreekt. Je plant gaat uit winterslaap en gaat hard aan de slag. De wortels herstellen in deze periode makkelijker na het verpotten en hebben genoeg tijd om lekker door te groeien.

Manieren om te verpotten

Verpotten naar een grotere pot 🪴

Wil je jouw plantje lekker door laten groeien? Ga dan voor een grotere pot. Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig stappenplan gemaakt. Komt 'ie:

 1. Neem een pot die 20 procent groter is dan de originele pot. Hierdoor hebben de wortels alle ruimte om te groeien. Laat de plant voordat je gaat verpotten een beetje droogvallen, zo trek je hem makkelijker uit zijn pot.
 2. Haal de kluit uit de pot, schud loszittende aarde van de kluit. Vul de pot vervolgens gedeeltelijk met verse potgrond. Plaats je plant daarna terug in de pot en vul verder aan met potgrond tot ongeveer één centimeter onder de rand. Anders krijg je last van overstromingsgevaar.
 3. Geef ruim voldoende water zodat de plant kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geef hem ook niet te veel water in één keer.
 4. Je hoeft vervolgens geen voeding te geven. De potgrond van ECOstyle bevat voeding voor een aantal maanden, zodat de plant de perfecte start maakt.
 5. Sluit de zak met potgrond zodat er geen ongewenste bezoekers terecht kunnen in je zak potgrond.

Verpotten naar dezelfde pot 🌿

Wil je nou niet dat je plant groter groeit of heeft je plant de maximale grootte bereikt die jij kwijt kunt? Laat de plant dan lekker in hetzelfde potje. Blijft hij even groot maar voorzie je hem alsnog van verse en luchtige potgrond. Blijft ‘ie het de komende tijd weer naar z’n zin houden. Zo ga je te werk:

 1. Laat de plant een beetje droogvallen voordat je gaat verpotten. Dan trek je hem makkelijker uit zijn pot. Maak de pot vervolgens goed schoon met water, een spons en zeep. Zo zorg je dat alle bacteriën en schimmels ook gelijk uit de pot zijn.
 2. Schud zo veel mogelijk loszittend aarde van de kluit af. Vul de pot vervolgens gedeeltelijk met verse potgrond. Zet de plant terug in de pot en vul verder aan met potgrond. Houd ongeveer één centimeter onder de rand aan.
 3. Geef ruim voldoende water zodat de plant kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geef hem ook niet te veel water in één keer.
 4. Je hoeft vervolgens geen voeding te geven. De potgrond van ECOstyle bevat voeding voor een aantal maanden, zodat de plant de perfecte start maakt.
 5. Sluit de zak vervolgens goed af.

Oppotten van stekjes 🌱

Stekjes gemaakt? Leuk, die moeten natuurlijk ook opgepot worden. Hebben jouw stekjes wortels gevormd? Dan is het tijd om ze afzonderlijk in kleine potjes te zetten. Hieronder ons stappenplan:

 1. Zorg dat je kleine potjes hebt om de stekjes in te doen. Het liefst met gat in de bodem zodat te veel water weg kan lopen. Schep de potjes vol potgrond. Druk deze niet aan.
 2. Maak met je vinger of een stokje in het midden een gat groot genoeg voor het stekje.
 3. Plaats het stekje voorzichtig in de aarde en strijk alle overtollige grond af.
 4. Geef de stekjes een klein beetje water en zet ze op een zonnige plek weg.
 5. Sluit de zak potgrond goed af.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift