Een gezond gazon met ECOstyle
Graszaad Herstel
8 reviewsVanaf5,99
Gazon-AZ+ Gazonmest
8 reviewsVanaf12,99
Graszaad met Microklaver
3 reviews27,49
GazonGrond
3 reviews8,99
Aaltjes tegen emelten
523 reviewsVanaf17,99
Wormen bodemverbetering 2kg
2 reviews79,95
AZ-Kalk
2 reviewsVanaf6,49
Wat is een langpootmug?
Langpootmuggen behoren tot de familie Tipulidae. Ze zijn te herkennen aan hun lange, slanke lichamen en lange poten. Ze lijken op grote muggen, maar ze steken niet en zijn onschadelijk voor mensen. Deze insecten hebben vaak opvallende en fragiele vleugels, maar ze zijn niet erg wendbaar in de lucht.
Levenscyclus van de langpootmug
De levenscyclus van de langpootmug bestaat uit vier stadia:
Fase 1: Ei
De eerste fase van de langpootmug is het ei. Langpootmuggen leggen hun eieren meestal in de herfst of het vroege voorjaar. De eieren worden meestal in vochtige grond of natte omgevingen gelegd. Een volwassen langpootmug kan honderden eieren per keer leggen. Hierdoor kan overlast snel oplopen.
Fase 2: Larve (emelt)
De larven van langpootmuggen, ook wel emelten genoemd, zijn meestal grijs of bruin van kleur en lijken op een mix tussen een worm en rups. Ze leven ondergronds en voeden zich met plantenwortels, waardoor ze schade kunnen veroorzaken.
Fase 3: Pop
De larven verpoppen zich in het voorjaar en zomer. Ze brengen hun popstadium door in de grond voordat ze transformeren tot volwassen insect.
Fase 4: Langpootmug
De volwassen langpootmuggen komen tevoorschijn uit de grond en leven slechts enkele weken. Ze leven hoofdzakelijk om zich opnieuw voort te planten.
De vlucht van de langpootmug
Er zijn steeds meer langpootmuggen die op verschillende momenten eitjes leggen. Hierdoor kun je op meerdere momenten last krijgen van emelten. Zie je langpootmuggen laag zweven boven het gazon? Dan is de kans groot dat ze eitjes hebben gelegd.
De eerste generatie langpootmuggen is aanwezig van april tot juni. Een tweede generatie van augustus tot oktober. De emelten die in september uitkomen zijn niet gevoelig voor vorst en overwinteren daarom. De eerste generatie emelten veroorzaakt vooral schade in de zomer. De tweede generatie in de late herfst tot en met mei.
Emelten: de larven van de langpootmug
Hoewel je van langpootmuggen weinig last hebt. Is dit bij de larven van langpootmuggen, oftewel emelten, wel anders. Zij brengen veruit het meeste overlast. Ze voeden zich namelijk plantenwortels, waardoor ze schade aanrichten aan grasvelden en gewassen. Emelten hebben een lang, dik, grijsbruin lijf met aan de voorkant een soort van zuignap en geen poten.
Je herkent overlast van emelten vooral door het schadebeeld: bruine, voornamelijk ronde kale plekken in het gazon. Om emelten te bestrijden kun je aaltjes inzetten. Deze nematoden dringen de larve binnen waardoor deze sterft.
Langpootmug voorkomen
Emelten kunnen de wortels van gewassen flink beschadigen. Het is van belang om maatregelen te nemen om emelten in grote aantallen te voorkomen. Hier zijn enkele tips om langpootmuggen te voorkomen:
- Zorg voor een gezonde bodem.
- Voorkom overmatig vocht in het gazon.
- Lok vogels naar de tuin, zij eten graag emelten.
- Gebruik aaltjes tegen emelten om te voorkomen dat de schade te groot wordt.
Hopelijk blijft overlast van emelten op deze manier beperkt.