Lieveheersbeestjes inzetten tegen bladluis | ECOstyle Lieveheersbeestjes inzetten tegen bladluis | ECOstyle
Larve lieveheersbeestje: handige bestrijder tegen bladluis

Larve lieveheersbeestje: handige bestrijder tegen bladluis

Lieveheersbeestjes zijn over het algemeen zeer welkome insecten in jouw tuin. Ze zien er bovengemiddeld leuk uit, maar hebben ook nog een bijzondere functie. Ze eten namelijk bladluizen. Alles over de inzet van lieveheersbeestjes als natuurlijke vijand lees je hier.

Bladluis en andere plagen bestrijden

Shop alle natuurlijke vijanden 

Shop alle natuurlijke vijanden 

Wat doen lieveheersbeestjes?

Je herkent lieveheersbeestjes aan hun doorgaans rode schild met zwarte stippen, maar ze willen ook nog weleens geel, oranje of blauwgekleurd zijn. Hun naam danken ze overigens aan hun goddelijke voorkomen: vroeger werd de kleur rood én het getal zeven - het aantal stippen - gerelateerd aan de heilige maagd Maria.

Wat eten lieveheersbeestjes?

Lieveheersbeestjes, en vooral de larven ervan, eten bladluis. Bladluis is één van de meest voorkomende plagen in jouw planten. Zowel in kamerplanten als in de tuin komen de beestjes voor. Bij bladluis bestrijden kun je de hulp inschakelen van de lieveheersbeestjes larve.

Veelgestelde vragen over bladluis bestrijden

Wat doen bladluizen?

Bladluizen zijn hele kleine, hongerige insecten die zich voeden met de sappen en voedingsstoffen van planten. Die sappenstromen door de zeefvaten van planten en staan onder hoge druk. Bovendien zit er bovengemiddeld veel suiker in deze sappen, iets wat het spul echt verslavend maakt voor de bladluis.

Ondertussen laten ze ook speeksel achter in de plant. In dit speeksel zitten virussen die de cellen van je plant aantasten. Die virusoverdracht is ontzettend schadelijk voor jouw planten.

Welke schade richt bladluis aan?

De virussen die in het speeksel van de bladluis zitten, kunnen schade aanrichten aan jouw planten. De virussen zitten in de cellen die in het sap van de plant zit. Maar dat sap is hard nodig om gezond te blijven. Nu het sap niet meer in orde is, zal je plant snel vergelen of zelfs verwelken. Ook kan er door de uitwerpselen van de bladluis, de zogenaamde honingdauw, schimmel ontstaan.

Het grote gevaar zit hem vooral ook in de snelle vermenigvuldiging van de bladluis, waardoor binnen no-time de hele plant eronder zit. En daar blijft het vaak niet bij, want er staan vast meer lekkere planten in de buurt voor de bladluis.

Wat hebben mieren en bladluis met elkaar te maken?

De uitscheiding van de sappen die bladluizen opnemen uit planten is een belangrijke voedingsbron voor bijen, wespen en mieren. Die uitscheiding noemen we namelijk honingdauw.

Mieren zijn wat dat betreft ontzettend slimme beesten. Zij weten dat ze de bladluis hard nodig hebben voor deze honingdauw, en daarom beschermen ze de bladluis actief tegen predatoren als lieveheersbeestjes.

De bestrijding van mieren en bladluis gaat daarom vaak hand in hand. Wil je mieren op een natuurlijke manier bestrijden? Zet dan aaltjes in. Deze microscopisch kleine beestjes dringen binnen tot de nesten van de mieren, maar die vinden dat niet zo prettig. Zodra ze de aaltjes zien, roepen ze alle troepen bij elkaar om te zoeken naar een nieuwe plek om te huisvesten. Hopelijk ver weg van jouw planten, zodat ze de bladluizen niet meer kunnen beschermen.

Hoe bestrijd je bladluis?

Dé manier om bladluis op een natuurlijke manier te bestrijden, is met de larven van lieveheersbeestjes. Ze eten namelijk bladluizen alsof het niets is. Ze kunnen er soms wel 120 op één dag op. 

Wanneer de larve eenmaal verpopt tot lieveheersbeestje, legt deze continu eitjes waar ook weer larven uit groeien. En die larven worden vanzelf óók weer lieveheersbeestjes die eitjes leggen. Zo houd je de cyclus in stand en heb je binnen no-time een heel leger larven rondlopen. Zij beschermen je planten langdurig tegen bladluis.

Heb je een luizenplaag in je tuin? Je kunt zelf de larven van lieveheersbeestjes bestellen en bij de plaag inzetten, zij gaan snel en effectief voor je aan de slag. Dat is bestrijden zoals de natuur het bedoeld heeft!

Tips om lieveheersbeestjes naar de tuin te lokken

  1. Creëer een brandnetelhoekje: Als je tuin ruimte toelaat, laat dan ergens in een hoekje wat brandnetels staan. Lieveheersbeestjes zijn gek op deze planten en zullen er graag naartoe komen.
  2. Zorg voor voldoende bloemen : Plant bloemen in je tuin die gedurende het hele seizoen bloeien, zoals goudsbloemen, geraniums of lavendel. Deze bloemen bieden lieveheersbeestjes een continue bron van voedsel en vormen een aantrekkelijke reden om jouw tuin te bezoeken.
  3. Plant kruiden: Lieveheersbeestjes zijn dol op kruiden met gele of witte bloemen. Overweeg het planten van peterselie, bieslook, koriander, dille en venkel, die ze graag zullen bezoeken. Oregano en tijm zijn twee planten waar de beestjes zich graag in nestelen, dus deze kunnen ook helpen ze naar jouw tuin te lokken.
  4. Bied voldoende schuilplaatsen: Zorg voor voldoende schuilplaatsen in je tuin. Een insectenhotel is een geweldige toevoeging, omdat het lieveheersbeestjes een veilig onderkomen biedt bij slecht weer en een plek om te overwinteren. Daarnaast kun je schuilplaatsen creëren door bijvoorbeeld wat stro of losse bladeren onder je planten neer te leggen.

Door deze tips te volgen, geef je lieveheersbeestjes de perfecte omstandigheden om zich thuis te voelen in jouw tuin en te genieten van de beschikbare voedselbronnen.

Veelgestelde vragen over inzetten van de larven van het lieveheersbeestje

Hoe pas ik de larven van het lieveheersbeestje toe?

Plaats de larven van het lieveheersbeestje met een laagje van de papiersnippers uit de verpakking in de bijgeleverde zakjes. Hang deze zo dicht mogelijk bij de kolonie. Het liefst op ongeveer 20 centimeter afstand maar ook bij grotere afstanden weten de larven de kolonie wel te vinden. Zorg er wel voor dat de zakjes open blijven want de larven eten niet door het zakje heen. Hang bijvoorbeeld een blad of takje in het zakje zodat het niet dicht kan waaien.

Hoe zien de larven van het lieveheersbeestje eruit?

In het beginstadia is de larve van het lieveheersbeestje slechts 1 millimeter groot. Je kunt ze met het blote oog bijna niet zien.

De larve gaat direct beginnen met eten en vervelt tot drie keer toe zijn huid. De larve ziet er uit als een langwerpig zwart insect, wat totaal niet lijkt op het lieveheersbeestje. Naarmate de larve groeit zie je gele stipjes op de rug verschijnen. Op het moment dat de larve voldoende is gegroeid zal deze zich gaan verpoppen, dit ziet eruit als een geel zakje met zwarte stippen.

Wat is de levenscyclus van het lieveheersbeestje?

De levenscyclus van het lieveheersbeestje kent vier stadia. Het begint met een eitje welke zich na 4 tot 10 dagen uitkomt. Dit is het begin van de larve en de stadia waarin wij de Adalia's aanleveren.

De larven van het lieveheersbeestje worden geleverd in een doosje met daarin papiersnippers en voedsel. Een aantal van deze larven zijn mogelijk nog zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn.

Naarmate ze beginnen met eten uit het voedsel in het bakje worden ze groter. Na ongeveer 20 dagen gaan de larven zich verpoppen. In de 7 dagen daarna gebeurd er niet veel met de bladluizen, zodra de pop is uitgekomen ga je lieveheersbeestjes zien. Het duurt ongeveer 30 dagen na levering voordat je de eerste lieveheerbeestjes gaat tegen komen.

Er zitten minder larven in de verpakking dan ik heb besteld

Het kan zijn dat het lijkt dat je minder aantallen heb gekregen dan je hebt besteld. Echter houden we er rekening mee dat er altijd een aantal worden opgegeten of niet meer leven. We stoppen dan ook altijd extra larven in de doosjes. Heb je 100 stuks besteld controleer dan even of je de juiste hoeveelheid hebt ontvangen op de stickers van de verpakking. We leveren het product in een doos met 100 stuks of twee doosjes van 50 stuks. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid. Twijfel je of ze nog leven stuur een foto naar ons toe van de verpakking en het beestje en we bekijken wat we voor je kunnen betekenen.

De bladluis in de tuin neemt niet af

Het kan zijn dat het lijkt alsof de bladluizen niet afnemen. Je kunt voor gebruik de plant altijd even afspoelen om de meeste luizen te verwijderen. Één larve van het lieveheersbeestje eet tot 70 bladluizen per dag. Totaal eten ze er honderden per dag op. Twijfel je over de werking van het product, stuur ons dan een foto van de situatie en de uitleg hoe je ze hebt ingezet. We komen dan met een passend advies voor jouw tuin.

Ik zie nog steeds geen lieveheersbeestjes

Het kan tot wel 30 dagen duren voordat je de eerste lieveheersbeestjes tegenkomt in je tuin.

Ik heb het idee dat de larven van het lieveheersbeestje dood zijn

De larven lieveheersbeestjes beginnen vrijwel meteen met eten. Het is daarom belangrijk om ze zo snel mogelijk uit te zetten. Regent het te hard wacht dan even tot het iets droger is, en bewaar ze zolang in de koelkast.

Het voordeel van in de koelkast bewaren is dat ze minder actief zijn, en elkaar dus ook niet zo snel opeten. Ga je de larven uitzetten dan heeft onze voorkeur om ze direct op het blad uit te zetten. Vind je dit lastig en hang je ze liever op met de zakjes vergeet dan niet om de substraat (bruin van kleur) erbij in te doen. Verlies van een aantal larven is altijd aanwezig, omdat ze elkaar ook op kunnen eten.

Mijn pakketje is te lang onderweg geweest, wat moet ik doen?

Dit product wordt alleen verzonden op woensdag en donderdag. Bestel je op een andere dag hou er dan rekening mee dat het ondanks een bevestigingsmail nog niet wordt verzonden. Zijn de larven voor dinsdag niet geleverd neem dan contact met ons op voor een passende oplossing.

Tuinkalender per maand

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.