Moestuin aanleggen in 4 stappen | ECOstyle 🥬
Moestuin aanleggen? Volg ons stappenplan

Moestuin aanleggen? Volg ons stappenplan

Mini moestuintjes die je spaart bij de supermarkt, een restaurant met groenten uit eigen moestuin en een verticale moestuin op het balkon. Moestuinieren is nog nooit zo hip geweest en is niet meer weg te denken. Dat snappen wij maar al te goed, want het is ook gewoon héél leuk om zelf te doen. Ook aan de slag met het aanleggen van een moestuin? Wij leggen het je graag uit.

Moestuinieren met ECOstyle

Shop alles voor moestuin 

Shop alles voor moestuin 

Wat is een moestuin?

Een moestuin, wat houdt dat eigenlijk in? Met een moestuin wordt een stuk tuin bedoeld waarin op kleine schaal verschillende groenten, kruiden of fruit worden verbouwd. Het is een stuk grond waarop je planten laat groeien die je kunt eten. Meestal is een moestuin onderdeel van een tuin, waarvan de rest is ingericht al siertuin. Maar je kunt ook denken aan een volkstuin. Je gaat van begin tot eind aan de slag met het zelf laten groeien van eetbare gewassen. Je stopt wat zaadjes in de grond en enkele weken heb je zelfgekweekte gewassen. Je kunt zelfs groenten en kruiden laten groeien in potten en bakken. Veel mogelijkheden dus. Hoe leuk is dat!

Veelgestelde vragen over moestuin aanleg 🥬

Waarom een moestuin aanleggen?

Een moestuin, die had iedereen vroeger… Met een moestuin heb je altijd vers, biologisch eten bij de hand die bomvol vitamines en mineralen zitten. De zelfgekweekte gewassen zijn hierdoor veel smaakvoller. Een groot voordeel is dat je weet wat er mee is gebeurd. Je hebt dit namelijk zelf in de hand. De gewassen worden niet bespoten met allerlei chemische middeltjes en belanden knettervers op jouw bord. Het ene moment pluk je een tomaat van de plant en een paar minuten later eet je hem op.

Wanneer een moestuin beginnen?

Een moestuin begin je het best in het voorjaar als de ergste vorst voorbij is. De bodem bereid je wel al iets eerder voor, maart is hier de ideale maand voor. De meeste moestuinzaadjes plant je pas na ijsheiligen, dat is wanneer de laatste nachtvorst is verdwenen. Dat is zo rond half mei. Wil je al wat vroeger beginnen? Dat kan! Zaai plantjes dan voor in de kas of binnen op de vensterbank.

Wat heb je nodig voor het aanleggen van een moestuin?

Vaak wordt gedacht dat een moestuin aanleggen moeilijk is, maar niets is minder waar. Natuurlijk heb je wel wat spullen nodig voordat je aan de slag gaat. Hieronder vind je jouw boodschappenlijstje:

  • MoestuinGrond
  • Moestuinzaadjes of -plantjes.
  • Een woelhark om de bovenste grondlaag los te woelen.
  • Een hark of schoffel om onkruid te verwijderen.
  • Een gieter of tuinslang.
  • Een plantenschepje om de zaden of plantjes te kunnen planten.
  • Vliesdoek en insectengaas
  • Optioneel: Potjes om in voor te zaaien, of je hele moestuin in te starten.

Hoe leg je een moestuin aan?

Een moestuin leg je gemakkelijk aan met ons stappenplan.

  1. De ligging bepalen
  2. Grond voorbereiden
  3. Moestuin indelen
  4. Zaaien
moestuin bed

Stap 1: De ligging van de moestuin

Misschien wel het belangrijkste voor een vruchtbare moestuin: de ligging. Let op de volgende aandachtspunten als je een moestuin aanleggen gaat.

  • Zorg dat het water goed weg kan lopen.
  • Kies een zonnige plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt.
  • Leg de moestuin niet in de schaduw van bomen.
  • Zorg voor voldoende bescherming tegen de wind.
moestuin aarde kopen

Stap 2: Bereid de grond voor

Maak de grond goed klaar voordat je begint met het aanleggen van jouw moestuin. Schoffel de bovenste laag van de grond goed door. Zorg vervolgens dat de grond ook voedzaam genoeg is door de bodem te verbeteren. Meng bijvoorbeeld MoestuinGrond door de bovenste laag van de tuingrond, dit zorgt voor een betere structuur. De grond houdt vocht en voeding beter vast, wat jouw groenten en kruiden ten goede komt. Maak de grond vervolgens egaal met een houten plank of de zijkant van een hark.

Heb je geen tuin maar een balkon of terras en wil je toch aan de slag met het maken van een moestuin? Geen probleem. Je begint makkelijk een moestuin in potten. Ook hiervoor kun je heel goed MoestuinGrond gebruiken als basis.

onkruid in moestuin

Stap 3: Deel de moestuin in

Tijd om de moestuin in te delen. Maak de moestuinbedden niet breder dan ongeveer één meter met daartussen paden van zo’n 30 centimeter. Gebruik je graag een kruiwagen? Maak dan de paden iets breder, ongeveer 50 centimeter. Zo zaai, schoffel en oogst je gemakkelijk.

Houd acht verschillende bedden aan voor het starten van jouw moestuin. Op deze manier heb je genoeg ruimte voor verschillende soorten groenten. Je kan namelijk niet elk gewas lukraak naast elkaar neerzetten. Sommige planten beïnvloeden elkaar namelijk negatief. Maar er zijn er ook die juist heel graag naast elkaar staan.

moestuin zaaien wanneer

Stap 4: Zaai de moestuin

Tijd om aan de slag te gaan met het echte werk. Het zaaien van de gewassen. Daar kijk je waarschijnlijk al een tijdje naar uit. Natuurlijk is het mogelijk om kant-en-klare plantjes te kopen. Maar laten we eerlijk zijn, zelf zaaien is natuurlijk wel écht heel leuk. Zaaien kan op twee verschillende manieren:

  • In de volle grond: na de laatste nachtvorst in de volle grond, of eerst binnen voorzaaien en vanaf mei buiten uitplanten.
  • In potten: binnen voorzaaien en daarna met pot en al naar buiten, of na de laatste nachtvorst direct in potten zaaien.

Let goed op dat wanneer je aan de slag gaat, dat je de zaadjes niet te diep zaait. Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans is dat het plantje niet ontkiemt. Er komt daar namelijk minder licht en zuurstof. Ontkiemt het plantje? Dan moet het daarna nog een lange weg afleggen om boven de aarde uit te piepen. Een moestuinzaadje heeft maar weinig diepte nodig. Een handige vuistregel is dat je niet dieper zaait dan ongeveer één tot twee keer hun eigen grootte.

Wisselteelt in de moestuin 🍓

Welkom bij de club, jij hebt nu ook een moestuin! Nu is het tijd om jouw moestuin te verzorgen. Helaas komen daar soms ook plagen bij kijken… Om dit zo veel mogelijk te voorkomen maak je gebruik van wisselteelt. Dit is een superhandige manier om bepaalde ziekten en plagen op een natuurlijke manier te voorkomen of te beperken. Daarnaast profiteren de nieuwe gewassen dan van de stoffen die de vorige gewassen in de grond hebben achtergelaten. Elk jaar verhuis je een groep gewassen, het is net een soort stoelendans voor groenten dus…

Moestuinkalender per maand

Heb je moestuin of wil je er een beginnen? Voor een optimale opbrengst is het belangrijk om op het juiste moment te zaaien. Met onze handige zaaikalender voor de moestuin is dat een fluitje van een cent!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.