Moestuin bemesten: tips en advies | ECOstyle 🥕 Moestuin bemesten: tips en advies | ECOstyle 🥕
Moestuin bemesten? Zo ga je aan de slag

Moestuin bemesten? Zo ga je aan de slag

Moestuinplantjes zijn vaak niet heel moeilijk om op te kweken. De een is wat makkelijker dan de ander, maar als je de aanwijzingen goed volgt lukt het vaak prima. Wil jij zeker zijn van een mooie, grote oogst? Dan is het belangrijk dat de gewassen genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Een goede en gezonde bodem speelt daar een belangrijke rol bij.

Moestuin bemesten met ECOstyle

Shop alle moestuinmest 

Shop alle moestuinmest 

Wat is moestuin bemesten?

Moestuinmest is een speciale meststof voor, jawel, de moestuin. Klinkt logisch, toch? Door voeding toe te dienen wordt via de grond de moestuin vitaler, sterker en gezonder. Een gezonde grond, betekent een gezonde plant. De plant kan de voedingsstoffen anders niet goed opnemen, heeft ongezonde wortels en is daardoor kwetsbaar voor ziekten en plagen. De moestuin bemesten is dus super belangrijk!

Denk daarbij ook aan de zuurgraad van de moestuingrond. In een zure grond kan een plant ook veel minder goed voeding opnemen. De zuurgraad test je gemakkelijk en snel met de pH-Bodemtest. Al na een paar minuten kun je zien hoeveel AZ-Kalk moestuin je moet strooien voor de juiste zuurgraad.

Veelgestelde vragen over moestuin bemesting 🥕

Waarom moestuin bemesten?

Moestuinplanten moeten in korte periode veel presteren. De lat ligt hoog… Wanneer de plant vruchten geeft, die wij vervolgens oogsten, verwijderen we ook voedingsstoffen die door de plant uit de bodem zijn opgenomen.

Deze voedingsstoffen moeten we weer aanvullen, anders raakt de bodem uitgeput. Daarnaast hebben planten de voedingsstoffen ook nodig om snel te groeien en om een grote oogst op te leveren.

Waarmee kan ik de moestuin bemesten?

Bemesten kan met een organische meststof, compost of met kunstmest.

  1. Compost: Ontstaat door het verteren van plantaardig materiaal, zoals afgevallen bladeren en etensresten. Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat op deze manier ziekten tegen. Het nadeel van compost is dat het lang duurt om te verteren. Compost bevat in verhouding niet zo veel voedingsstoffen, het helpt juist wel goed om de bodemstructuur te verbeteren
  2. Organische mest: Is een meststof volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Het bevat volop en de juiste voedingsstoffen en helpt daarbij ook de bodem gezond te houden. Het voordeel van organische mest is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de planten.
  3. Kunstmest: Is mest die wel voedingsstoffen bevat, maar niet zorgt voor een gezonde plant in een gezonde bodem. Kunstmest belast het milieu daarnaast doordat er schadelijke stoffen vrijkomen bij de productie van kunstmest en het bodemleven aantast.

    Ook komen de voedingsstoffen snel en in korte tijd vrij , omdat ze oplossen in water. De plant heeft geen enkele keuze, of hij het nou nodig heeft op dat moment of niet. Daarbij is kunstmest zout, wat een negatief effect heeft op het bodemleven. Een plant groeit het best in een gezonde grond, dus kies altijd voor een organische, natuurlijke meststof.

Kies daarom altijd voor een organische meststof en niet voor kunstmest (chemische meststof). Organische meststof bevat de voedingsstoffen die een plant nodig heeft om lekker te groeien. Een goed bodemleven is naast voldoende voeding namelijk erg belangrijk voor een gezonde moestuin.

In de bodem gebeuren bijzondere processen! Als je deze met kunstmest verstoord raakt je bodemleven uit balans en krijgen planten het moeilijker. En dat is helemaal niet nodig!

Welke voedingsstoffen zitten er in moestuinmest?

Een voedzame bodem is nodig om te groeien, bloeien en om de vruchten goed te laten rijpen en lekker te laten smaken. Daarom is het goed om voor ogen te hebben welke voedingsstoffen de planten nodig hebben. Dit zijn de vier belangrijkste stoffen voor moestuinplantjes:

  • Stikstof (N): bevordert de groei van stengels en blad.
  • Fosfor (P): voorziet de plant van energie. Stimuleert de bloei en rijping van vruchten, en speelt een belangrijke rol bij het groeien van de wortels.
  • Kalium (K): zorgt voor een betere vochtopname door de wortels en verlaagt de vochtafgifte van het blad. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen wisselende weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Ook bevordert het de stevigheid van de plant en helpt het de vruchten te vormen.
  • Magnesium (Mg): zorgt voor de mooie groene kleur van de plant. Ook speelt het een belangrijke rol voor de groei van de bladeren, stengels en de vruchten

Wanneer moestuin bemesten?

Organisch bemesten geef je zodra je de plantjes in de tuin hebt gezet. Dat is meestal zo rond april of mei. De meststof wordt in de bodem omgezet tot bruikbare plantenvoeding en via de wortels opgenomen.

De organische meststoffen van ECOstyle geven genoeg voeding voor drie á vier maanden. Geef de planten daarna een tweede bemesting. De planten profiteren volop van het bijzondere bodemleven dat toegevoegd is aan de AZ-meststoffen.

Hoe moet ik de moestuin bemesten?

Strooi de meststof met de hand rondom je groenten, kruiden en fruit, de mestkorrels zijn stuifvrij en niet schadelijk. Je kunt het daarna een beetje met de bovenlaag van de grond vermengen door het lichtjes in te harken.

Je hoeft met de meststoffen van ECOstyle niet bang te zijn dat je te veel strooit of overbemest. Je planten bepalen namelijk zelf hoeveel voeding ze nodig hebben en uit de grond halen. De wortels gaan actief op zoek naar de nodige voeding, waardoor deze sterk vertakken. Sterke wortels geven een sterke plant, met meer weerstand tegen ziekten en plagen.

Door een goede bodemstructuur en bemesting van je moestuin heb jij sterke en gezonde planten in je groentetuin. Met op z'n tijd natuurlijk een scheutje water als het niet genoeg regent.

Welke groenten bemesten?

Veel groenten met veel vruchten en koolsoorten zijn flinke veelvraten. Ze moeten natuurlijk ook hard werken om deze te laten groeien. Zeker dit soort groenten maak je éxtra blij met genoeg voeding. Deze groenten zijn dol op wat extra's in de moestuin:

  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Courgette
  • Komkommer
  • Paprika
  • Peper
  • Pompoen
  • Spruiten

Welk fruit bemesten?

In tegenstelling tot groenten, hebben de meeste fruitsoorten een lagere behoefte aan voedingsstoffen. Toch zijn er zeker fruitsoorten die je éxtra blij maakt met mest:

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.