Moestuin fruit bemesten? Dat doe je zo! | ECOstyle 🍓 Moestuin fruit bemesten? Dat doe je zo! | ECOstyle 🍓
Fruit in de moestuin? Zorg voor de juiste voeding

Fruit in de moestuin? Zorg voor de juiste voeding

Weleens gedacht aan fruit in je moestuin? Moet je doen! Fruit is een echte aanwinst in de moestuin. Voor veel fruitbomen heb je wel wat geduld nodig voordat je er van kan snoepen. Een aardbeienplant geeft daarentegen al snel vruchten, daar kun je al hetzelfde jaar van eten. Hoe je jouw fruit optimaal verzorgt? We vertellen het je graag.

Moestuin verzorgen met ECOstyle

Shop alle moestuinmest 

Shop alle moestuinmest 

Welk fruit wil je gaan bemesten?
 • Aardbeien bemesten

  Aardbeien geven voorkeur aan meststoffen met een lager stikstof gehalte en met meer kalium. De juiste voeding zorgt voor stevigere vruchten. Zo oogst je straks zoete aardbeien met een dieprode kleur. Gebruik een natuurlijke meststof voor een rijke oogst.

  Bestel Aardbeien-AZ
 • Citrus bemesten

  Citrusplanten, die van oorsprong uit landen met een Middellandse zeeklimaat komen, hebben wel wat extra verzorging nodig om tegen het Nederlandse weer te kunnen. Ze geven de voorkeur aan een grond met stikstof en kalium.

  Bestel Citrus & Olijf voeding
 • Druiven bemesten

  Geef druivenplanten wat extra verzorging met een kalk- en kaliumrijke meststof. Dit maakt de plant minder vatbaar voor bijvoorbeeld schimmelziekten zoals meeldauw en je krijgt er heerlijke, snelgroeiende vruchten voor terug.

  Bestel Druiven-Az
 • Fruitbomen bemesten

  Fruitbomen hebben heel wat te weerstaan. In de zomer wordt veel van ze gevraagd bij het produceren van vruchten en in de winter hebben ze te maken met koude weersomstandigheden. Hiervoor hebben fruitbomen genoeg voeding nodig om voor gezond fruit te blijven zorgen.

  Bestel Fruit-AZ
 • Klein fruit bemesten

  Klein fruit heeft een hoog kaliumgehalte nodig om zo te zorgen voor een hoge opbrengst, betere smaak en langere houdbaarheid van het fruit. Ook moeten de voedingsstoffen snel beschikbaar zijn wanneer de plant dit nodig heeft.

  Bestel Fruit-AZ

Waarom fruit in de moestuin?

Fruit hoort zeker thuis in een mooie moestuin. Eerst geniet je volop van de prachtige bloemen waar na bestuiving het lekkerste fruit aan groeit. De vruchten zitten vol vitamines en mineralen. Fruit dat je in de supermarkt koopt, wordt al ver voordat de vruchten rijp zijn geplukt. Hierdoor neemt de smaak van het fruit af. Zelf gekweekte vruchten hebben daarom altijd een stuk meer smaak. En het is daarbij ook nog eens heel leuk om te doen!

Veelgestelde vragen over moestuin bemesten 🍓

Waarom fruit in de moestuin?

Fruit hoort zeker thuis in een mooie moestuin. Eerst geniet je volop van de prachtige bloemen waar na bestuiving het lekkerste fruit aan groeit. De vruchten zitten vol vitamines en mineralen. Fruit dat je in de supermarkt koopt, wordt al ver voordat de vruchten rijp zijn geplukt. Hierdoor neemt de smaak van het fruit af. Zelf gekweekte vruchten hebben daarom altijd een stuk meer smaak. En het is daarbij ook nog eens heel leuk om te doen!

Wat voor fruit kan ik in de moestuin planten?

Je hebt heel veel verschillende soorten fruit. Niet alle fruitsoorten zijn gewend aan de koude temperaturen in ons kikkerlandje. Gelukkig zijn er een aantal fruitsoorten speciaal gekweekt om in de Nederlandse tuinen te overwinteren. Kun je dus gewoon exotische of Mediterrane soorten fruit in de tuin laten groeien. Leuk! Fruit is ingedeeld in zes verschillende categorieën:

 • Steenfruit; zoals abrikoos, kersen, pruimen en perziken.
 • Hard fruit; zoals appels en peren.
 • Citrus fruit; zoals citroen, sinaasappel en limoen.
 • Klein fruit; zoals druiven, bessen, frambozen en aardbeien.
 • Meloenen; zoals watermeloen en Galia.
 • Exoten; zoals passievrucht, kaki en kiwi.

Wanneer plant je fruit in de moestuin?

Het najaar is de beste tijd om fruitplanten en -bomen te planten. De planten hebben dan de kans om voor de winter al goed te wortelen en beginnen meteen met groeien in het voorjaar. In het voorjaar kan je fruit ook planten. De fruitbomen en -planten hebben in het voorjaar wel wat extra voeding nodig; ze moeten gaan settelen en groeien, daarvoor is voeding nodig.

Verwacht trouwens niet dat je in alle gevallen al hetzelfde jaar vruchten aan de bomen of struiken hebt zitten. Dit duurt soms wel tot drie jaar. Als het zover is, dan geniet je vast volop van de heerlijke en sappige vruchten!

Waarom fruit in de moestuin bemesten?

Een voedzame bodem is nodig om te groeien, bloeien en om de vruchten goed te laten rijpen en lekker zoet te laten smaken. Hiervoor is het belangrijk om jouw fruitbomen en -struiken zo nu en dan wat extra te snacken geven. Ook zijn veel fruitbomen gevoeliger voor ziekten en schimmels wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen.

Ook wordt er qua energie nogal wat gevraagd van een fruitboom. Naast groei en het aanmaken van bladeren, moeten er in korte tijd vruchten gevormd worden die ook nog eens moeten groeien en rijpen. Het is niet niks. Daarom is een goede, natuurlijk en complete voeding belangrijk.

De volgende voedingselementen moeten er altijd in zitten:

 • Stikstof (N): bevordert de groei van stengels en blad.
 • Fosfor (P): voorziet de plant van energie. Stimuleert de bloei en rijping van vruchten, en speelt een belangrijke rol bij het groeien van de wortels.
 • Kalium (K): zorgt voor een betere vochtopname door de wortels en verlaagt de vochtafgifte van het blad. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen wisselende weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Daarnaast bevordert het de stevigheid van de plant en helpt het de vruchten te vormen.
 • Magnesium (Mg): zorgt voor de mooie groene kleur van de plant. Ook is Magnesium essentieel voor de groei van de bladeren, stengels en de vruchten.

Hoe bemest ik fruit in de moestuin?

Belangrijk dus om je fruitbomen en –struiken te bemesten met in elk geval deze vier voedingsstoffen. Gebruik Fruit-AZ, een organische, natuurlijk meststof die alle voedingsstoffen bevat die de bomen en struiken nodig hebben. We noemen dat een samengestelde meststof, alle elementen zitten erin.

Fruit-AZ heeft daarbij speciaal bodemleven meegekregen voor extra weerstand en gezondheid. Het voordeel van deze organische meststof is dat de planten zelf de voeding opnemen die ze nodig hebben.

Heeft het ene gewas meer stikstof nodig? Of juist wat meer kalium of fosfor? Geen probleem, het is allemaal op voorraad in de samengestelde organische meststof. Zo levert deze ene meststof precies maatwerk aan alle fruitbomen en -struiken.

Moestuinkalender per maand

Moestuinkalender per maand

Heb je moestuin of wil je er een beginnen? Voor een optimale opbrengst is het belangrijk om op het juiste moment te zaaien. Met onze handige zaaikalender voor de moestuin is dat een fluitje van een cent!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.