Nuttige insecten: zet gaasvlieg in tegen bladluis | ECOstyle
Nuttige insecten: zet gaasvlieg in tegen bladluis

Nuttige insecten: zet gaasvlieg in tegen bladluis

Bladluizen zijn dol op het sap van bladeren, jonge scheuten en bloemen van veel verschillende soorten planten. Hierdoor krijg je helaas vervormde bladeren en verminderde groei. Goed nieuws: bladluizen hebben veel natuurlijke vijanden, zoals larven de van gaasvliegen. Zet je die goed in, dan ben je snel van de plaag af, zonder jouw planten en het milieu aan te tasten! We vertellen je graag meer over de gaasvlieg.

PLAGEN BESTRIJDEN MET NATUURLIJKE VIJANDEN VAN ECOSTYLE

Shop alle natuurlijke vijanden  

Shop alle natuurlijke vijanden  

De wereld van de gaasvlieg

Gaasvliegen behoren tot de familie Chrysopidae en staan bekend om hun gracieuze vleugels die doen denken aan fijn gaas, vandaar ook hun naam. Hoewel ze soms worden verward met motten of vliegen vanwege hun uiterlijk, zijn gaasvliegen eigenlijk nauwer verwant aan lieveheersbeestjes. Ze komen voor in bossen tot tuinen en zelfs stedelijke omgevingen. Een van de meest indrukwekkende kenmerken van gaasvliegen is hun roofzuchtige aard tijdens hun larve stadium.

De strijd tegen bladluizen

Bladluizen zijn beruchte plaaginsecten die zich voeden met het sap van planten, waardoor ze verzwakken en uiteindelijk kunnen sterven. Hun snelle voortplanting en hoge vruchtbaarheid maken ze tot een geduchte vijand. Vaak worden er allerlei spuitmiddelen gebruikt om bladluizen te bestrijden, maar deze aanpak heeft ernstige nadelen, waaronder milieuschade, schade aan andere organismen en resistentie.

Als natuurlijke vijanden van bladluizen bieden gaasvliegen een duurzame en effectieve oplossing voor het beheersen van bladluizenpopulaties. De larven van gaasvliegen jagen genadeloos op bladluizen.

Gaasvlieg herkennen

De volwassen gaasvlieg is groen van kleur. Ze hebben lange antennes en fijn geaderde vleugels, en zijn zo’n 1 à 2 centimeter groot. Volwassen gaasvliegen voeden zich met name met stuifmeel, nectar en honingdauw. Het zijn echter de larven van de gaasvlieg die écht hongerig zijn. Zij voeden zich met tal van insecten, waaronder bladluizen.

De vrouwtjesgaasvlieg legt haar eitjes dan ook bewust in de buurt van een bladluishaard. In haar leven kan ze wel tot enkele honderden eitjes leggen. Na een week komen de grijsbruine larven uit de eitjes. Ze hebben forse kaken, waarmee ze zich goed vastgrijpen aan hun prooi en vervolgens leegzuigen. Eén enkele larven kan wel tot 50 bladluizen per dag opeten. Dit maakt gaasvlieg super effectief tegen bladluis. De larven eten ook naast bladluis ook trips, spint, bladvlo, witte vlieg, kleine rupsen en wolluis.

Bovendien zijn gaasvliegen niet alleen effectief in het beheersen van bladluizen, maar ze dragen ook bij aan het evenwicht in de natuurlijke omgeving. Als prooi voor verschillende roofdieren spelen gaasvliegen een integrale rol in voedselketens, waardoor hun aanwezigheid nog waardevoller wordt voor het behoud van de biodiversiteit.

Gaasvlieg tegen bladluis inzetten

Gaasvliegen zijn de stille helden van de tuin, terwijl ze een grote bijdrage leveren aan de natuurlijke bestrijding van bladluizen. Door deze delicate maar krachtige insecten in te zetten als bondgenoten in de strijd tegen plagen, zorg je voor een evenwichtiger en gezonder ecosysteem in de tuin.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.