Plantenbieb A-Z
Peterselie
Peterselie is een veelzijdig kruid met een frisse en hartige smaak. Het is een geliefde smaakmaker en een van de meest gebruikte tuinkruiden. Peterselie is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Het zit vol met vitamines en mineralen. Voeg het toe aan je gerechten voor een heerlijke smaak en een dosis gezondheid. Ontdek zelf de veelzijdigheid van dit kruid en geniet van zijn verfrissende en verfijnde smaak.
Peterselie in het kort
Bloeiperiode
Juni - juli
Winterhard
Ja
Standplaats
Zonnig - halfschaduw
Biodiversiteit
Trekt weinig bijen, vlinders en insecten aan
Waterbehoefte
Vochtig
Type plant
Kruid - Niet-inheems
Alles over de peterselie plant verzorgen 🌱
Oorsprong
Peterselie (Petroselinum crispum) groeit oorspronkelijk in de landen rond de Middellandse Zee. Het werd oorspronkelijk gekweekt als medicinale plant en werd later pas populair als smaakmaker in gerechten. Peterselie is erg gezond en bevat veel vitamines, zoals vitamine C en mineralen.
Water geven
Peterselie houdt van vochtige grond, maar niet doorweekt. Geef je peterselie regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten in licht opdroogt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.
Licht en standplaats
Peterselie groeit het beste op een plek van halfschaduw tot volle zon. Als je binnenshuis peterselie kweekt, plaats de pot dan voor een raam op het zuiden of het westen, waar de plant voldoende zonlicht kan krijgen. Als je peterselie buiten kweekt, zorg er dan voor dat hij voldoende beschutting heeft tegen de hete middagzon. Anders kunnen de bladeren verbranden.
Voeding geven
Om je peterselie gezond te houden en veel blad te laten groeien, is het belangrijk om regelmatig voeding te geven. Gebruik een meststof zoals Moestuin-AZ of vloeibare variant Moestuinvoeding.
Verpotten
Peterselie kan erg goed groeien in potten en bakken. Als je merkt dat je peterselie te groot wordt voor zijn huidige pot of als de grond is uitgeput, is het tijd om te verpotten. Kies een iets grotere pot met goede afwatering. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.
Ziektes
Peterselie is over het algemeen een sterke plant. Veel insecten houden namelijk niet van de geur. Inspecteer je plant regelmatig om grote problemen te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf.
Peterselie snoeien
Over het algemeen hoef je peterselie niet te snoeien. Bij het oogsten van het kruid snoei je de plant als het ware. Wel helpt het om regelmatig beschadigde bladeren te verwijderen.
Peterselie zaaien
Peterselie zaai je binnen tussen half februari en half maart. Buiten zaaien kan van half maart tot half augustus . In principe kan je binnen het hele jaar door zaaien, alleen zal het moeilijker ontkiemen doordat er minder licht is.
Peterselie zaaien is een leuke en makkelijke taak. Zaai zaden direct in de grond of in potten in het voorjaar. Zorg dat het niet meer vriest, anders kun je het best binnen voorzaaien en daarna buiten uitplanten.
Zaai de zaden in kleine potjes of een zaaitray. Zorg voor een gelijkmatige vochtigheid en warmte om de kieming te bevorderen. De zaden van peterselie duren soms wat langer om te ontkiemen, van 1 tot 2 weken en soms zelfs 4 weken. Zodra de jonge plantjes 5 blaadjes hebben, kun je ze verpotten naar een grotere pot en buiten uitplanten.
Peterselie soorten
Er zijn verschillende soorten peterselie om uit te kiezen, maar de twee meest voorkomende zijn krulpeterselie en platte peterselie.
- Krulpeterselie: heeft opvallende gekrulde bladeren en wordt vaak gebruikt als garnering vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk.
- Platte peterselie: heeft platte, gladde bladeren en biedt een krachtigere smaak, waardoor het een favoriet is in veel gerechten.
Beide soorten zijn gemakkelijk te kweken en kunnen een smaakvolle toevoeging zijn aan je tuin en keuken.