Magnolia verzorgen - tips & advies | ECOstyle Magnolia verzorgen - tips & advies | ECOstyle
Magnolia verzorgen

Magnolia verzorgen

De magnolia is een prachtige boom die de tuin al vroeg in het jaar opfleurt. Als een van de eerste staat hij in bloei, wat hem erg geliefd maakt bij mensen.

Plantenbieb A-Z

Magnolia

Magnolia's, met hun prachtige en opvallende bloemen behoren ze tot een van de meest geliefde planten in tuinen. Door hun elegante verschijning en betoverende bloemen zijn het echte blikvangers. Als je overweegt om een magnolia aan je tuin toe te voegen, dan is het belangrijk om te weten hoe je goed voor deze mooie plant moet zorgen. Wij geven onze beste tips.

De magnolia in het kort

Bloeiperiode

April

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig - Half schaduw

Biodiversiteit

Trekt kevers aan

Waterbehoefte

Normaal

Type plant

Boom - niet inheems

Alles over magnolia verzorging 🌸

Oorsprong

Magnolia's zijn afkomstig uit verschillende delen van de wereld, waaronder Noord- en Zuid-Amerika, Azië en zelfs delen van Afrika. Ze behoren tot de familie Magnoliaceae en hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot meer dan honderd miljoen jaar geleden. Wist je dat de magnolia tot een van de oudste boomsoorten hoort?

Water geven

Een goede waterhuishouding is essentieel voor de gezondheid van je magnolia. Hoewel ze van nature de voorkeur geven aan vochtige grond, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet doordrenkt raakt. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet drassig. Tijdens droge periodes moet je wellicht vaker water geven. Mulchen rond de basis van de plant kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

Licht en standplaats

Magnolia's groeien het beste op een zonnige tot half-schaduwrijke plek. Ze hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien, maar bescherm ze tegen de felle middagzon, anders kunnen de bladeren verbranden. Kies een beschutte plek om ze te beschermen tegen harde wind, dit kan hun kwetsbare bloemen beschadigen.

Voeding geven

Voldoende voeding is cruciaal voor de gezondheid van je magnolia. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten, zoals Vaste planten-AZ. Geef de plant een eerste bemesting in het voorjaar en een tweede bemesting halverwege de zomer.

Verpotten

Bepaalde magnolia soorten kunnen ook in pot groeien. Het is wel nodig om die om de paar jaar te verpotten om hun groei te bevorderen en ruimte te bieden voor nieuwe wortels. Kies een pot die iets groter is dan de huidige, maar niet te groot. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond. Verpot bij voorkeur in het voorjaar, net voordat het groeiseizoen begint. De magnolia zal het best groeien in de volle grond. Gebruik bij het aanplanten AanplantGrond. De beste periode om de magnolia te planten is in het voorjaar.

Ziektes

Magnolia's zijn niet erg vatbaar voor ziektes. Soms kunnen ze te maken krijgen met bladvlekkenziekte of meeldauw. Houd de plant regelmatig in de gaten op tekenen van ziekte, zoals vlekken op de bladeren. Preventieve maatregelen, zoals het handhaven van goede luchtcirculatie en het vermijden van te veel vocht op de bladeren, helpt ziektes te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat deze vitaal blijft.

Snoeien

Het snoeien van magnolia's moet met zorg worden gedaan om de natuurlijke vorm en bloei van de plant te behouden. Snoei direct na de bloei om de ontwikkeling van nieuwe knoppen niet te verstoren. In het najaar is de kans groot dat je de knoppen wegsnoeit, deze zijn op dat moment al gevormd. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Wees voorzichtig bij het snoeien, aangezien overmatige snoei de bloei kan verminderen.

Soorten

De Magnolia familie omvat meerdere sierbomen en -struiken die bekend staan om hun opvallende, geurige bloemen. We hebben een paar populaire Magnolia soorten op rij gezet.

  • Magnolia grandiflora (Zuidermagnolia): Een groenblijvende soort met grote, leerachtige bladeren en grote, geurende witte bloemen. Populaire cultivars:
  • Magnolia stellata (Stermagnolia): Ook bekend als de 'Star Magnolia', het produceert stervormige witte bloemen in het vroege voorjaar. Populaire cultivars:
  • Magnolia liliiflora (Leliebloemige magnolia): Ook bekend als de 'Tulpenboom', deze soort heeft opvallende bloemen die lijken op tulpen. Populaire cultivars:
  • Magnolia denudata (Yulania-denudata): Een Aziatische soort met grote, geurige bloemen. Populaire cultivars:
  • Magnolia kobus (Japanse magnolia): Een kleine boom met geurige witte bloemen. Populaire cultivars:
  • Magnolia soulangeana (Beverboom): Een hybride tussen M. denudata en M. liliiflora, met grote bloemen in verschillende tinten roze en wit. Populaire cultivars:

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.