Olijfboom verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌿 Olijfboom verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌿
Olijfboom verzorgen

Olijfboom verzorgen

De olijfboom is een majestueuze verschijning met haar grijsgroene bladeren. Door de grillige stam wordt de plant steeds mooier met de jaren.

Plantenbieb A-Z

Olijfboom (Olea europaea)

De olijfboom, Olea europaea, is afkomstig uit gebieden die door de mediterrane zon worden getekend. Van de kustlijnen van Griekenland tot de terrasvormige heuvels van Italië en verder. De olijfboom is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een erg populaire boom en zit vol culturele betekenissen en symboliek. De laatste jaren heeft de olijfboom ook de harten van Nederlanders weten te veroveren, steeds meer tuinen staan er namelijk vol mee. De plant kan prima buiten staan, maar het Nederlandse klimaat is niet ideaal en daarom moet je goed opletten. Daarom vertellen we je graag alles over het verzorgen van de olijfboom.

De olijfboom in het kort

Bloeiperiode

Mei - juni

Winterhard

Verschilt per soort

Standplaats

Zonnig

Biodiversiteit

Nee

Waterbehoefte

Droog - normaal

Type plant

Boom - niet inheems

Alles over olijfboom verzorging 🌿

Oorsprong

De olijfboom, wetenschappelijk bekend als Olea europaea, heeft zijn wortels diep in het gebied rondom de Middellandse Zee. Deze bomen hebben zich aangepast aan de zonnige, droge klimaten van de mediterrane regio en gedijen goed in gebieden met lange zomers en milde winters. Hun oorsprong gaat duizenden jaren terug en ze worden vaak geassocieerd met symbolen van vrede, wijsheid en vruchtbaarheid.

Water geven

Een van de belangrijkste aspecten van verzorgen van de olijfboom is het geven van water. Olijfbomen zijn goed bestand tegen droogte, dus het is van cruciaal belang om ze zeker niet te veel water te geven. Staat je olijfboom in een pot? Dan is het nodig om regelmatig een slok te geven. In de zomermaanden kan dit betekenen dat je ongeveer één keer per week water geeft, terwijl in de wintermaanden minder vaak nodig is.

Licht en standplaats

De ideale standplaats voor een olijfboom is een zonnige plek met veel direct zonlicht. Deze bomen hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Zorg ervoor dat de boom ook voldoende luchtcirculatie krijgt om ziektes te voorkomen en dat hij ook een beetje beschut tegen de wind staat.

De Olijfboom is niet gemaakt voor ons klimaat. Daarom is het aan te raden om je olijfboom in te pakken voordat de koude temperaturen toeslaan. Meestal is dit in de late herfst, voordat de eerste vorst wordt verwacht. Het inpakken van de boom met speciale beschermingsmaterialen, zoals jute of vliesdoek, kan helpen om de gevoelige takken en bladeren te beschermen tegen bevriezing en barre weersomstandigheden. Ook kun je kiezen om de olijfboom in de wintermaanden in een garage of tuinhuis te zetten waar zonlicht binnenkomt. Zo bescherm je de plant ook tegen vorst.

Voeding geven

Olijfbomen extra voedingsstoffen nodig om hun groei ten goede te komen en ook zodat ze goed bestand zijn tegen ons klimaat. Gebruik een uitgebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof om de boom te voeden. Kies voor bijvoorbeeld voor Mediterrane planten-AZ of voor Citrus & Olijf voeding.

Verpotten

Jonge olijfbomen moeten mogelijk om de paar jaar worden verpot, terwijl oudere bomen dit minder vaak nodig hebben. Verpot in het voorjaar, net voordat het groeiseizoen begint. Zorg ervoor dat de nieuwe pot iets groter is dan de oude en gebruik goed doorlatende potgrond, zoals MediterraneGrond.

Ziektes

Ondanks hun robuuste karakter kunnen olijfbomen worden getroffen door enkele ziektes en plagen, zoals dopluis en schimmelziektes. Regelmatige inspectie van je boom op tekenen van problemen is daarom belangrijk. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de plant en verwijder regelmatig dode bladeren om potentiële problemen te minimaliseren. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat de plant vitaal blijft.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van olijfbomen. Het helpt de vorm en grootte van de boom te behouden, bevordert luchtcirculatie en verwijdert dode of zieke takken. De beste tijd om een olijfboom te snoeien is na de winter, voordat het nieuwe groeiseizoen begint. Wees voorzichtig om niet te veel te snoeien, omdat dit de groei van de plant kan beïnvloeden.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift