Ridderspoor verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪻 Ridderspoor verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪻
Ridderspoor verzorgen

Ridderspoor verzorgen

Ridderspoor, de koning van de border. Met torens van kleurrijke bloemen, is het een betoverende toevoeging aan elke tuin. Niet alleen wij, maar ook bijen zijn er dol op.

Plantenbieb A-Z

Ridderspoor (Delphinium)

De gracieuze ridderspoor, met zijn torenhoge bloemen in schitterende kleuren, voegt een betoverende sfeer toe aan elke tuin. De naam "ridderspoor" roept beelden op van oude ridders en kastelen, en deze plant heeft inderdaad een koninklijke uitstraling. De bloemen lijken wat op de helmen van ridders, vandaar ook de naam. Niet alleen mensen zijn verzot op de bloem, insecten smullen er ook al te graag van. Als je van plan bent om deze prachtige plant aan je tuin toe te voegen, dan ben je hier aan het juiste adres. We vertellen je graag meer over het verzorgen van ridderspoor. 

De ridderspoor in het kort

Bloeiperiode

Juni - augustus

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Normaal

Type plant

Vaste plant - niet inheems

Alles over ridderspoor 🪻

Oorsprong

De wetenschappelijke naam van ridderspoor, "Delphinium", is afgeleid van het Latijnse woord dat dolfijn betekent. Deze naam verwijst naar de vorm van de bloemknoppen, die vergezocht wat lijken op de rugvin van dolfijnen. Ridderspoor behoort tot de ranonkelfamilie en komt oorspronkelijk voor uit het Middellandse Zeegebied. Eeuwenlang is deze bloem geliefd om zijn opvallende schoonheid en torenshoge bloemen.

Water geven

Het water geven van ridderspoor vereist een delicate balans. Hoewel de plant van vochtige grond houdt, is het van vitaal belang om wateroverlast te voorkomen, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Zorg voor regelmatige bewatering, vooral tijdens drogere periodes, en zorg ervoor dat de grond een goede drainage heeft.

Licht en standplaats

De juiste standplaats is cruciaal om de ridderspoor te laten floreren. Zet ridderspoor op een plek met voldoende zonlicht. Selecteer een plek in je tuin waar de plant ten minste 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt. Harde wind kan ervoor zorgen dat de hoge bloemen knakken, zorg dus dat je de ridderspoor ook op een plek uit de wind zet.

Voeding geven

Om je ridderspoor gezond te houden is regelmatige voeding essentieel. Gebruik in het voorjaar een gebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof. Wanneer ridderspoor te weinig voeding krijgt zul je merken dat hij niet of in mindere maten gaat bloeien. Volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Kies voor bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ, dit is een uitstekende keuze voor ridderspoor.

Verpotten

Ridderspoor kun je ook in pot groeien, maar zal het het best doen in de volle grond. Hoewel ridderspoor niet vaak hoeft te worden verpot, kan dit toch nodig zijn als de plant zijn huidige pot ontgroeit. Het best verpot je de plant in het vroege voorjaar naar een iets grotere pot met goede drainage. Ververs de potgrond om de paar jaar om de vruchtbaarheid van de grond te vernieuwen. Kies een goed doorlatende en hoge kwaliteit potgrond, zoals GroeiGrond Huis & Tuin

Ziektes

Ridderspoor kan gevoelig zijn voor bepaalde ziektes, zoals meeldauw en slakken. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant en vermijd dat vocht op de bladeren blijft staan. Als slakken een probleem vormen, gebruik dan bijvoorbeeld SlakVrij Koperband om de slakken af te weren. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen. 

Snoeien

Snoeien speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van ridderspoor. Na de eerste bloeiperiode is het raadzaam om de uitgebloeide bloemstengels net boven de lagere bladeren terug te snijden. Dit stimuleert vaak een tweede bloeiperiode later in het seizoen. Vervolgens laat je hem rustig staan gedurende de winterperiode. De plant biedt namelijk nog voldoende schuilgelegenheid aan diverse insecten. Zodra het voorjaar aanbreekt en het nieuwe groen weer tevoorschijn komt, kun je  de oude resten wegsnoeien.

Soorten

De Delphinium familie omvat een groot aantal ridderspoor soorten. We hebben de populairste soorten op een rij gezet.

  1. Delphinium elatum (Hoge ridderspoor): Dit is de meest voorkomende soort die vaak in tuinen wordt gekweekt. Ze zijn er in verschillende kleuren, zoals blauw, paars, roze en wit.
  2. Delphinium grandiflorum (Chinese ridderspoor): Een kortere soort met compacte bloemen. Populaire grandiflorum soorten zijn 'Blue Butterfly' en 'Blauer Zwerg'.
  3. Delphinium ajacis: Een eenjarige soort met hyacintachtige bloemen in verschillende kleuren.
  4. Delphinium belladonna: Een soort met blauwe bloemen op hoge stelen.
  5. Delphinium nudicaule: Deze soort heeft oranje-rode bloemen en wordt vaak als vaste plant in de tuin geplaatst.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift