Sansevieria verzorging - tips & advies | ECOstyle 🪴 Sansevieria verzorging - tips & advies | ECOstyle 🪴
Sansevieria verzorging

Sansevieria verzorging

De sansevieria, ook wel bekend als de vrouwentong, is een ware blikvanger. Met zijn stevige bladeren die recht omhoog staan steelt deze plant de show.

Plantenbieb A-Z

Sansevieria

De sansevieria, ook wel bekend als de 'vrouwentong', claimt een bijzondere plek tussen de kamerplanten. Met zijn sierlijke, stevige bladeren en vermogen om zelfs de meest onervaren plantenverzorger te overleven, is de sansevieria uniek in zijn soort. Dit heeft de sanseveria ook tot een groene favoriet gemaakt. Laten we samen duiken in de betoverende wereld van de sansevieria. We vertellen graag hoe je deze unieke plant de optimale verzorging geeft zodat je er lang van kan genieten. 

De sansevieria in het kort

Water geven

1x per 2 weken

Standplaats

Schaduw

Verpotten

Om de 3 - 4 jaar

Stekken

Ja, via bladstek of scheuren

Giftig

Ja

Luchtzuiverend

Matig luchtzuiverend

Alles over de sansevieria 🪴

Oorsprong

Voordat we ons verdiepen in het verzorgen van de sansevieria, laten we eens kijken naar de oorsprong van deze opmerkelijke plant. Sansevieria, ook vaak Vrouwentong genoemd, vindt zijn wortels in West-Afrika. Deze taaie plant heeft zich aangepast aan diverse omgevingen, van droge woestijnen tot vochtige tropen. Omdat hij gewend is aan wisselende omstandigheden maakt het een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Water geven

Een van de cruciale aspecten van sanseveria verzorging is het water geven. In tegenstelling tot sommige andere kamerplanten groeit de sansevieria het beste in droge omstandigheden. Laat de grond tussen de gietbeurten dus altijd goed opdrogen. Zorg ervoor dat de plant nooit, maar dan ook nooit, in water blijft staan. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot waardoor de plant dood gaat. 

Licht en standplaats

Sansevieria staat bekend om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende lichtomstandigheden. De plant groeit het beste bij indirect zonlicht. Plaats de plant niet rechtstreeks in de felle middagzon. Dit kan tot verbranden van het blad leiden. Maar maak je vooral niet te veel zorgen over de standplaats: of je nu een lichte vensterbank of een hoek met wat schaduw hebt, de sansevieria zal zich aanpassen en langzaam doorgroeien.

Voeding geven

Sansevieria's hebben geen uitgebreide voeding nodig, maar ze zullen profiteren van een beetje extra aandacht. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor cactussen en vetplanten, kies bijvoorbeeld voor PrikVoer. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft. In de winter hoef je geen voeding te geven.

Verpotten

Hoewel sansevieria's bekend staan als taaie planten en best krap kunnen staan, is het verpotten toch een belangrijk aspect van hun verzorging. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, en gebruik een goed doorlatende potgrond. Kies een pot die slechts een paar centimeter groter is dan de huidige pot en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.

Ziektes

Dracaena's zijn over het algemeen vrij sterk tegen plagen en ziektes. Zorg vooral dat je de plant niet te veel water geeft, zo voorkom je schade aan de wortels. Verder duiken insecten maar weinig op.

Stekken

De sansevieria stekken biedt de mogelijkheid om nog meer planten te creëren. Je kan de sanseveria stekken op twee manieren.

  1. Bladstek: Bij stekken worden gezonde bladeren van de volwassen sansevieria zorgvuldig afgesneden, waarna ze enkele dagen worden gedroogd om te voorkomen dat ze gaan rotten. Hierna kunnen de bladeren in vochtige potgrond worden geplaatst, waarbij het gesneden uiteinde in de grond zit. Houd de grond licht vochtig en wacht geduldig op de ontwikkeling van nieuwe scheuten.
  2. Scheuren: Een alternatieve methode is het scheuren van de sansevieria. Bij deze aanpak worden volwassen planten voorzichtig uit de pot gehaald, en wordt de plant in losse secties opgedeeld. Elke sectie moet ten minste één gezond blad hebben en enkele wortels. Plant allemaal in een eigen potje met verse potgrond. De verschillende delen zullen verder uitgroeien tot volwaardige planten. 

Of je nu kiest voor stekken of scheuren van de sansevieria... Binnenkort zul je genieten van nog meer planten in huis.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift