Vingerhoedskruid verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌿 Vingerhoedskruid verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌿
Vingerhoedskruid verzorgen

Vingerhoedskruid verzorgen

Vingerhoedskruid is een boeiende verschijning. Dankzij de weelderige bloei en karakteristieke, langwerpige bloemclusters trekt ze de aandacht in de tuin.

Plantenbieb A-Z

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid (Digitalis) is een betoverende bloem die tuinen kan transformeren met zijn torenhoge stelen en kleurrijke bloemen. De plant is bekend om zijn medicinale en esthetische eigenschappen. De trompetvormige bloemen, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, heeft aan de binnenkant van de bloem een elegant patroon. Deze vlekjes doen iets denken aan sproetjes, maar hebben ook een belangrijke functie. Deze vlekken lokken bijen en hommels de bloem, zodat ze van de zoete nectar kunnen snoepen.

De vingerhoedskruid in het kort

Bloeiperiode

Mei - augustus

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig - half-schaduw

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Vochtig

Type plant

Tweejarige plant - Inheems

Alles over vingerhoedskruid 🌿

Oorsprong

Vingerhoedskruid heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, waar het werd gebruikt voor medicinale doeleinden. Deze vaste plant is inheems in Europa, maar heeft inmiddels wereldwijde populariteit door het prachtige uiterlijk. Met zijn torenhoge stengels en trompetvormige bloemen in verschillende tinten, is vingerhoedskruid een unieke verschijning.

Water geven

Vingerhoedskruid groeit het beste in vochtige, maar goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, vooral tijdens de groeiperiode en de bloei. In drogere periodes is het essentieel om regelmatig water te geven om de plant te helpen overleven.

Licht en standplaats

De juiste standplaats is cruciaal voor een gezonde groei van vingerhoedskruid. Deze plant groeit het beste op een plek in de halfschaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar bescherm hem tegen de intense middagzon. Kies daarnaast een locatie met beschutting tegen sterke wind om te voorkomen dat de hoge stelen knakken.

Voeding geven

Hoewel vingerhoedskruid over het algemeen geen zware bemesting nodig heeft, kan het toch profiteren van een lichte voeding tijdens het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof in het voorjaar om de groei te stimuleren. Kies bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ om voor langdurige bloei te zorgen.

Verpotten

Vingerhoedskruid groeit het best in volle grond. Vingerhoedskruid verpotten is daarom meestal niet nodig. De vaste plant kan lang op dezelfde plek kan groeien. Als je ervoor kiest om de plant te verplaatsen of te verpotten, doe dit dan bij voorkeur in het vroege voorjaar, voordat het actieve groeiseizoen begint. Zorg ervoor dat de nieuwe pot of locatie geschikt is voor de diepe wortels van vingerhoedskruid. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond. 

Ziektes

Vingerhoedskruid is gevoelig voor enkele ziektes en plagen, waaronder bladvlekkenziekte en slakken. Vermijd overtollig vocht op de bladeren. Inspecteer regelmatig op tekenen van schade en neem indien nodig maatregelen als schade te groot wordt. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen. 

Snoeien

Snoeien van vingerhoedskruid kan de gezondheid van de plant bevorderen en voor extra bloei zorgen. Na de bloei kun je de uitgebloeide stengels en bloemen verwijderen. Zo voorkom je dat de plant zaden gaat vormen en krijg je vaak nog een tweede bloei.

Let op: de bladeren van vingerhoedskruid zijn giftig, dus draag handschoenen tijdens het snoeien en vermijd contact met de huid.

Soorten

De Digitalis familie bestaat uit verschillende soorten vingerhoedskruid. We hebben de populairste op een rijtje gezet.

  • Digitalis purpurea (Gewoon vingerhoedskruid): De meest voorkomende soort, bekend om de buisvormige bloemen in roze, paars en wit.
  • Digitalis grandiflora (Geel vingerhoedskruid): In tegenstelling tot de meeste vingerhoedskruid soorten heeft de grandiflora gele bloemen.
  • Digitalis lanata (Wollig vingerhoedskruid): Deze soort heeft wollige bladeren en crèmekleurige bloemen met bruine aderen.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift