Zonnehoed verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌼 Zonnehoed verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌼
Zonnehoed verzorgen

Zonnehoed verzorgen

De zonnehoed is een indrukwekkende plant die het zonnetje naar de tuin brengt. De kleurrijke bloemen zorgen voor een zomerse look.

Plantenbieb A-Z

Zonnehoed (Echinacea)

De zonnehoed (Echinacea) is een prachtige zomerse plant die elke tuin opfleurt. De bloemen lijken op vrolijke zomerhoedjes, voorzien van hangende blaadjes rondom een weelderig oranjebruin hart. Haar uiterlijk trekt niet alleen veel blikken, maar ook bijen, hommels en vlinders aan. Ze snoepen maar al te graag van de bloem die heerlijk honingachtig ruikt. De wetenschappelijke naam, Echinacea, heeft een grappige verwijzing naar haar unieke uiterlijk. De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'achnos', dat zee-egel betekent. Dit verwijst natuurlijk naar het intrigerende hart van de bloem dat wel iets wegheeft van een egel.

De zonnehoed in het kort

Bloeiperiode

Mei - september

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Weinig - normaal

Type plant

Vaste plant - niet inheems

Alles over de zonnehoed 🌼

Oorsprong

De zonnehoed behoort tot het geslacht Echinacea, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Naast hun verbluffende uiterlijk staan Echinacea-planten bekend om hun medicinale waarde. De inheemse volkeren van Noord-Amerika erkenden al lang geleden de geneeskrachtige eigenschappen van Echinacea en pasten ze toe voor diverse gezondheidsdoeleinden. De plant wordt al eeuwen gebruikt in kruidenmiddelen en tegenwoordig als homeopathisch geneesmiddel.

Water geven

Een van de sleutels tot succesvolle zonnehoed verzorging is de juiste hoeveelheid water geven. Over het algemeen zijn zonnehoeden droogte-tolerant. Toch groeien ze het best wanneer ze regelmatig en gelijkmatig vochtig worden gehouden. Tijdens warme zomers is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het water geven, omdat ze anders te veel uitdrogen.

Licht en standplaats

Zonnehoeden houden van de zon, zoals al uit de naam blijkt. Kies een plek in je tuin waar de planten minstens 6 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Zo zorg je voor een optimale bloei. 

Voeding geven

Hoewel zonnehoeden over het algemeen niet veeleisend zijn wat betreft voedingsstoffen. Ze profiteren van lichte bemesting in het voorjaar, net voordat het nieuwe groeiseizoen begint. Zo zorg je dat er voldoende bloemknoppen worden aangemaakt. Kies een organische, langzaam vrijkomende meststof. Neem bijvoorbeeld Zomerbloeiers-AZ of Vaste planten-AZ

Verpotten

Zonnehoeden groeien niet bijzonder snel en breed. De planten kun je uiteraard in de border kwijt waar ze erg indrukwekkend staan. Maar ze kunnen ook prima groeien in een pot. Als je ze gaat verpotten, doe dit dan in het voorjaar, voordat de groei van de plant begint. Kies een pot die iets groter is dan de huidige. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.

Ziektes

Zonnehoeden hebben meestal weinig last van ernstige plagen en ziektes. Slakken kunnen echter soms een probleem vormen, vooral bij jonge planten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten voldoende luchtcirculatie krijgen om schimmelziektes te voorkomen. Als je bruine vlekken, meeldauw of andere verdachte symptomen opmerkt, verwijder dan aangetaste delen en zorg voor goede ventilatie tussen de bladeren. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen. 

Snoeien

Snoeien is over het algemeen niet noodzakelijk voor zonnehoeden, maar het verwijderen van uitgebloeide bloemen kan het uiterlijk van de plant verbeteren en de kans op zelfzaaien verminderen. Aan het einde van het groeiseizoen kun je de hele plant terugsnoeien tot ongeveer 15 cm boven de grond. Ook kun je de uitgebloeide bloemen laten staan. Het indrukwekkende grote hart van de plant blijft tot laat in de winter staan in de border en doet het daarnaast ook erg goed in een droogboeket.

Soorten

De Echinacea familie omvat verschillende soorten. We hebben de populairste zonnehoed soorten op een rij gezet.

  • Echinacea purpurea (Rode zonnehoed): De meest voorkomende soort met karakteristieke paarse bloemblaadjes en kegelvormig midden. 
  • Echinacea purpurea 'Magnus': Een populaire soort met roze, magenta-kleurige bloemen
  • Echinacea angustifolia (Smalbladige zonnehoed): Een soort met smallere bladeren en lichtere paarse bloemen. Het wordt soms medicinaal gebruikt.
  • Echinacea pallida (Bleke zonnehoed): Herkenbaar aan de lichtroze bloemen en afhangende bloemblaadjes. Vaak gebruikt in wilde bloementuinen.
  • Echinacea paradoxa (Gele zonnehoed): Een zonnehoed soort met gele bloemen, in tegenstelling tot de meeste andere Echinacea's

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.