Rouwvliegjes bestrijden? Zo kom je van ze af | ECOstyle
Last van rouwvliegjes in je plant? We helpen je er vanaf!

Last van rouwvliegjes in je plant? We helpen je er vanaf!

Hè bah, heb je last van allemaal vliegjes in en rondom je plant? Ja, het is raak! Je hebt bezoek van de beruchte varenrouwmug, ook wel rouwvliegje of potgrondvliegje genoemd. Helaas kom je maar lastig van deze vervelende beestjes af als ze eenmaal binnen zijn. We geven je onze beste tips tegen deze vliegende insecten. Lees je mee?

Vliegjes bestrijden met ECOstyle

Shop alles tegen vliegen 

Shop alles tegen vliegen 

Kleine vliegjes in plant of potgrond 🪰

Het rouwvliegje komt voornamelijk voor bij kamerplanten. Ongestoord sluipen ze je huis binnen en planten zich in rap tempo voort. Het is lastig te bepalen waar de vliegjes precies vandaan komen, maar veel plantenbezitters krijgen ermee te maken.

Rouwvliegjes herkennen

Op het eerste gezicht denk je misschien te maken hebben met verdwaalde fruitvliegjes. Daarom wordt de varenrouwmug ook vaak een klein vliegje genoemd. Maar niets is minder waar, want het is namelijk een klein mugje die niet prikt. De muggen zijn nog een stukkie kleiner dan fruitvliegjes en herken je aan de plek waar ze zitten. Ze zwerven rondom je plant of zitten in de aarde. De potgrondvliegjes an sich brengen geen schade aan. Ze zijn alleen enorm irritant aangezien ze vaak om je heen blijven vliegen.

Het rouwvliegje legt haar eitjes het liefst in flink vochtige potgrond, dit betekent vaak rottende wortels en dit is perfect eten voor de larven. De varenrouwmug is een pro in het leggen van eitjes: ze leggen wel 200 eitjes per keer! Dit doen ze in de bovenste vijf centimeter van de potgrond. De nieuwe lading rouwvliegjes legt vervolgens ook weer eitjes wat al snel leidt tot een flinke plaag.

Is de varenrouwmug schadelijk?

Goed nieuws: je plant gaat niet snel dood door rouwvliegjes. Maar de larven eten naast dode plantenresten ook gezonde wortels aan. Hierdoor heeft je plant meer kans op ziektes of schimmels.

Ook verzwakt je plant, omdat hij zo minder goed water en voedingsstoffen opneemt. Daarom is het belangrijk de plaag onder controle te houden en zo snel mogelijk de deur te wijzen. De varenrouwmug is verder niet schadelijk voor mens of dier, maar wel vervelend. Ze hebben namelijk de neiging om lekker voor je gezicht te blijven vliegen.

Hoe rouwvliegjes bestrijden?

De varenrouwmug plant zich snel voort en zijn daarom lastig te bestrijden, maar gelukkig zijn er genoeg oplossingen. Hieronder geven we onze beste tips!

Aaltjes tegen rouwvliegjes

De beste natuurlijke bestrijding van rouwvliegjes zijn aaltjes. De aaltjes dringen de larven binnen en scheiden een schimmel uit waardoor de larven sterven. De aaltjes planten zich voort en bestrijden zo één voor één alle larven. Na verloop gaan de aaltjes dood als er niks meer te eten is. Het is slim om de aaltjes in combinatie met vangplaten te gebruiken zodat je zowel de larven als de volwassen varenrouwmuggen in één keer bestrijdt. Je bestelt de aaltjes eenvoudig en krijgt ze snel thuis gestuurd.

Rouwvliegjes vangen

Met deze speciaal ontwikkelde vangplaten bestrijd je effectief volwassen potgrond vliegen. De vangplaten zijn op basis van natuurlijke lijm en bevatten geen gif. VliegVanger vangplaatjes in combinatie met aaltjes zijn super effectief!

Droog je plant uit

De varenrouwmug houdt van vochtige aarde, daarom is het belangrijk je plant goed uit te laten drogen voordat je weer water geeft. Maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van je plant. De ene plant kan hier beter tegen dan de andere plant.

Rouwvliegjes in potgrond

Een veel gehoorde oplossing is het volledig vervangen van de aarde. Door álle aarde te verwijderen, inclusief de aarde om de wortels heen, zeg je de larven en eitjes vaarwel. Toch is het risico groot dat je per ongeluk een larve achter laat of dat de nieuwe zak potgrond ook weer varenrouwmuggen bevat. Dan heb je al dat werk voor niets gedaan en heeft het de plant onnodige stress opgeleverd. Denk dus goed na of je dit waard is.

Zand tegen rouwvliegjes

Leg een laagje zand over de aarde heen. Zo komt er minder lucht in de aarde waardoor de larven van de potgrondvliegjes sterven. Ook komen de varenrouwmuggen niet door deze laag heen om eitjes te leggen. Laat het zand wel maximaal twee weken liggen, anders krijgen de wortels van de plant ook te weinig zuurstof. Dit zal de plant niet veel goeds doen.

Wat te doen tegen rouwvliegjes? Wat huis-, tuin- en keukentips

Rouwvliegjes bestrijden azijn

De meningen zijn verdeeld over het effect van het gebruik van azijn tegen rouwvliegjes. Maar het is het proberen waard. Plaats een glas azijn in de ruimte waar je last hebt van de rouwvliegjes. De volwassen vliegjes worden aangetrokken en verdrinken in de vloeistof. Je bestrijdt op deze manier dus niet de larven.

Rouwvliegjes kaneel

Trek een thee van kaneel. Gebruik hiervoor een liter water en voeg hier twee eetlepels kaneel aan toe. Breng dit aan de kook en laat vervolgens afkoelen. Giet de vloeistof in je gieter. De kaneel is een slijmerige substantie geworden, dit kun je wegspoelen. Geef je planten water met het kaneelwater. 

Voor de een is dit wel effectief en voor de ander niet, je zou het wel lang moeten herhalen om alle larven van de rouwvliegjes met kaneel te bestrijden.

Rouwvliegjes met knoflook bestrijden?

Hoewel je misschien van knoflook houdt, raden we het gebruik van knoflook tegen rouwvliegjes niet aan. Veel mensen stoppen teentjes knoflook in de pot van hun planten. Het schijnt de insecten namelijk te verhelpen. Maar het gaat enorm stinken in huis en op een gegeven moment gaat het teentje knoflook ook schimmelen. Geen aanrader dus. 

Rouwvliegjes bestrijden met koffiedik?

Veel mensen zweren dat je rouwvliegjes met koffie kan bestrijden. Maar je verhelpt hiermee alleen de volwassen vliegjes mee. De larven blijven aanwezig die vervolgens weer tot nieuwe vliegjes uitgroeien.

Het is altijd het proberen waard, want het is in ieder geval niet schadelijk voor je plant. Strooi wat koffiedik over de potgrond en wacht het effect af.

Rouwvliegjes voorkomen

Oké, heel wat manieren om van het rouwvliegje af te komen. Het gebruik van aaltjes in combinatie met vangplaten blijft dé effectiefste manier. Ben je eenmaal af van de beestjes? Dan wil je natuurlijk ook voorkomen dat ze terugkomen. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen:

  • In quarantaine ermee: De rouwvliegjes, hun larven of de eitjes komen het meest mee via een nieuwe plant of potgrond. Vaak zie je pas enige tijd later de vliegjes rondvliegen. Daarom is het belangrijk om preventief je nieuwe planten twee weken in een kamer te plaatsen waar geen andere planten staan. Zo worden in de tussentijd je andere planten niet besmet. Mochten er dan vliegjes zijn meegekomen, dan blijft de plaag binnen de perken.
  • Liever droog dan nat: De varenrouwmug legt het liefst haar eitjes in vochtige, rotte grond. Zorg daarom dat je jouw plant niet meer water geeft dan nodig is. Dit is tevens ook niet goed voor je plant want dit heeft vaak wortelrot als gevolg. Natte potgrond is een paradijs voor rouwvliegjes dus probeer dit te voorkomen.
  • Houd ze sterk en gezond: De beste bescherming is altijd een gezonde en vitale plant. Een topfitte plant heeft een natuurlijke bescherming om plagen af te weren. Zorg daarom voor de juiste standplaats, voldoende water en plantenvoeding. Mochten de varenrouwmuggen dan toeslaan, dan ondervindt de plant hier niet direct problemen door.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.