Sering verzorgen - tips & advies | ECOstyle
Sering verzorgen

Sering verzorgen

De sering is niet alleen een prachtige boom door haar unieke bloemen, ze kenmerkt zich ook door haar heerlijke geur.

Plantenbieb A-Z

Sering

De sering is een geliefde plant vanwege de weelderige bloemen en betoverende geur. De sering is er in verschillende soorten, met variëteiten in paars, roze en wit. Dit maakt het een veelzijdige plant.Deze plant staat wereldwijd bekend om zijn indrukwekkende bloemen en staat hierdoor symbool voor liefde, geluk, nostalgie en herinneringen. 

Sering in het kort

Bloeiperiode

April - juni

winterharde planten

Winterhard

Ja

plant zonlicht

Standplaats

Zonnig - halfschaduw

biodiversiteit tuin

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

plant hoevaak water geven

Waterbehoefte

Droog - normaal

Type plant

Heester - uitheems

Alles over sering verzorging 🪻

Oorsprong

Seringen zijn prachtige heesters die zich op veel plekken thuisvoelen. De oorsprong van de plant in Zuidoost-Europa en Oost-Azië, maar dat beperkt de plant niet. Gelukkig is de plant erg flexibel en past hij ze zich makkelijk aan verschillende omgevingen aan. Zo kan iedereen van deze plant genieten.

Water geven

Deze bloemen houden van vocht, maar een goed drainerende grond is essentieel om de plant gezond te houden. Vaak is het niet nodig om een volwassen plant die in de grond staat extra water te geven. Blijft het lange periode droog? Geef de plant dan regelmatig extra water. 

Licht en standplaats

Plaats je sering het liefst in het zonnetje! Ze gedijen het beste met minimaal zes uur direct zonlicht per dag. Dan zul je zien dat de sering de meeste bloemen aanmaakt. Bescherm de plant daarnaast ook tegen harde wind, bijvoorbeeld door hem in de buurt van een schutting te planten.

Voeding geven

Een evenwichtige voeding is essentieel voor de gezonde groei van je sering. Zo zorg je dat de plant prachtige en kleurrijke bloemen groeit. Tijdens het groeiseizoen kun je de bloem bemesten. Kies voor bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ.

Verpotten

Seringen kunnen in de volle grond worden geplant maar ook in potten. Staat hij in een pot? Dan heeft de sering soms behoefte aan een nieuwe omgeving. Als je overweegt je sering te verplaatsen of in een pot te planten, kies dan een pot die iets groter is dan de huidige, met verse potgrond en goede drainage. Verpot bij voorkeur in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint.

Ziektes

Net als elke plant zijn seringen vatbaar voor ziektes, zoals meeldauw en bladluis. Houd je plant regelmatig in de gaten op tekenen van ziekte en neem indien nodig maatregelen. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de plant en verwijder regelmatig dode bladeren om potentiële problemen te minimaliseren. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat deze vitaal blijft.

Sering snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van de sering. Er zijn drie momenten om de sering te snoeien: direct na de bloei, zomersnoei of najaarssnoei. 

Sering stekken

Wil je meer seringen in je tuin? Vermenigvuldig ze dan door sering stekken te nemen. Snijd gezonde scheuten af in de late lente of vroege zomer en plant ze in vochtige, goed doorlatende grond. Dip ze eventueel in StekPoeder voor een extra snelle beworteling. Zorg ervoor dat de stekken voldoende vocht krijgen totdat ze goed geworteld zijn en nieuwe groei vertonen.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

  • KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding

    6,49

  • Hortensia-AZ Hortensia-AZ

    Vanaf6,79

  • Citrus & Olijf Voeding Citrus & Olijf Voeding

    Vanaf6,99

  • Rozen-AZ Rozen-AZ

    Vanaf6,79

  • BloeiVoer - Bloeiende planten voeding BloeiVoer - Bloeiende planten voeding

    6,49

  • Klimplanten-AZ organische mest kopen

    6,79

  • PlantKracht Voedingssticks PlantKracht Voedingssticks

    4,29

  • Moestuin voeding Moestuin voeding

    Vanaf6,99

Bekijk alle meststoffen 

bloemen tuin

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.