Wat is een sluipwesp? Nuttig insect tegen plagen | ECOstyle Wat is een sluipwesp? Nuttig insect tegen plagen | ECOstyle
Wat is een sluipwesp? Nuttig insect tegen plagen

Wat is een sluipwesp? Nuttig insect tegen plagen

De sluipwesp heeft een naam waardoor hij enger lijkt dan dat hij is. Deze natuurlijke vijand van onder andere de witte vlieg en verschillende motten. De sluipwesp bedoelt het allemaal niet zo slecht. Sterker nog: hij werkt hard om jouw planten te beschermen. Maak kennis met de sluipwesp.

Natuurlijke vijanden om plagen te bestrijden

Shop alle natuurlijke vijanden 

Shop alle natuurlijke vijanden 

Wat doet de sluipwesp?

De sluipwesp heeft qua uiterlijk eigenlijk meer weg van een mug dan van een wesp. Er zijn veel verschillende soorten sluipwespen, onderverdeeld in verschillende families.

Opvallend kenmerk is hun dunne ‘wespentaille’. Het formaat verschilt per soort, maar varieert van 0,3 mm tot 4,2 cm. De vrouwtjes hebben een lange legboor, waarmee ze eitjes kunnen leggen in een ander insect.

Sluipwespen komen in hun zoektocht naar een geschikte plek om hun eitjes in kwijt te kunnen uit bij de larven van witte vlieg of fruitmot. Dit noemen we ook wel ‘parasiteren’. Er ontspruit er een nieuwe lichting sluipwespen uit het plaaginsect. Zij gaan ook weer op zoek naar nieuwe prooien tot er geen plaaginsecten meer over zijn. Fascinerend, is het niet?

Veelgestelde vragen over bestrijding met sluipwesp

Hoe bestrijd je witte vlieg met sluipwesp?

Dé manier om de witte vlieg op een natuurlijke manier te bestrijden, is met sluipwespen. De sluipwesp is bij zijn zoektocht naar een goede plek om zijn eitjes te leggen namelijk uitgekomen bij de larve van de witte vlieg. Daar kan de larve niet tegen; sterker nog, hij overleeft het niet eens. Vervolgens is de dode larve de broedkamer voor weer een nieuwe sluipwesp, die ook weer op zoek gaat naar een nieuwe broedkamer voor zijn eitjes. Door deze cyclus kan één sluipwesp in zijn korte maar effectieve leven (zo’n 2 tot 3 weken) zo’n 300 larven van witte vliegen doden.

Hoe bestrijd je de eitjes van motten met sluipwesp?

De mot zelf is veel moeilijker te bestrijden dan de eitjes ervan. De sluipwesp is in zijn zoektocht naar een plek om zijn eitjes te kunnen leggen namelijk uitgekomen bij zowel de larve van een witte vlieg als de eitjes van een mot. Ze parasiteren dus ook deze eitjes, waardoor er geen rupsen uitkomen.

Sluipwespen zet je in tegen de volgende soorten motten:

  • Koolrupsen (de eitjes van de koolmot, het groot koolwitje, kleine koolwitje en de kooluil)
  • Aardrupsen (eitjes van de gewone worteluil, grote worteluil en de gewone velduil)
  • Verschillende plagen in fruitbomen (eitjes van o.a. de fruitmot, pruimenmot en vruchtbladroller)
  • Eitjes van de buxusmot

Hoe bestrijd je dopluis met sluipwesp?

Dopluis is een pro in verstoppen. Ze zien er namelijk uit als een klein, bruin bobbeltje op je plant. Hierdoor worden ze vaak pas laat opgemerkt. Ook zijn dopluizen minder kwetsbaar door hun beschermende dopje, zo kunnen ze zich goed beschermen tegen verschillende bestrijdingsmiddelen.

Gelukkig heeft de natuur daarvoor iets heel handigs bedacht: sluipwespen. Deze hele kleine sluipwespen leggen hun eitje in de dopluizen. Na een paar weken sterft de nietsvermoedende dopluis en kruipt er een pasgeboren nieuwe sluipwesp uit. Eenmaal geboren gaat deze natuurlijke bestrijder op zoek naar een volgende prooi. Dit gaat zo door tot er geen dopluizen meer over zijn. Eén enkele sluipwesp staat goed voor 70 dode dopluizen en 70 nieuwe nuttige insecten.

Hoe zet je sluipwespen in?

Sluipwespen zijn vanaf 18 °C actief maar werken het hardst tussen de 20 °C en 27 °C. De activiteit van de sluipwespen neemt snel af wanneer de temperatuur boven de 28 ⁰C komt. Sluipwespen hebben veel licht nodig, dus zijn vooral in de zonnige zomerperioden actief.

Zorg dat je de eitjes van de sluipwesp in de buurt van de gewassen legt die je wilt beschermen tegen de witte vliegjes of de rupsen. De eitjes zullen snel uitkomen en de sluipwespen die hieruit komen zullen snel beginnen met het zoeken naar een plek om hun eitjes achter te laten.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift