Bodem verbeteren in de tuin | ECOstyle - Duurzaam tuinieren 🪱 Bodem verbeteren in de tuin | ECOstyle - Duurzaam tuinieren 🪱
Bodem van de tuin verbeteren? Zo ga je aan de slag

Bodem van de tuin verbeteren? Zo ga je aan de slag

De basis voor sterke, uitbundig bloeiende planten in je tuin, is een gezonde bodem. Doordat planten voeding uit de bodem halen, kan de bodem uitgeput raken. Maar ook kan het liggen aan de structuur van je grond. Daarom is het belangrijk om de grond regelmatig te verbeteren. Zo zorg je voor optimale condities boven én onder de grond - dat zie je terug aan de gezondheid van je planten.

Bodem van de tuin verbeteren met ECOstyle

Shop alle bodemverbeteraars 

Shop alle bodemverbeteraars 

Welke grondsoort heb jij?

Op vrijwel elke grond is een mooie tuin te maken, ook al gaat het op de ene grondsoort wel gemakkelijker dan op de andere. Het is wel belangrijk om te weten wat voor grondsoort je hebt, zodat je de grond extra kunt helpen als het nodig is. Zo herken je verschillende grondsoorten:

 • Kleigrond: heeft een fijne, plakkerige structuur en valt moeilijk uit elkaar. Het houdt goed water vast, maar kan met veel regenval ook moeilijk doorlaten, waardoor er plassen ontstaan. Het bewerken van kleigrond is moeilijker omdat de grond zo vast van structuur is. Maar het is wel een erg vruchtbare grond.
 • Zandgrond: heeft een korrelige structuur die makkelijk uit elkaar valt. De grond laat water goed door, maar daardoor spoelen voedingsstoffen ook makkelijk weg. Deze grond is van nature minder vruchtbaar dan kleigrond.
 • Veengrond: heeft een vochtige, sponsachtige structuur. Herken je aan de donkere, bijna zwarte kleur. Doordat veengrond grotendeels bestaat uit een dikke laag vergane takken en bladeren (humus) is deze grond heel vruchtbaar. Veengrond is van nature een zuur en zal meer kalk vragen.

Veelgestelde vragen over bodemverbetering

Waarom bodem verbeteren?

Tuinplanten hebben, net als mensen, voedingstoffen nodig om te groeien en om in leven te blijven. Krijgt de plant niet voldoende voedingsstoffen binnen? Dan heeft dit gevolgen voor de gezondheid en de ontwikkeling van de plant. De bodem houdt de organische voedingsstoffen vast en zorgt dat de planten deze opnemen. Wanneer je de grond van je tuin verbetert, zorg je voor de volgende voordelen:

 • De grond wordt luchtiger, hierdoor ontwikkelen wortels beter.
 • De hoeveelheid organische stof in de bodem wordt verhoogd, daar profiteren planten én bodemdiertjes van.
 • De bodem houdt vocht beter vast, hierdoor hoef je minder snel water te geven.
 • Je planten zijn vitaal en zo beter beschermd tegen ziektes en plagen.

Waarmee verbeter ik de grond in de tuin?

Is jouw bodem niet zo vruchtbaar? Geen probleem. Gelukkig kun je hier zelf wat aan doen. Tuingrond verbeteren doe je aan de hand van vier manieren:

 1. Grond verbeteren met compost: Compost zit vol organisch materiaal en zorgt voor voldoende organische stof in de bodem. Het is dus een echte bodemverbeteraar. Het houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht. Gebruik bijvoorbeeld onze Compostmaker over afgevallen bladeren en takken om snel voor compost te zorgen. Het houdt je bodem lekker luchtig, daardoor nemen planten de voedingsstoffen beter op.
 2. Grond verbeteren met potgrond: Gebruik AanplantGrond om je zandgrond of kleigrond een betere structuur te geven. Zo kunnen gewassen beter groeien. 
 3. Grond verbeteren met mest: Organische mest is opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Het bevat meer voedingsstoffen dan compost, daarnaast zorgt het ook voor een goede bodemstructuur. Het voordeel van organische mest is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem. 
 4. Grond verbeteren met kalk: Kalk verbetert de bodemstructuur van kleigronden en gaat daarnaast verzuring tegen. Ook zorgt het dat meststoffen beter worden opgenomen

Hoe kan ik mijn tuingrond verbeteren?

Heb je een zandgrond, kleigrond of veengrond en merk je dat jouw grond wel toe is aan verbetering? Hieronder vier manieren om je grond in de tuin te verbeteren: 

 1. De bodem bemesten
 2. De bodem bekalken
 3. Kleigrond verbeteren, maak de kleigrond ruller door AanplantGrond door de bovenste laag te mengen of gebruik Kleigrond Verbeteraar.
 4. Zanderige tuingrond verbeteren door meer structuur te geven. Zo kan het water en voeding beter vasthouden, gebruik hier AanplantGrond voor of Zandgrond Verbeteraar

Waarmee bemest ik de tuin het beste?

Kies altijd voor een organische meststof. Een goed bodemleven is naast voldoende voeding namelijk erg belangrijk voor een gezonde bodem. Bij het omzetten van voedingsstoffen in bruikbare plantenvoeding zijn namelijk allerlei bacteriën en schimmels nodig. Zij vormen de voedingsstoffen om zodat de plant deze op kan nemen. De wortels groeien daarbij sterk uit, zo is de plant dus zowel boven als onder de grond sterk en gezond.

Ook zijn er andere organismen, zoals wormen, die helpen om de bodem lekker luchtig te houden. Ook heel handig voor het afvoeren van water in de bodem. Dit komt ten goede aan alle bodemprocessen en uiteindelijk aan de planten. Het bodemleven moet je dus vooral te vriend houden en niet kapot maken door kunstmest te gebruiken.

Hoe bemest je de tuin?

Duidelijk. Bemesten met een organische meststof dus. Vaste Planten-AZ kun je voor de hele tuin gebruiken. Het voorjaar is de perfecte tijd om de tuin de eerste bemesting te geven. Na de rustperiode in de winter, beginnen planten op dit moment weer uit te lopen. Hier kunnen ze wel wat extra voedingsstoffen bij gebruiken. 

Strooi de stuifvrije mestkorrels, hanteer hiervoor de aanbevelingen op de verpakking. Bemest de tuin tussen de twee tot drie keer per jaar. Dit zorgt voor een prachtig groeiresultaat.

Waarom kalk strooien voor grond verbeteren?

Kalk strooien om de bodem in de tuin te verbeteren is super belangrijk. Het zorgt voor de volgende voordelen:

 • Het gaat verzuring van de bodem tegen. De bodem moet een zuurgraad hebben tussen de 6 – 6,5. Doe een pH-Bodemtest om te achterhalen hoe zuur jouw bodem is. Dat is heel gemakkelijk, binnen ene paar minuten weet je al hoe het met de zuurgraad in jouw tuin is gesteld.
 • Kalk is een bodemverbeteraar en verbetert de bodemstructuur van kleigronden.
 • Het gaat groei van mos en onkruid in de tegen.
 • Het helpt planten om de meststoffen beter op te nemen.

Kalk is zelf dus geen mest, maar wel een essentiële speler bij het verbeteren van de bodem. Sterker nog: het zorgt dat de meststof sneller wordt opgenomen. Het voordeel van de ECOstyle producten is dat je zowel de Vaste Planten-AZ tegelijk met de AZ-Kalk kunt strooien. Dat scheelt weer werk!

Hoe bekalk ik de tuin?

Heb je een zure bodem? Kalk de tuin dan twee keer per jaar. Strooi niet meer dan nodig, op de verpakking lees je meer over de dosering. Geef de natuur de tijd om aan de slag te gaan met de kalk. Heeft je bodem de juiste pH-waarde? Goed gedaan! Kalk jouw tuin dan één keer per jaar. Zo blijft de pH-waarde op pijl, want door de weersomstandigheden en bodemprocessen verzuurt de grond altijd weer een beetje.

Tip: Heb je een hortensia, azalea, rododendron of heide in de tuin staan? Strooi daar dan geen kalk. Dit zijn zuurminnende planten en groeien het best wanneer de grond iets zuurder is.

Planten in de tuin voeden

Naast het verbeteren van de bodem, hebben planten voeding nodig. Bloemen kleuren mooier en de plant geeft meer knoppen. Ook kleurt het blad groener en wordt nieuwe groei gestimuleerd. Om de drie maanden moeten planten in het groeiseizoen worden gevoed. Elke plant heeft weer een eigen voorkeur qua voeding. Benieuwd hoe je te werk gaat? We vertellen je alles over planten voeden in de border.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.