Veenmol bestrijden: wat is het en hoe kom je er vanaf? | ECOstyle Veenmol bestrijden: wat is het en hoe kom je er vanaf? | ECOstyle
Veenmol in de tuin: alles over dit unieke insect

Veenmol in de tuin: alles over dit unieke insect

De veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa) is een opmerkelijk insect dat tot dezelfde groep insecten als sprinkhanen en krekels hoort. De veenmol komt voornamelijk voor in vochtige, zanderige of veenachtige grond, zoals de naam al doet vermoeden. Het insect staat bekend om zijn uitstekende graafvaardigheden; met zijn krachtige, voor gravende poten kan hij snel door de grond bewegen, vergelijkbaar met hoe een mol zich voortbeweegt. Hierdoor kan hij helaas ook regelmatig voor overlast in de tuin zorgen.

Natuurlijke vijanden om plagen te bestrijden

Shop alle natuurlijke vijanden 

Shop alle natuurlijke vijanden 

Wat doet een veenmol?

De veenmol is geen mol maar een groot insect dat net als een mol heel goed kan graven. Zijn gedrag lijkt dan ook aardig wat op dat van een mol Het insect is vooral actief ondergronds, waar hij zijn tijd besteedt aan het graven van complexe tunnels met zijn krachtige, graafvormige voorpoten. Deze tunnels gebruikt hij om voedsel te zoeken, zoals wortels, knollen, insectenlarven en ander organisch materiaal. Het graven gebeurt meestal 's nachts, wanneer de veenmol zich voedt en schade kan toebrengen aan gewassen en planten door hun wortels aan te vreten. Daarnaast speelt de veenmol een rol in de bodemstructuur; zijn graafwerk belucht de grond en kan bijdragen aan een betere bodemvruchtbaarheid. Net als sprinkhanen en krekels zingen veenmollen. Mannetjes maken 's nachts een tjirpende zang om vrouwtjes aan te trekken, het geluid van de veenmol kan dan ook soms te horen zijn.

Hoewel veenmollen vaak als een plaag worden gezien, hebben ze ook een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal en dragen bij aan een gezonde bodemstructuur door hun graafactiviteiten. Hierdoor wordt de grond belucht en kunnen plantenwortels beter toegang krijgen tot water en voedingsstoffen. Daarnaast vormen veenmollen een belangrijke voedselbron voor verschillende dieren, zoals vogels, kleine zoogdieren, amfibieën en insecten.

Veelgestelde vragen over de veenmol

Hoe groot is een veenmol?

De veenmol kan behoorlijk groot worden in vergelijking met andere insecten. Volwassen insecten bereiken een lengte van ongeveer 4 tot 5 centimeter, waarbij de graafpoten, het grote kopborststuk en het stevige lichaam bijdragen aan hun indrukwekkende uiterlijk. Dit maakt ze één van de grotere insecten die je in Nederlandse tuinen kunt tegenkomen.

Ik heb een veenmol beet, is dit schadelijk?

Hoewel de veenmol er misschien angstaanjagend uit kan zien, is hij voor mensen volkomen ongevaarlijk. Het insect kan bijten als het zich bedreigd voelt, maar deze beet is niet giftig en veroorzaakt zelden schade. De kaken van de veenmol zijn sterk genoeg om door wortels en ander plantaardig materiaal te knagen, maar een beet bij een mens leidt meestal alleen tot een klein ongemak, zonder ernstige gevolgen.

Wat is de leefomgeving van een veenmol?

De veenmol komt voor in grote delen van Europa en Azië, en hij geeft de voorkeur aan vochtige omgevingen zoals tuinen, akkers, graslanden en natte weiden. Ze worden vaak aangetroffen in bodems met veel organisch materiaal, omdat ze hier gemakkelijker kunnen graven en voedsel kunnen vinden. Ze zijn vooral actief in de schemering en 's nachts, wanneer ze zich voeden met wortels, knollen, kleine insecten en ander organisch materiaal.

Hoe veenmol bestrijden?

Hoewel veenmollen fascinerende wezens zijn, kunnen ze aanzienlijke schade veroorzaken. De veenmol graaft namelijk ondergrondse tunnels, op zoek naar voedsel zoals wortels en knollen. Dit kan leiden tot beschadiging van planten, waardoor ze verwelken of niet goed groeien. Daarom wordt de veenmol ook wel als plaag gezien.

Er zijn verschillende manieren om veenmollen te bestrijden. Zet aaltjes tegen veenmollen in voor een snel en effectief resultaat. Zorg daarnaast voor voldoende natuurlijke vijanden zoals egels en vogels, die eten de beestjes namelijk ook graag. Ook kan je de bodem minder aantrekkelijk maken voor veenmollen door deze goed te draineren en luchtig te houden, omdat ze de voorkeur geven aan vochtige en compacte grond.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.