Plantenbieb A-Z
Vlinderstruik
De vlinderstruik (Buddleja davidii), is een waar genot voor zowel bijen, vlinders als tuinliefhebbers. Met zijn weelderige groei en betoverende bloemen trekt hij niet alleen de aandacht, maar creëert hij ook een oase van biodiversiteit in je tuin. Met name veel voorkomende dagvlinders, honingbijen en een aantal solitaire bijen en hommels zijn er dol op omdat de plant grote bloemen heeft en een goed landingsplatform. Doordat hij groeit in zowel zon als schaduw en verschillende grondsoorten is het een populaire struik in de stad. Laten we wat dieper ingaan op hoe je de vlinderstruik het best kan verzorgen in de tuin.
De vlinderstruik in het kort
Bloeiperiode
Juni - september
Winterhard
Ja
Standplaats
Zonnig - half-schaduw
Biodiversiteit
Trekt bijen, vlinders en insecten aan
Waterbehoefte
Droog - normaal
Type plant
Vaste plant - Niet-inheems
Alles over vlinderstruik verzorging 🪻
Oorsprong
De vlinderstruik, behorend tot de Buddlejaceae familie, komt oorspronkelijk uit China. Door de prachtige, grote bloemen trok hij al snel de aandacht van Europese landen en ze namen hem mee. De struik staat bekend om zijn overvloedige bloemen in diverse kleuren, variërend van paars en roze tot wit en geel. Zijn aantrekkingskracht voor vlinders heeft hem de naam "vlinderstruik" opgeleverd. Deze plant is winterhard en erg makkelijk, hij kan goed groeien in verschillende klimaten en verschillende grondtypes. Dit maakt hem ook zo geliefd.
Water geven
De vlinderstruik groeit goed in verschillende gronden, dit maakt hem ook zo geliefd in kleine stadstuintjes. De plant houdt het meest van een droge of normale grond. Een te natte grond kan leiden tot wortelrot. Tijdens warme dagen is het soms nodig om de plant wat extra water te geven. Geef water aan de basis van de plant om te voorkomen dat het blad nat wordt, dit kan schimmelgroei bevorderen.
Licht en standplaats
De juiste standplaats is cruciaal voor een gezonde vlinderstruik, zo zorg je voor veel bloemen. De vlinderstruik houdt van een zonnige plek. Kies een plek in je tuin waar de struik tenminste 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt. Zorg er ook voor dat de plant beschermd is tegen harde wind, omdat de zware takken anders kunnen knakken.
Voeding geven
Een goede voeding kan de groei en bloei van je vlinderstruik aanzienlijk verbeteren. Geef minstens twee keer per jaar een organische meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende struiken. Kies bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ om voor langdurige bloei te zorgen.
Verpotten
Heb je een vlinderstruik in pot staan? Dan kunnen ze na een paar jaar uit hun pot groeien en moeten ze worden overgeplant naar een grotere pot of rechtstreeks in de grond. Kies voor het verpotten op een moment net voor of na de groeiperiode. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.
Ziektes
Vlinderstruiken zijn over het algemeen erg resistent tegen ziektes, maar ze kunnen vatbaar zijn voor problemen zoals schimmelziekten. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de struik en vermijd overmatig water geven om schimmelgroei te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf.
Vlinderstruik snoeien
De vlinderstruik snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een vlinderstruik. Het helpt de vorm en grootte van de struik te behouden en bevordert een gezonde groei en bloei. De beste tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde en zwakke takken, en snoei de struik tot ongeveer een derde van zijn hoogte om de vorm te behouden en nieuwe groei aan te moedigen.
Vlinderstruik soorten
De Buddleja familie bestaat uit veel vlinderstruik soorten. We hebben de populairste op een rijtje gezet.
- Buddleja davidii: Deze soort is het meest voorkomend in Nederlandse tuinen. Bekende types zijn de 'Black Knight' en 'Royal Red'.
- Buddleja alternifolia: Kenmerkend zijn de lila bloemen en buigende takken. Omdat deze soort bloeit op overjarig hout, is het aan te raden om te wachten met snoeien tot na de bloei.
- Buddleja globosa: Deze soort heeft ronde toppen met oranje bloemen.
- Buddleja salviifolia: Deze soort is afkomsig uit Zuid-Afrika en heeft grijsgroene bladeren die lijken op die van salie.