Wespen verjagen in tuin, huis en op terras | ECOstyle 🐝 Wespen verjagen in tuin, huis en op terras | ECOstyle 🐝
Wespen verjagen doe je zo

Wespen verjagen doe je zo

Wespen zijn zeer nuttige dieren maar bezorgen mensen ook veel overlast. Veel mensen zijn bang of ergeren zich aan deze zoemers. Vooral in de zomer kan het een grote irritatiebron zijn als wespen op je drankje of hapje afkomen. We vertellen je graag alles over dit beestje. Ervaar je overlast van wespen en wil je ze bestrijden? Doe dat dan met beleid.

Wespen verjagen met ECOstyle

Shop alles tegen plagen 

Shop alles tegen plagen 

Overlast door wespen

De wespen die je in de zomer tegenkomt zijn de harde werksters van de colonne. Ze komen vooral af op zoetigheid en vlees. Zij vliegen uit het nest op zoek naar eten als het wespennest rond eind juli is volgroeid. In de wespennesten zitten in die periode minder larven. De larven scheiden een zoetstof uit waar wespen heerlijk van smullen. Dit moeten ze dan dus ergens anders vandaan halen…

Zolang de wespen geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Een wesp is namelijk een erg nuttig beestje. Ze zorgen voor bestuiving van bloemen en eten andere insecten zoals vliegen en muggen. Ervaar je wel overlast? Gelukkig kun je wespen verjagen of bestrijden op verschillende manieren.

Veelgestelde vragen over wespen 🐝

Waarom brengen wespen overlast?

Wespen kom je vooral in de zomermaanden in groten getale tegen. Denk aan terrassen, festivals, speeltuinen en parken waar je probeert te genieten van een lekker drankje. Maar ook in je eigen tuin of huis. De wespen zoeken stad en land af op zoek naar lekker eten om zich mee te voeden.

Krijg je wespen op bezoek? Dan is het belangrijk om rustig te blijven. Maak vooral geen snelle, slaande beweging. De wesp gaat dan juist steken omdat hij zich bedreigd voelt. Sla je een wesp dood? Dan komen feromonen vrij; stoffen waar andere (agressieve) wespen op afkomen. Deze wespen willen de wesp in nood helpen. Dan zit je dus nog verder in de problemen.

Zijn wespen schadelijk?

Gelukkig zijn wespen zijn niet schadelijk. Wel worden ze vervelend gevonden door de pijnlijke steken die ze veroorzaken. Een wespensteek is enkel gevaarlijk voor mensen met een allergie of als ze in je mond belanden. Ben je allergisch voor de steken van wespen? Neem in dit geval maatregelen om wespen in de buurt te voorkomen.

Ook is een wespen nest in de tuin dan gevaarlijk, tref in dat geval altijd maatregelen. Haal een wespennest nooit zelf weg, maar laat het verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.

Hoe herken ik een wespennest?

Vermoed je dat wespen een nest hebben gemaakt in jouw tuin? Je herkent deze aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Soms zit het nest goed verstopt maar valt het op doordat er veel wespen naar eenzelfde punt toe vliegen en daar verdwijnen.

Doe voorzichtig in de buurt van het wespen nest. Als de wespen jou als een bedreiging zien, worden ze agressief en gaan steken. Denk je een flink wespennest in de tuin of je huis te hebben? Ga dan vooral niet zelf aan de slag en laat dit altijd verwijderen door specialisten.

Wat te doen tegen wespen?

Wil je wespen verjagen? 💡 Gelukkig zijn er een aantal effectieve manieren. Zo blijven ze hun nuttige werk ergens anders doen, maar vallen ze jou niet meer lastig. 

  • Leid wespen om de tuin: Wespen vermijden nesten van andere wespen. Ze blijven tot wel zes meter op afstand van een ander nest. Om dit effect na te bootsen zijn er nep-nesten. Zorg voor een zo goed mogelijke werking door het nep-nest al vroeg in het seizoen op te hangen. De koningin zal dan een andere plek zoeken om haar nest te vestigen.
  • Een buffet op een andere plek: Heb je genoeg ruimte in je tuin? Maak dan een lopend buffet voor de wespen. Leg wat (rottend) fruit op een schaaltje om de wespen rond je huis naar deze plek te lokken. Hebben ze daar genoeg te eten? Dan vallen ze je minder snel lastig op andere plekken. Zorg daarnaast ook dat je de afvalbakken regelmatig leegt. De geur van fruitschillen en vlees in de afvalbak trekt wespen aan. Daarnaast helpt dit ook nog tegen andere ongediertesoorten.
  • Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium. Vinden ze niet zo lekker… Zet dus vooral wat geraniums in de tuin en leg schijfjes sinaasappel met daarin kruidnagel op een schoteltje. Ook blijven wespen op afstand wanneer je een kruidentuin of veel potjes met verse kruiden in de tuin hebt staan.

Wat eten wespen?

Wespen zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Waar ze trek in hebben varieert met het seizoen en hun levensfase. Dit zijn enkele voedselbronnen van wespen:

  • Zoete stoffen: In de zomer zijn wespen vaak te vinden rond zoet voedsel zoals fruit en ijs, zoete drankjes als frisdrank, en nectar van bloemen.
  • Insecten: Wespen zijn roofdieren en jagen op andere insecten, zoals vliegen, muggen en rupsen. Ze vangen deze insecten en voeren ze aan hun larven.
  • Voedingsresten: Wespen weten overal eten te vinden en zullen op zoek gaan tussen afval en voedingsresten.

Gaat een wespennest vanzelf weg?

Een wespennest zal meestal niet vanzelf verdwijnen. Sterker nog, het nest zal waarschijnlijk in omvang groeien naarmate het seizoen vordert. Het wespennest dient als broedplaats voor de koningin en onderdak voor de larven en werksters die voor voedsel en bescherming zorgen.

Heb je een wespennest ontdekt en wil je er vanaf? Het is meestal het beste om professionele hulp in te schakelen van een ongediertebestrijder. Het zelf verwijderen van een wespennest kan gevaarlijk zijn, omdat wespen agressief kunnen worden als ze zich bedreigd voelen.

Wespen verjagen of bestrijden 🐝

Blijf je overlast van de wespen ervaren? Dan zijn er diverse manieren om aan de slag te gaan. Kies vooral waar jij je het meest prettig bij voelt. Houd wel in gedachten dat je enkel bestrijdt als de overlast te groot wordt.

Wespen verjagen met imitatie wespennest

De meest respectvolle manier om overlast van wespen tegen te gaan. Gebruik een nep wespennest WespWeg. Dankzij dit imitatie nest mijden de wespen jouw tuin, aangezien ze denken dat jouw tuin al een wespen nest heeft.

Wespen vangen met een val

Zet hier een WespenVal. Deze plaats je gemakkelijk op een standaard frisdrank fles. De fles vul je vervolgens tot de helft met een zoete vloeistof, zoals limonade of appelsap. Voeg daarnaast afwasmiddel en azijn toe. Azijn is erg belangrijk omdat anders ook bijen worden aangetrokken.

Wespen bestrijden met spray

Heb je last van veel wespen in je huis en is verjagen of vangen geen optie? Gebruik dan FreezeSpray Wespen om wespen effectief te bestrijden. FreezeSpray werkt op basis van ijskoude nevel. De wespen bevriezen daardoor binnen enkele seconden.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.