Wolluis bestrijden? Dat doe je zo | ECOstyle Wolluis bestrijden? Dat doe je zo | ECOstyle
wolluis

Wolluis bestrijden? Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Wolluizen behoren tot dezelfde familie als bladluizen, maar ze zijn aanzienlijk lastiger te bestrijden. Deze wollige beestjes kunnen zich erg goed verstoppen waardoor ze meestal pas worden opgemerkt als de plaag al te groot is. Benieuwd wat de wolluis is en hoe je er vanaf komt? We vertellen het je!

Plagen bestrijden met ECOstyle

Shop alle bestrijdingsmiddelen 

Shop alle bestrijdingsmiddelen 

Wat is wolluis?

Wolluis is een bekend plaaginsect bij plantenliefhebbers. Wat wolluizen zo kenmerkend maakt, is het witte pluis. Hierdoor lijken ze op kleine, pluizige bollen dat doet denken aan schimmel. Deze bescherming biedt wolluizen een veilige schuilplaats tegen bestrijding en vijanden.

Wolluizen voeden zich door het sap uit de planten te zuigen. Ze vermenigvuldigen zich in een rap tempo, waardoor ze snel grote kolonies vormen op bladeren, stengels en scheuten van diverse plantensoorten. Naast het direct beschadigen van de planten, produceren wolluizen ook een kleverige substantie genaamd honingdauw, wat de groei van schimmels bevordert. Het is dus essentieel om wolluis tijdig te herkennen en passende maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen.

wolluis kamerplant

Schade van wolluis

Wolluizen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan planten. Ze verzwakken de planten door het onttrekken van voedingsstoffen, wat kan leiden tot vertraagde groei, verwelking, vervorming en zelfs afsterven van bladeren. Daarnaast kan de honingdauw die ze afscheiden de fotosynthese van de plant verstoren, waardoor de bladeren hun groene kleur verliezen en de planten verzwakken.

De aanwezigheid van wolluizen kan ook andere problemen veroorzaken, zoals de verspreiding van ziekten, schimmels en de aantrekking van andere plagen zoals mieren.

wolluis bestrijden

Hoe bestrijd ik wolluis?

Er zijn verschillende manieren om wolluis te bestrijden. Je kan ze per stuk 15 seconden aanstippen met een wattenstokje met pure alcohol. Hierna kun je de wolluizen makkelijk van de plant verwijderen. Daarnaast kun je ook handige spuitmiddelen gebruiken, denk aan onze InsectWeg of Promanal-R. Deze sprays zijn op basis van koolzaadolie waardoor de wolluis makkelijk van het blad te verwijderen is. 

De beste oplossing is door de natuurlijke vijand van de wolluis in te zetten: de roofkever. Deze nuttige insecten eten meerdere roofkevers per dag.

Wolluis voorkomen

Wolluis komen het meest voor in ruimtes met droge lucht of tocht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw planten zich op een goede plek bevinden, dit voorkomt dat de luizen zich op jouw plant kunnen nestelen.

Daarnaast komt wolluis vaak voor bij planten die verzwakt zijn en hierdoor minder sterk zijn. Om jouw planten vitaal te houden, is het belangrijk om ze regelmatig voeding en water te geven. Zo zorg je voor sterke wortels en een sterke plant.

wolluis

waar vind ik wolluis?

Wolluis komt voornamelijk voor op kamerplanten, sierplanten en fruitplanten. Wolluis staat niet graag in de spotlight en verstopt zich graag in allerlei hoekjes. Hierdoor wordt hij snel over het hoofd gezien. Zo kom je er vaak pas achter als de besmetting al groot is.Het is daarom belangrijk je planten regelmatig te controleren op plagen. Je vindt wolluis vaak onderop het blad dicht bij de steel of nerf. Ook is een plakkerige substantie, genaamd honingdauw, vaak een teken van luizen op je plant.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.