ridderspoor-verzorgen

Ridderspoor verzorgen

Ridderspoor, de koning van de border. Met torens van kleurrijke bloemen, is het een betoverende toevoeging aan elke tuin. Niet alleen wij, maar ook bijen zijn er dol op.

Tuinplanten A-Z

Ridderspoor

De gracieuze ridderspoor, met zijn torenhoge bloemen in schitterende kleuren, voegt een betoverende sfeer toe aan elke tuin. De naam "ridderspoor" roept beelden op van oude ridders en kastelen, en deze plant heeft inderdaad een koninklijke uitstraling. De bloemen lijken wat op de helmen van ridders, vandaar ook de naam. Niet alleen mensen zijn verzot op de bloem, insecten smullen er ook al te graag van. Als je van plan bent om deze prachtige plant aan je tuin toe te voegen, dan ben je hier aan het juiste adres. We vertellen je graag meer over het verzorgen van ridderspoor. 

De Ridderspoor in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Juni - augustus
Dead tree

Winterhard

Ja
Standplaats

Standplaats

Zonnig
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Normaal
Sprout

Type plant

Vaste plant - niet inheems

Alle informatie die je nodig hebt

De wetenschappelijke naam van ridderspoor, "Delphinium", is afgeleid van het Latijnse woord dat dolfijn betekent. Deze naam verwijst naar de vorm van de bloemknoppen, die vergezocht wat lijken op de rugvin van dolfijnen. Ridderspoor behoort tot de ranonkelfamilie en komt oorspronkelijk voor uit het Middellandse Zeegebied. Eeuwenlang is deze bloem geliefd om zijn opvallende schoonheid en torenshoge bloemen.

Het water geven van ridderspoor vereist een delicate balans. Hoewel de plant van vochtige grond houdt, is het van vitaal belang om wateroverlast te voorkomen, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Zorg voor regelmatige bewatering, vooral tijdens drogere periodes, en zorg ervoor dat de grond een goede drainage heeft.

De juiste standplaats is cruciaal om de ridderspoor te laten floreren. Zet ridderspoor op een plek met voldoende zonlicht. Selecteer een plek in je tuin waar de plant ten minste 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt. Harde wind kan ervoor zorgen dat de hoge bloemen knakken, zorg dus dat je de ridderspoor ook op een plek uit de wind zet.

Om je ridderspoor gezond te houden is regelmatige voeding essentieel. Gebruik in het voorjaar een gebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof. Wanneer ridderspoor te weinig voeding krijgt zul je merken dat hij niet of in mindere maten gaat bloeien. Volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Kies voor bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ, dit is een uitstekende keuze voor Ridderspoor. 

 

Ridderspoor kun je ook in pot groeien, maar zal het het best doen in de volle grond. Hoewel ridderspoor niet vaak hoeft te worden verpot, kan dit toch nodig zijn als de plant zijn huidige pot ontgroeit. Het best verpot je de plant in het vroege voorjaar naar een iets grotere pot met goede drainage. Ververs de potgrond om de paar jaar om de vruchtbaarheid van de grond te vernieuwen. Kies een goed doorlatende en hoge kwaliteit potgrond, zoals GroeiGrond Bloeiende planten

Snoeien speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van ridderspoor. Na de eerste bloeiperiode is het raadzaam om de uitgebloeide bloemstengels net boven de lagere bladeren terug te snijden. Dit stimuleert vaak een tweede bloeiperiode later in het seizoen. Vervolgens laat je hem rustig staan gedurende de winterperiode. De plant biedt namelijk nog voldoende schuilgelegenheid aan diverse insecten. Zodra het voorjaar aanbreekt en het nieuwe groen weer tevoorschijn komt, kun je  de oude resten wegsnoeien.

Ridderspoor kan gevoelig zijn voor bepaalde ziektes, zoals meeldauw en slakken. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant en vermijd dat vocht op de bladeren blijft staan. Als slakken een probleem vormen, gebruik dan bijvoorbeeld SlakVrij Koperband om de slakken af te weren. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen. 

yellow-flowers-sunny

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.