Overlast van de taxuskever?

Zeg deze rare snuiter gedag

De taxuskever, ook wel snuitkever genoemd, valt op door zijn, jawel... unieke snuit! Ze zijn lastig te bestrijden, want ze leggen héél véél eitjes in één zomer. De schade herken je aan ronde hapjes aan de bladrand. Benieuwd wat je moet doen en hoe je taxuskever kunt bestrijden? We vertellen het je graag!
taxuskever op blad

Zo kun je de taxuskever herkennen

Taxuskevers zijn ongeveer één centimeter groot en hebben een lange gebogen snuit met gebogen antennes. Ze hebben een hard, gegroefd dekschild. Het beestje is vooral zwart, maar aan de bovenkant is de taxuskever vaak wat bruiner met gele vlekjes.

Meestal kom je de kever niet tegen, want hij wordt pas actief als het donker is. Je herkent dit beestje vaak aan de schade die hij aanricht.

taxuskever op blad

Cyclus van de taxuskever

Vanaf eind mei kruipen taxuskevers uit hun poppen. Vervolgens leggen ze eitjes van halverwege juni tot september. In totaal legt de taxuskever ongeveer 500 eitjes, dat zijn heel veel eitjes in één zomer...

Rond eind juni komen de eerste eitjes uit. De geboren larven eten direct aan de ondergrondse wortels in je tuin en blijven actief tot de temperatuur daalt in het najaar. 

Afhankelijk van de temperatuur worden ze in het voorjaar weer actief en verpoppen ze rond april om een maand later als volwassen taxuskever uit de grond te kruipen. Omdat de winters steeds warmer zijn zien we dat de taxuskevers steeds vaker jaarrond actief blijven.

Schade van de taxuskever

taxuskever schade

De schade van de taxuskever herken je aan ronde hapjes uit de bladrand. Heb je deze happen gespot? Dan kun je er donder op zeggen dat je ook larven hebt. Vaak zie je de taxuskever bij planten en struiken zoals de azalea, camelia, fuchsia, hedera, liguster, rododendron en natuurlijk de taxus.

Die happen zijn vervelend omdat ze de bladeren beschadigen, maar wat er ondergronds gebeurt is nog véél erger. Daar zitten namelijk de larven van de taxuskever, zij knagen aan de wortels van de planten. Hierdoor ontstaat er grote schade aan de plant. 

Waarmee taxuskever bestrijden?

taxuskever close up

Omdat onze winters steeds warmer worden, zien we steeds vaker dat de taxuskever het hele jaar rond actief blijft. Ze zijn met name ‘s nachts actief en kunnen niet rennen of vliegen. Je bestrijdt de volwassen kevers gemakkelijk de speciale aaltjesval.

Deze val bestaat uit een houten plankje met groeven. In deze groeven zit een gel van met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes en de natuurlijke vijand van de taxuskever. Ze dringen de prooi binnen en laten een bacterie los wat de prooi doodt. Als er geen voedsel meer voor de aaltjes is, sterven deze. Heb je volwassen taxuskevers? Dan weet je bijna zeker dat je ondergrond ook larven van de taxuskever op bezoek hebt. Voor een effectieve bestrijding is het belangrijk zowel de volwassen taxuskevers als de larven te bestrijden.

Larven van de taxuskever bestrijden

Larve taxuskever

De larven van de taxuskever brengen misschien nog wel meer schade aan dan de volwassen taxuskever. De larven knagen namelijk aan de wortels van de planten. Planten hebben daar flink last van en kunnen zelfs omvallen als de wortels worden doorgeknaagd.

Bestrijd de larven in een vroeg stadium, dan zijn de larven klein en werken de aaltjes het effectiefst. Net zoals bij de aaltjesval dringen de aaltjes de larven binnen. Alleen dien je deze aaltjes toe door ze te mengen met water en in de grond te gieten. De aaltjes gaan daar op zoek naar de larven en dringen de prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen doodgaat. Uit de dode larven komen weer nieuwe aaltjes, waardoor het effect langdurig aanhoudt. Als alle larven zijn bestreden sterven de aaltjes zelf ook.

Voorkom taxuskever met de producten van ECOstyle

Alle producten tegen taxuskever

Aaltjes tegen taxuskevers (val)
Aaltjes tegen taxuskevers (val)

Zie je ronde hapjes uit de bladrand en groeien je planten ...

€ 25.95

Aaltjes tegen larven taxuskever (voorjaar)
Aaltjes tegen larven taxuskever (voorjaar)

Zie je ronde hapjes uit de bladrand en groeien je planten ...

vanaf € 22.95

Aaltjes tegen larven taxuskever
Aaltjes tegen larven taxuskever

Zie je ronde hapjes uit de bladrand en groeien je planten ...

vanaf € 17.95

Coniferen & Taxus-AZ
Coniferen & Taxus-AZ

Sterke, diepgroene conifeer, taxus of heester? Deze ...

vanaf € 6.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Bestrijding is er in veel verschillende soorten en maten. Om dit proces als mens zo min mogelijk te verstoren is het belangrijk de natuur zo veel mogelijk met rust te laten. Dit kan door natuurlijke vijanden zoals aaltjes te gebruiken of plagen te verjagen door middel van ultrasoon geluid. Wij zeggen daarom vooral: werk samen mét de natuur en niet er tegen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.