Lavendel snoeien voor beginners: Zo eenvoudig is het

Isabelle

Isabelle

Lavendel is een veelzijdige en betoverende toevoeging aan elke tuin. De prachtige paarse plant trekt veel bijen en vlinders aan maar geurt natuurlijk ook heerlijk. Het snoeien van lavendel is een essentiële taak om de plant gezond en lang in bloei te houden. In dit blog gaan we dieper in op de kunst van lavendel snoeien, met praktische stappen om het beste uit je lavendelstruik te halen.

 

 

Waarom lavendel snoeien? 🪻

Lavendel snoeien is een belangrijke stap in het onderhouden van de plant. Hieronder lees je een aantal redenen waarom lavendel snoeien zo belangrijk is.

 

  1. Stimuleert de groei: Door het snoeien van lavendel wordt de groei gestimuleerd en vertakt de plant goed. Dit zorgt voor een vollere plant.

  2. Verjongt de plant: Oude, verhoute takken kunnen de groei en de bloei van de lavendel belemmeren. Door het snoeien van deze takken verjong je de plant waardoor hij zich beter ontwikkelt.

  3. Verlengt de bloeiperiode: Lavendelbloemen groeien op nieuwe takken. Door de plant regelmatig te snoeien, worden er meer nieuwe takken gevormd en kan de plant dus ook langer bloeien.

  4. Houdt de plant in vorm: Lavendel heeft de neiging om flink uit te groeien. Hierdoor verliest de plant zijn vorm. Door de plant regelmatig te snoeien, behoudt hij zijn vorm en ziet hij er mooier uit.

 

Kortom, lavendel snoeien is essentieel voor de gezondheid en schoonheid van de plant en kan ervoor zorgen dat je lavendel er prachtig uitziet en lang blijft bloeien.

 

Wanneer lavendel snoeien?

pruning-lavender-flower
 

Lavendel snoeien is een belangrijke stap in het onderhouden van de plant. Het moment waarop je de lavendel snoeit is een belangrijk om rekening mee te houden. Er zijn twee momenten waarop je de lavendel kunt snoeien: voor de bloei in het voorjaar en na de bloei in het najaar.

 

Lavendel snoeien voorjaar

Lavendel snoeien vóór de bloei doe je in het voorjaar, zo tussen maart en april. Het is belangrijk om te wachten tot het niet meer vriest, zodat de plant niet beschadigd raakt. Door de lavendel voor de bloei te snoeien, wordt de groei gestimuleerd en vertakt de plant goed. Dit zorgt voor een vollere plant. Daarnaast verjong je de plant door het snoeien van oude, verhoute takken. Hierdoor kan de lavendel zich beter ontwikkelen en zal hij mooi bloeien.

 

Lavendel snoeien najaar

Na de bloei kun je de lavendel in het najaar snoeien, bij voorkeur in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, behoud je de vorm en zorg je ervoor dat de lavendel mooi in model blijft. Het snoeien na de bloei helpt ook om de bloeiperiode te verlengen. Wanneer je regelmatig snoeit, worden er meer nieuwe takken gevormd en kan de lavendel dus ook langer bloeien.

 

Hoe lavendel snoeien?

Lavendel snoeien is vrij eenvoudig en kan gedaan worden met een scherpe, schone snoeischaar. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels worden overgedragen. Volg deze stappen om je lavendel te snoeien:

 

  • Stap 1: Verwijder alle dode of beschadigde takken en bloemen. Deze kunnen worden weggeknipt tot aan de basis van de plant.
  • Stap 2: Snoei de plant terug tot ongeveer 2,5 cm boven de nieuwe groei die zich in het voorjaar begint te vormen. Snoei niet te ver in het oude hout, anders kan de plant afsterven.
  • Stap 3: Knip de takken aan de zijkanten van de plant korter dan de takken in het midden, zodat er een ronde vorm ontstaat. Dit helpt de plant om een mooie volle vorm te behouden.
  • Stap 4: Verwijder eventuele takken die uitsteken of de vorm van de plant verstoren.

 

Hoe vaak lavendel snoeien?

Lavendel moet minstens één keer per jaar worden gesnoeid, maar als je de vorm van de plant wilt behouden, kun je dit twee keer per jaar doen. De eerste keer in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint, en de tweede keer in de zomer nadat de bloemen zijn vervaagd.

 

Lavendel verzorgen en onderhoud

Lavendel-AZ 2
 

De lavendel is een ontzettend makkelijke plant om te verzorgen. Wil je de lavendel na het snoeien wat graag wat extra’s geven? Kies dan voor een bemesting met Lavendel-AZ. Deze volledig organische mest bestaat uit alle voedingsstoffen die jouw lavendel nodig heeft. Daarnaast zorgen de extra toegevoegde micro-organismen voor sterke wortels waardoor je lavendel het maximale aan voeding en water uit de grond kan halen.

Lavendel snoeien doe je zo

Lavendel snoeien is een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren met een scherpe snoeischaar. Het is belangrijk om dit minstens één keer per jaar te doen om de plant gezond en mooi te houden. Door te snoeien in het vroege voorjaar en de zomer kun je de vorm en grootte van de plant behouden en zul je kunnen genieten van zijn mooie geur en kleurrijke bloemen.

Shop alles voor sterke tuinplanten

Border Onderhoud Bundel

Meststof

€ 13.99

Border Aanleg Bundel

Meststof

vanaf € 35.00

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Groene planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Coniferen & Taxus-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavendel-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?