Alles wat je moet weten over magnolia snoeien: handige tips en tricks

Isabelle

Isabelle

magnolia snoeien

Magnolia bomen zijn adembenemend mooi met hun weelderige bloemen en prachtige bladstructuur. Als een van de eerste bomen staan zij in bloei: een teken dat de lente om de hoek staat. In deze blog gaan we wat dieper in op het proces van de magnolia snoeien en geven we je handige tips om je boom te onderhouden.

 

 

Waarom Magnolia bomen snoeien?

In principe is het niet nodig om een Magnolia boom te snoeien. Een Magnolia groeit namelijk het mooist wanneer je het snoeien ervan achterwege laat. Toch is het in sommige gevallen nodig om de Magnolia boom te snoeien. Bijvoorbeeld wanneer de boom of struik te groot wordt. Het is belangrijk om te weten dat hoe meer je een Magnolia snoeit, hoe meer scheuten de boom zal krijgen. Vooral bij het sterk terugsnoeien van een Magnolia wordt de groei van verticale scheuten gestimuleerd. Deze scheuten groeien voornamelijk in het hart van de boom. De vorm kan hierdoor minder aantrekkelijk worden.

 

Als je de vorm van een magnolia niet mooi vindt vanwege lage takken, takken die elkaar kruisen of verkeerd groeiende takken, dan kun je ervoor kiezen om de magnolia te snoeien. Bedenk goed of het snoeien echt nodig is, omdat het snoeien van de kans op rottend hout vergroot. De boom bestaat namelijk voor een groot deel uit zacht hout.

 

Wanneer moet je Magnolia boom snoeien?

Het beste moment waarop je aan de slag gaat om de magnolia te snoeien is in het voorjaar. Meestal is dit rond begin mei, net na de bloei. Onthoud: snoei de boom alleen als het echt nodig is en zeker niet jaarlijks.

 

Wil je de magnolia snoeien in het najaar? Doe dit zeker niet! De nieuwe knoppen verschijnen namelijk in het najaar aan de boom. Ga je op dit moment snoeien dan knip je de knoppen dus weg. Je hebt in dat geval geen bloeiende boom in het voorjaar. Dat zou zonde zijn!

 

pruning-a-magnolia-treeHoe moet je Magnolia snoeien?

Ga je de magnolia snoeien? Dan zijn er een aantal belangrijke stappen om te volgen:

  1. Gebruik scherp gereedschap: Snijd met scherpe en schone snoeischaren of een handzaag om schade aan de takken zo veel mogelijk te minimaliseren.

  2. Verwijder dode takken: Begin met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken.

  3. Behoud de gewenste vorm: Snoei voorzichtig om de gewenste vorm van de boom te behouden. Verwijder overtollige omhoogstaande takken om de kroon openen te houden en luchtcirculatie te bevorderen.

  4. Minimaliseer snoei van gezonde takken: Probeer gezonde takken niet te veel te snoeien en met rust te laten. Dit kan de bloei beïnvloeden.

magnolia verzorgen na het snoeien

Na het snoeien heeft je magnolia overal open snoeiwonden. Het is daarom belangrijk om een scherpe, schone snoeischaar te gebruiken zodat er schone snijwonden ontstaan. Met die open snijwonden zijn bomen een stuk vatbaarder voor ziektes van buitenaf. Om je magnolia te beschermen kun je daarom snoeibalsem gebruiken. Normaal gesproken beschermt de bast namelijk de boom tegen ziektes van buitenaf, een snoeibalsem kan deze functie na het snoeien tijdelijk overnemen. Snoeibalsem is een 100% natuurlijke, ademende laag die je over snoeiwonden aanbrengt tot ongeveer één centimeter over de wondrand.

magnolia bemesten na het snoeien

Na het snoeien heeft je magnolia behoefte aan wat extra voedingstoffen om goed te herstellen. Hier is een organische meststof geschikt voor, zoals Vaste Planten-AZ. Het voordeel van dit product is dat er micro-organismen aan toegevoegd zijn die het herstel van de magnolia bevorderen. Zo geniet je snel weer van de pracht van deze boom

Shop alles voor sterke tuinplanten

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 59.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Tuinmest universeel

Meststof

vanaf € 9.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Meststoffen Bundel

Meststof

€ 44.99

PlantKracht Voedingssticks

Plantenvoeding

€ 4.29

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

GroenVoer

Plantenvoeding

€ 6.49

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Magnesium

Meststof

€ 7.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?