Mulchen: verbeter je tuin met natuurlijke bodembedekking

Isabelle

Isabelle

mulchen

Mulchen is een praktijk dat al eeuwenlang wordt uitgevoerd en de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het gaat om het bedekken van de bodem rond planten en bomen met een laag organisch materiaal, zoals bladeren, stro, compost, houtsnippers of grasresten. Deze eenvoudige techniek biedt talloze voordelen voor je tuin en het milieu. Laten we eens dieper ingaan op wat mulchen precies is, welke voordelen het biedt, welke materialen je kunt gebruiken en wanneer je het moet doen.

 

 

Wat is mulchen?

Mulchen is het proces van het aanbrengen van een beschermende laag organisch materiaal op de bodem van je tuin. Deze laag, bekend als mulch, kan variëren in dikte, maar is meestal tussen de 5 tot 10 centimeter. hoog. Mulch fungeert als een isolatielaag tussen de grond en de atmosfeer erboven. Het kan worden aangebracht rond planten, bomen, struiken, in de border of in de moestuin.

 

Voordelen van Mulchen:

 1. Onkruidonderdrukking: Een van de meest opvallende voordelen van mulchen is dat het helpt bij het onderdrukken van onkruidgroei. De mulchlaag verstikt onkruid en voorkomt dat ze het zonlicht bereiken, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan het wieden van je tuin.

 2. Behoud van vocht: Mulch helpt de bodem vochtig te houden door verdamping te verminderen. Dit betekent dat je minder water hoeft te geven, wat zowel water bespaart als de groei van je planten bevordert.

 3. Temperatuurregeling: Mulch fungeert als een isolator, waardoor de bodemtemperatuur stabiel blijft. Dit beschermt de wortels van je planten tegen extreme hitte in de zomer en vorst in de winter.

 4. Bodemverbetering: Na verloop van is de mulch afgebroken door behulp van handige bodemdiertjes. Dit voegt organisch materiaal toe aan de bodem, wat de bodemvruchtbaarheid en -structuur verbetert.

 5. Minder erosie: Mulch beschermt de bodem tegen erosie door regen en wind, waardoor je tuin gezonder blijft.

mulchen-groenten

Waarmee kan je Mulchen?

Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken om te mulchen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en beschikbaarheid. Enkele veelvoorkomende mulchmaterialen zijn:

 1. Houtsnippers: Houtsnippers zijn een duurzame en langdurige mulch.

 2. Stro: Stro is een uitstekende keuze voor groentetuinen en geeft een rustieke uitstraling.

 3. Compost: Compost is geweldig omdat het rijk is aan voedingsstoffen en tegelijk organisch materiaal toevoegt aan de bodem.

 4. Grasresten: Nadat je je gazon hebt gemaaid, kun je de grasresten verspreiden in de tuin als mulch.

 5. Bladeren: Verzamel bladeren in de herfst en leg ze in je tuin als mulch, tegelijk is dit erg voedzaam voor je bodem wanneer dit is afgebroken.

 6. Boomschors: Boomschors is populair vanwege zijn decoratieve aspect en het feit dat het de bodem erg goed bedekt.

Wanneer Moet je Mulchen?

Het juiste moment om te mulchen hangt af van het doel en het soort planten in je tuin. Over het algemeen kun je mulch op elk moment tijdens het groeiseizoen aanbrengen. Wel zijn er twee momenten waarop mulch vaak wordt toegepast:

 • Voorjaar: Mulch in het voorjaar om onkruidgroei te voorkomen en de bodemvochtigheid vast te houden.

 • Herfst: Herfst is een ideaal moment om te mulchen, omdat je hiervoor afgevallen bladeren kunt gebruiken.

Mulchen is een eenvoudige, kostenefficiënte manier om de gezondheid van je tuin te verbeteren. Door het onderdrukken van onkruid, het behouden van vocht en het toevoegen van waardevol organisch materiaal aan de bodem, zal mulch je tuin nog een beetje gezonder maken. Dus, ga aan de slag met mulchen en geniet van de verschillende voordelen voor je tuin!

Shop alles voor sterke tuinplanten

Border Onderhoud Bundel

Meststof

€ 13.99

Border Aanleg Bundel

Meststof

vanaf € 35.00

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Groene planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Coniferen & Taxus-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavendel-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?