Appelbomen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin, maar om een gezonde boomgroei en een rijke oogst te behouden, is snoeien essentieel. In deze blogpost leer je alles wat je moet weten over het snoeien van appelbomen in Nederland, inclusief de beste snoeitechnieken en praktische tips.
Waarom is het belangrijk om een appelboom te snoeien?
Snoeien helpt om de gezondheid en structuur van de boom te behouden en kan ook de opbrengst van fruit verhogen. Door de takken op de juiste manier te snoeien, zorg je ervoor dat er voldoende licht en lucht in de boom komt en dat er genoeg ruimte is voor nieuwe takken om te groeien.
Soorten appelbomen in Nederland
Er zijn veel verschillende soorten appelbomen die geschikt zijn voor snoei. De meest voorkomende in Nederland zijn:
- Elstar
- Jonagold
- Golden Delicious
- Goudrenet
Het is belangrijk om te weten welke soort appelboom je hebt voordat je gaat snoeien, omdat sommige soorten beter bestand zijn tegen bepaalde snoeitechnieken dan andere.
Wanneer appelboom snoeien?
Terwijl de meeste bomen en struiken in het voorjaar worden gesnoeid, heeft de appelboom twee snoeibeurten per jaar nodig. De eerste is de wintersnoei, die plaatsvindt tussen december en februari. De tweede snoeibeurt vindt plaats in de zomer, tussen juni en augustus, en staat bekend als de zomersnoei van de appelboom.
Appelboom snoeien in de winter
Tijdens de wintersnoei is het belangrijk om dikke, oude takken weg te knippen met een takkenschaar. Spaar de kortloten - dit zijn korte uitlopers met een bloesemknop. Bij het snoeien is het van belang om goed te letten op de bloem- en bladknoppen. Bloemknoppen zijn groter en staan iets van de tak af. Bladknoppen zijn daarentegen wat kleiner en liggen juist tegen de tak aan. Spaar de bloemknoppen als je veel vruchten wilt.
Twijfel je welke knoppen je ziet? Dan kun je het snoeien beter uitstellen tot het voorjaar. In het voorjaar worden de eerste knoppen in boom groen, dit zijn altijd bloemknoppen. De bladknoppen volgen een week of twee later.
Appelboom snoeien in de zomer
Van juni tot augustus kun je ervoor kiezen om de appelboom nogmaals te snoeien. Na een te sterke wintersnoei kan de boom namelijk erg veel waterloten gaan produceren. Dit zijn snelgroeiende takken die recht omhoog schieten en gemakkelijk te herkennen zijn. De takken kunnen veel energie bij de boom weghalen en er zal geen bloesem op waterloten komen, dat is natuurlijk zonde. Deze waterloten kunnen worden verwijderd met een goede en schone snoeischaar, waardoor de snoeiklus snel geklaard is.
Snoeitechnieken
Er zijn verschillende snoeitechnieken die je kunt gebruiken om je appelboom gezond te houden. Enkele van de meest gebruikte technieken zijn:
- Verjongingssnoei: Dit is een techniek waarbij oudere takken worden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe, gezonde takken. Verjongingssnoei kan helpen om de structuur van de boom te verbeteren en de opbrengst van fruit te verhogen.
- Onderhoudssnoei: Dit is een regelmatige snoeitechniek waarbij dode, beschadigde of zieke takken worden verwijderd om de gezondheid van de boom te behouden. Ook het snoeien van waterloten hoort onder onderhoudssnoei.
- Vormsnoei: Hierbij wordt de boom in een specifieke vorm gesnoeid om de structuur te verbeteren. Genoeg ruimte tussen de takken zorgt voor minder ziektes en plagen.
Ga goed na wat het doel is van het snoeien van jouw appelboom voordat je aan de slag gaat.
Appelboom verzorgen na snoeien
Het is belangrijk om jouw appelboom na het snoeien een extraatje te geven. Kies voor een organische mest in de vorm van Fruit-AZ, deze is speciaal ontwikkeld voor fruitbomen. De organische mest bevat speciale bacteriën, schimmels en protozoa voor een sterk wortelstelsel waarmee de fruitboom voedingsstoffen beter kan opnemen. Zo herstelt je appelboom snel van de snoeibeurt. Daarnaast is snoeibalsem handig als je grote takken hebt weggesnoeid, dit helpt de wonden snel af te dichten. Zo voorkom je ziektes en plagen.
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!
-
Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen
-
Biodiversiteit: meer dan alleen bijen en vlinders