Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijgt er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Fabienne, wij vroegen haar wat ze leerde toen ze begon met kamerplanten verzorgen. Hieronder lees je 5 learnings voor alle beginnende plantenliefhebbers.
Beginnen met kamerplanten
Ongeveer 4 jaar geleden kocht ik mijn eerste plantjes. Ik was net verhuisd en vond dat mijn nieuwe huis wel wat extra sfeer kon gebruiken. Na een tripje naar het tuincentrum kwam ik thuis met een prachtige Kentiapalm en een Clusia Rosea. Vanaf dat moment ben ik verliefd geworden op het verzorgen van kamerplanten en verzamelen van nieuwe soorten.
Toen ik net begon had ik geen idee welke verzorging de planten nodig hadden. Ik deed eigenlijk maar wat, de Clusia was daar helaas de dupe van. Om te leren van mijn beginnersfouten, geef ik je 5 tips voor het beginnen met kamerplanten.
1. Lees je in over je plant
Om de juiste verzorging te geven, is het belangrijk om te weten wat je plant nodig heeft. Ze groeien nou eenmaal het best in een klimaat dat lijkt op dat waar ze van origine vandaan komen. Sommige soorten groeien in de natuur in de volle zon, anderen doen het goed in schaduw tussen hoge bomen.
Deze leefomstandigheden probeer je, voor zover dat in huis mogelijk is, na te bootsen. Heb je een nieuwe plant gekocht? Lees je dan goed in over de behoefte aan licht, water en voeding. Ook de luchtvochtigheid is te reguleren met een sproeier of verstuiver. Met al deze opgedane kennis is de eerste stap naar een gezonde plant gezet!
2. Gebruik een app voor water geven
Een drempel voor veel mensen om planten aan te schaffen, is dat ze vergeten water te geven. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel apps die je een melding geven wanneer het tijd is om je plantjes wat hydratatie te geven. Ik raad je aan hier gebruik van te maken, zeker aan het begin!
Maar je kunt ook té enthousiast zijn met water geven. Zelf vind ik het heel leuk om met mijn plantjes bezig te zijn, waardoor ik soms geneigd ben juist te vaak water te geven. Daarnaast ging ik blind af op de meldingen van mijn app, waardoor een aantal plantjes bijna zijn verdronken. Controleer dus altijd hoe droog of vochtig de potgrond is voordat je bijschenkt. De snelheid waarmee het vocht wordt opgenomen ligt namelijk aan meerdere factoren en fluctueert met het weer. Tip van mij: gebruik hydrokorrels om voor een goede vochtregulatie in de aarde te zorgen.
3. Geef je planten regelmatig voeding
De meeste kamerplanten kunnen prima overleven op alleen water. Maar je zult wel merken dat de groei afneemt. Je doel is natuurlijk om gezonde planten te hebben die snel groeien. Daarvoor is het belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen in de aarde beschikbaar zijn.
Je kunt hier allerlei producten voor gebruiken of zelf brouwseltjes maken van groente- en fruitafval. Dit is leuk om te doen, maar vereist wel wat kennis en voorbereiding. Daarom raad ik voor beginners de PlantKracht Voedingssticks aan. Deze steek je in de potgrond en worden vanzelf afgebroken en opgenomen. Dit zorgt voor een langdurige bron van voeding; eens per maand is genoeg. Voor je het weet zit je plant vol nieuwe blaadjes!
4. Druk de potgrond niet aan bij het verpotten
Als je plantjes flink gegroeid zijn, is het tijd om te gaan verpotten. Dit doe je het liefst in de lente, van maart tot en met mei. Kies voor een pot die een tikkie groter is dan de huidige, 2-3 cm groter is genoeg. De wortels hebben dan voldoende ruimte om uit te breiden en kunnen nog steeds bij al het water.
Ook planten die nog geen lange wortels hebben kun je in de lente verpotten; dan gebruik je gewoon het huidige bloempotje. Zorg wel dat je deze even schoonmaakt vanwege eventuele bacteriën en schimmels. Ga zorgvuldig te werk om te zorgen dat de wortels niet beschadigen en verwijder voorzichtig de oude aarde. De nieuwe potgrond die je in de bloempot doet zit vol voedingsstoffen. Daarmee kunnen je planten weer even vooruit.
5. Maak stekjes!
Naast het verzorgen van je kamerplanten, kun je nog meer met ze doen: stekjes maken! Voor mij is dit het allerleukste aan het zijn van een plant mom. Door te stekken kun je de planten die je hebt eindeloos vermenigvuldigen. Zo tover je jouw huis langzaam om tot een jungle. Bovendien bespaar je er veel geld mee, omdat je niet steeds een nieuw plantje hoeft aan te schaffen.
Veel planten kun je stekken door een stengel af te knippen en deze in water te zetten. Anderen vermenigvuldig je door middel van een bladstek of splitsen. Als je op zoek bent naar een nieuwe plantensoort, kun je ook stekjes ruilen met vrienden of online. Grote kans dat je vensterbank binnenkort vol staat met babyplantjes!
Groene vingers kun je kweken
Het maakt niet als je aan het begin fouten maakt, daar leer je alleen maar van. Groene vingers wordt je niet mee geboren, die kweek je. Dus ga lekker aan de slag!
Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie.
Kamerplanten verzorgen met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen