De buxus is een van de weinige planten die het hele jaar groen blijft en daardoor heel geschikt als haag in de tuin. In korte tijd is de buxus daarom enorm populair geworden in de tuin. De buxusstruik kan een opvallende toevoeging zijn aan elke tuin. Hij wordt namelijk vaak in bijzondere vormen gesnoeid. De buxus snoeien is hierom essentieel om de struik in topvorm te houden. In dit blog gaan we dieper in op het belang van buxus snoeien en delen we handige tips en tricks om ervoor te zorgen dat jouw buxusstruiken er altijd prachtig blijven uitzien.
Waarom buxus snoeien?
Buxusstruiken, ze zijn erg geliefd om hun dichte, groene bladeren en hun vermogen om in verschillende vormen te worden gesnoeid. Of je nu juist een strakke haag wilt creëren, een sierlijke bolvorm of een ander ontwerp in gedachten hebt. Regelmatig snoeien is bij de buxus cruciaal.
Hieronder een aantal redenen waarom buxus snoeien belangrijk is:
- Vorm en structuur behouden: Snoeien helpt de gewenste vorm en structuur van de buxusstruik te behouden, wat essentieel is voor een nette en georganiseerde uitstraling in je tuin.
- Dikte en dichtheid bevorderen: Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en bladeren, wat resulteert in een dichtere en vollere buxusstruik.
- Voorkomen van ziekten en plagen: Door dode of zieke takken te verwijderen, minimaliseer je het risico op ziekten en plagen die buxusstruiken kunnen aantasten.
- Verbeterde luchtcirculatie: Snoeien zorgt voor betere luchtcirculatie binnen de struik, wat kan helpen bij het voorkomen van schimmelproblemen.
Wanneer buxus snoeien?
Over het algemeen kun je de buxus van het voorjaar tot het najaar snoeien. De buxus snoeien doe je het best tussen mei en september snoeien. Een buxus moet je minstens 2 keer per jaar snoeien als je een strakke buxus wilt hebben. Het mooiste resultaat haal je als je de plant zelfs wel vier keer per jaar snoeit. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij namelijk wordt.
- De eerste snoei: na IJsheiligen
- De laatste snoei: voor half september
Beperk zwaardere snoei en doe dit alleen in het voorjaar. Dan heeft de haag nog genoeg tijd om te herstellen. Als je in september of oktober nog snoeit krijgt de buxus, in plaats van in rust te gaan, nog een groeispurt. De jonge scheuten krijgen in dit geval niet genoeg tijd om te verhouten. Hierdoor kunnen ze vorstschade oplopen.
Het beste is om een buxus te snoeien op een bewolkte dag. Tijdens het snoeien ontstaan er wonden bij de takken en bladeren, waardoor veel vocht verdampt. Ook zijn de binnenste bladeren nog niet gewend aan zonlicht. Hierdoor kunnen de bladeren van je buxus verbranden en geel verkleuren. Als je vanaf het begin de buxus goed snoeit, dan krijg je een super stevige haag. Als je te weinig knipt, dan kan het zijn dat hij te dun blijft.
Buxus snoeien doe je zo
- Gebruik scherp gereedschap: Zorg ervoor dat je scherpe, schone snoeischaren of een heggenschaar gebruikt om schade aan de struik te minimaliseren.
- Dode en zieke takken: Voordat je begint met de vormsnoei, is het belangrijk om eerst alle dode, zieke of beschadigde takken te verwijderen.
- Snoei geleidelijk: Voer liever meerdere kleine snoeibeurten uit in plaats van te veel tegelijk te snoeien. Dit voorkomt dat de buxus te veel stress ervaart. Wil je een unieke vorm? Dan is het handig om tijdens het snoeien met de bol mee te lopen. Werk van boven naar onder en stop af en toe tijdens het snoeien. Neem wat afstand om te kijken of de bol nog goed in verhouding is.
- Volg de gewenste vorm: Snoei volgens de gewenste vorm, of het nu een haag, bol, kegel, of andere vorm is. Gebruik eventueel een sjabloon of een touw als richtlijn.
Buxus bemesten na het snoeien
Na het snoeien is het belangrijk om je plant wat extra’s te geven in de vorm van Groene planten-AZ, organische mest speciaal voor coniferen. Deze 100% natuurlijke mest bestaat uit een mix van bacteriën, schimmels en protozoa die zorgen voor een gezond bodemleven voor je buxus. Ook helpt het om de wortels versterken, waardoor je plant makkelijker voedingsstoffen kan opnemen uit de grond en sneller herstelt. Wil je jouw buxus nog wat extra's geven zodat het een mooie, groene kleur behoudt? Geef dan Groene planten bladvoeding.
Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien van de buxus! Wil je meer lezen over het snoeien van planten, struiken, hagen en bomen in je tuin? Bekijk dan zeker onze andere blogs met snoeitips. Veel succes!
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Pindaslinger maken - een feestmaal voor vogels
-
Hazelaar snoeien: zo houd je deze veelzijdige boom in topvorm
-
Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm