De herfst heeft prachtige kleuren en vallende bladeren, maar voor je gazon betekent het vooral dat de winter voor de deur staat. En hoewel het gras voorlopig niet veel groeit, kun je het wel een flinke voorsprong geven voor het komende seizoen. Met een paar simpele handelingen bescherm je je gras tegen de kou en zorg je voor een gezond, groen gazon in de lente. Zo geef je de natuur én je tuin een handje om de winter sterk in te gaan!
Waarom je gazon winterklaar maken?
De winter is een uitdagende periode voor je gazon. Koude temperaturen, minder zonlicht en vaak een overdaad aan vocht maken gras extra vatbaar voor ziektes, schimmels en mosgroei. Door je gras nu een beetje hulp te geven, verbeter je de weerstand van de grassprieten. Zo voorkom je lelijke plekken en geef je het gras de kans om de winter in te gaan met een gezonde, stevige basis. Een winterklaar gazon betekent minder herstelwerk in het voorjaar en een gezondere grasmat die sneller weer vol en groen is.
Hoe je gazon winterklaar maken?
Waar moet je nou precies beginnen als het gaat om het winterklaar maken van je gazon? Wij hebben een handig stappenplan voor je gemaakt!
Bladeren op je grasmat kunnen je gazon verstikken en schimmels veroorzaken. Hark ze dus regelmatig van je gazon af. Maar gooi ze niet weg! Bladeren zijn namelijk hartstikke waardevol in de border. Verspreid ze tussen je planten, en voeg Bladcomposteerder toe om het afbraakproces te versnellen. Dit helpt de bladeren om snel te composteren tot voedzame humus, die je bodem beschermt en voorziet van voedingsstoffen. Zo wordt je hele tuin er sterker van!
2. Maai je gras nog één keer
Een laatste maaibeurt is handig voordat het echt koud wordt. Stel de maaihoogte wat hoger in, zodat het gras niet korter wordt dan vijf centimeter. Langer gras blijft niet alleen sterker in de koudere maanden, maar het kan het weinige zonlicht ook beter aan. Na deze laatste maaibeurt kan de grasmaaier mooi de schuur in voor de winterrust.
3. Lichte verticuteerbeurt
Heb je last van mos in je gazon? Dan kan een lichte verticuteerbeurt helpen om je gras wat meer ademruimte te geven. Hiermee verwijder je mos en oud gras, wat ervoor zorgt dat het gazon beter water opneemt en sterk de winter in gaat. Verticuteer alleen als de grond droog genoeg is, zodat je het gras niet beschadigt.
4. Geef het gazon een herfstmeststof
Heb je nog geen najaarsbemesting gegeven? Doe dit dan nog! In het najaar heeft je gazon vooral baat bij een meststof die rijk is aan kalium, denk aan Gazon-AZ+ Najaar. Kalium maakt je gras sterker en bestand tegen vorst en ziektes, dit geeft je grasplantjes net dat beetje weerstand dat ze nodig hebben om zonder schade de winter door te komen.
5. Strooi een laagje gazongrond
Geef je gazon een extra zetje door een dun laagje gazongrond te strooien. GazonGrond is rijk aan voedingsstoffen en helpt de bodemstructuur te verbeteren. Hark het voorzichtig in het gras, zodat de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Zo krijgt je gras een gezonde basis om te groeien wanneer de temperatuur weer stijgt.
6. Prik gaatjes voor betere afwatering
Bij veel regen kan je gazon last krijgen van waterophoping, wat slecht is voor de wortels. Door het gazon te beluchten – met een prikroller of riek – verbeter je de afwatering, en voorkom je dat het gras gaat rotten door overtollig vocht. Dit is een kleine moeite, maar maakt een groot verschil in de gezondheid van je gazon.
7. Vermijd betreden van je gazon bij vorst
In de winter is gras kwetsbaar, vooral bij vorst. Stap daarom niet op je gazon als het bevroren is. De grassprieten kunnen dan snel beschadigen, wat lelijke gele plekken kan opleveren. Houd het gras in de winter zoveel mogelijk vrij van verkeer, zodat het in het voorjaar weer mooi kan herstellen.
Een groen gazon met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
10 leuke herfst planten voor bakken: fleur je tuin of balkon op!
-
DIY: Zelf rozemarijn olie maken
-
Tuin winterklaar maken: tips voor een goed onderhouden buitenruimte