Gazon verticuteren stappenplan | ECOstyle 🌱 Gazon verticuteren stappenplan | ECOstyle 🌱
Gazon verticuteren? Dit is alles wat je moet weten

Gazon verticuteren? Dit is alles wat je moet weten

Voor een überstrak gazon is verticuteren belangrijk. Uhhh, verticuwattes? Om het simpel uit te leggen: verticuteren is een techniek om de vilt- en moslaag van het gazon te verwijderen. Deze laag moet je zo nu en dan verwijderen om het gras goed te kunnen laten groeien. Alles weten over het verticuteren van je gazon? Lees dan snel verder!

Gazon onderhouden met ECOstyle

Shop alles voor gazon 

Shop alles voor gazon 

Wat is verticuteren?

Verticuteren is grasmaaien, maar dan verticaal in plaats van horizontaal. Het is een manier om de vilt en mos van je gazon te verwijderen. Maar wat is een viltlaag? Deze laag bestaat uit afgestorven organisch materiaal, zoals gras en verteerde bladeren wat het gras verstikt. Ook mos verwijder je op deze manier, zo geef je het gras meer ademruimte om zich goed te ontwikkelen.

Checklist voordat je gaat verticuteren ✅

Voordat je begint met verticuteren is het belangrijk dat je een aantal zaken op orde hebt. 

  • Zorg dat het gras een beetje vochtig is. Dit zorgt voor een snel herstel.
  • Huur, leen of koop een verticuteerhark of -machine.
  • Haal alvast alle benodigdheden zoals AZ-KalkGazon-AZ en Graszaad-Herstel in huis. 
  • Maai het gras voordat je gaat verticuteren. Houd een lengte van drie á vier centimeter aan.

Veelgestelde vragen over verticuteren 💡

Waarom moet ik gras verticuteren?

Door te verticuteren maak je de toplaag van het gazon open en leg je een goed basis voor een gezonde grasmat. Grassprieten hebben ruimte nodig om goed te groeien. Maar soms is er te veel ruimte tussen de grassprieten, waardoor mos, onkruid of vilt hun kans zien om toe te slaan. Dit zorgt ervoor dat de wortels van het gras minder zuurstof, voeding en water krijgen. Als je niet verticuteert wordt de grond zo dus steeds dichter.

Hoe verticuteer ik mijn gazon?

In deze how-to video laten we zien hoe je een grasmat moet verticuteren.

Wanneer moet ik verticuteren?

Benieuwd wanneer je het gras moet verticuteren? Het beste is om dit te doen in het voorjaar, zodra je start met het onderhoud van je gazon. Meestal is dat zo tussen maart tot mei. Over het algemeen is één keer per jaar verticuteren voldoende.

Een tweede keer verticuteren, later in het jaar, kan raadzaam zijn als er veel mos of onkruid tussen het gras zit. Doe dit dan rond augustus of september nog een keer. Het graszaad wat je na het verticuteren strooit heeft dan nog ruim de tijd om aan te slaan voor de winter.

Heb je juist weinig last van mos of onkruid en ziet jouw gazon er na de winter nog heel gezond uit? Dan is het niet nodig om te verticuteren en kun je het dit jaar dus overslaan.

Bij welke temperatuur moet ik verticuteren?

🌡️ Wacht het best met verticuteren van je gazon tot de bodemtemperatuur boven de 10°C is. Meestal is dit tussen maart en september.

Tijdens periodes van extreme hitte en droogte kun je beter wachten met verticuteren. Doordat het gras onder deze omstandigheden snel droogt, is verticuteren dan niet aan te raden.

Verticuteren stappenplan

Verticuteren, hoe moet dat dan? Het is tijd voor het echte werk, je weet nu waarom en wanneer je moet verticuteren. Dus tools in de aanslag en gaan! Je kunt verticuteren op verschillende manieren. Gebruik een verticuteerhark of verticuteermachine. Een verticuteermachine is vooral bij grotere oppervlakten aan te raden, want het is een arbeidsintensieve klus.

Hieronder een stappenplan voor het verticuteren van je gazon:

  1. Maai het gras voor je begint. Het is belangrijk dat je gazon goed kort is gemaaid voordat je gaat verticuteren. Anders wordt de klus onnodig zwaar gemaakt
  2. Nu kun je verticuteren. Let op: gebruik het gereedschap niet als ploeg. Breng de hark of de machine maximaal 5 millimeter in de grond om optimaal resultaat te behalen. Zo verwijder je gemakkelijk het mos en onkruid. Begin eerst in de lengte en verticuteer vervolgens in de breedte
  3. Verwijder al het verticuteerafval zodat je gazon er weer fris en fruitig bijligt. Zo kan het gras snel gaan groeien. 

Gazon herstellen na het verticuteren 🌱

Schrik niet wanneer het gazon er na het verticuteren niet meer zo mooi uitziet. Gelukkig is het herstellen van kale plekken een fluitje van een cent. Zaai wat Graszaad-Herstel bij voor een voller gazon. Dit graszaad kiemt snel en is voorzien van een natuurlijke coating om vogelvraat tegen te gaan. Zo heb je weer snel een groen en weerbaar gazon.

Na het bijzaaien is het tijd voor het op peil brengen van de zuurgraad van de bodem en bemest het gazon om zo extra voedingsstoffen toe te voegen aan het gazon. Gebruik hiervoor AZ-Kalk en Gazon-AZ.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.