Een slechte bodemconditie geeft mos meer kans om toe te slaan. Een bodem met een slechte structuur heeft weinig zuurstof en daardoor weinig bodemleven. Het mos grijpt zijn kans en nestelt zich in het gazon, wat daar ten koste van gaat.
Een slechte bodemstructuur kan komen door de grondsoort die je hebt. Zo is kleigrond van nature erg vast, waardoor water moeilijker kan weglopen na een flinke bui. Het blijft lang nat en daar doe je mos een groot plezier mee.
Maar ook een zandgrond is niet ideaal. Deze grond slaat sneller dicht en houdt moeilijker voeding vast. Een ander voordeel voor mos. Verbeter dus de structuur. Dit doe je door Gazon-Grond te strooien over het gazon. Dit wordt opgenomen door de bodem, waardoor er meer organische stof in de toplaag komt en de structuur verbetert. Daar kan mos slecht tegen, gras daarentegen groeit veel beter!
Bemest het gazon met voldoende Gazon-AZ. Is de bodem te zuur? Dan kan er ook mos ontstaan. Meet de zuurwaarde van de bodem met de pH-Bodemtest. Bij een te zure bodem strooi je AZ-Kalk om de zuurgraad van de bodem te herstellen.
Let daarbij ook op de stand van je gras- of robotmaaier. Maai niet te kort, houd het op minimaal vier centimeter. En is het flink warm in de zomer? Houd dan vijf of zes centimeter aan. Zo kan het gras zichzelf beter beschermen, daar heb je alleen maar plezier van.
Schaduwplekken in het gazon zullen het altijd wat moeilijker hebben. Gras heeft nu eenmaal graag geregeld zon. Mos kan daar juist prima mee uit de voeten. Verticuteer zo nodig op die plekken een keer extra en strooi er graszaad. Zo houd je het gazon op een redelijk eenvoudige manier toch mooi.