Haagwinde bestrijden? Dat doe je zo! | ECOstyle 🌿 Haagwinde bestrijden? Dat doe je zo! | ECOstyle 🌿
haagwinde bestrijden

Haagwinde bestrijden: tips voor een gezonde tuin zonder pispotten

Isabelle van Geenen21/06/2023

Heb je ooit te maken gehad met haagwinde in je tuin? Dan weet je waarschijnlijk hoe snel deze plant zich kan verspreiden en andere planten kan verstikken. Hierdoor heb je deze plant misschien liever niet op bezoek in je tuin. In dit artikel bespreken we verschillende methoden om haagwinde te bestrijden en hoe je een gezonde tuin kunt behouden.


Wat is haagwinde

Haagwinde, ook bekend als akkerwinde of pispotten, is een hardnekkig kruid dat inheems is in Europa en delen van Azië en Afrika. Het heeft lange, slingerende stengels met hartvormige bladeren en bloeit met kleine witte of roze bloemen. Hoewel sommige mensen de bloemen mooi vinden, ervaren sommige mensen de plant als een plaag aangezien het andere gewassen kan overwoekeren.

Haagwinde voorkomen in de tuin

Het voorkomen dat haagwinde gaat woekeren is natuurlijk veel beter. Een gezonde bodem speelt hierbij een cruciale rol. Een bodem met een goede structuur en voldoende voedingsstoffen maakt het moeilijker voor haagwinde om te groeien. Het is daarom essentieel om de bodemgezondheid te bevorderen door regelmatig organisch materiaal, zoals compost, toe te voegen. Dit verbetert de bodemstructuur, bevordert de groei van gewenste planten en maakt het moeilijker voor haagwinde om zich tussen deze vitale planten te vestigen.

Shop bodemverbeteraars

Daarnaast is het belangrijk om een goede plantdichtheid te handhaven, zodat er weinig ruimte overblijft voor haagwinde om zich te verspreiden. Regelmatig onderhoud, waaronder het tijdig verwijderen van haagwindeplanten voordat ze zaad kunnen vormen, draagt ook bij aan het voorkomen van verdere verspreiding.

haagwinde onkruid

Waarom haagwinde bestrijden

Haagwinde is een snelgroeiend onkruid dat zich snel verspreidt en andere planten verstikt, hun groei belemmert en soms zelfs kleine planten doodt. Met zijn klimmende eigenschappen en witte bloemen keert haagwinde jaar na jaar terug, waardoor het een uitdaging is om het effectief te bestrijden.

De wortels van haagwinde hebben een opmerkelijk groeivermogen, waarbij ze gemakkelijk meer dan een meter per jaar kunnen groeien. De stengels van haagwinde kunnen zich uitstrekken over meerdere meters. Het meest problematische is dat de roomwitte wortels gemakkelijk breken. Zelfs het kleinste stukje wortel dat in de grond achterblijft, kan uitgroeien tot een nieuwe plant, waardoor het bestrijden van haagwinde een uitdagende taak wordt.

Haagwinde bestrijden op 3 manieren

Wil je van haagwinde afkomen? Dan zijn er een aantal methoden om aan de slag te gaan:

 1. Handmatig verwijderen: Een effectieve maar tijdrovende methode is het handmatig verwijderen van haagwinde. Graaf de wortels zorgvuldig op om ervoor te zorgen dat je alle delen van de plant verwijdert. Herhaal deze stap regelmatig om nieuwe groei te voorkomen.
 2. Mulchen: Mulchen is een preventieve methode om haagwinde onder controle te houden. Bedek de grond rond je planten met een dikke laag mulch om de kieming van haagwindezaden te voorkomen en bestaande planten te verstikken.
 3. Bestrijden: Chemisch bestrijden is een no-go, doe dit dan ook zeker niet! Vaak tasten dit soort middelen alleen het blad aan, terwijl de plant juist vanuit de wortels steeds terug groeit. Daarnaast zijn chemische middelen dodelijk voor bijen en andere insecten. Haagwinde bestrijden met azijn, zout of chloor mag ook niet! Dit is super schadelijk voor je bodem. Gebruik het middel Ultima om effectief van Haagwinde af te komen, dit middel werkt op plantaardige vetzuren.

Bestel Ultima tegen haagwinde

Het beste moment om haagwinde te bestrijden

Het beste moment om haagwinde aan te pakken is in het vroege voorjaar, wanneer de plant nog jong is en zich nog niet volledig heeft ontwikkeld. Hoe eerder je de strijd aangaat, hoe gemakkelijker het zal zijn om de haagwinde onder controle te houden.

Het ecologische nut van haagwinde

Hoewel haagwinde vaak als een hinderlijk onkruid wordt beschouwd, heeft het ook een ecologisch nut. De bloemen van haagwinde zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders, en de plant kan dienen als voedselbron voor bepaalde insectensoorten. Daarnaast is het een inheemse soort die zijn eigen functie heeft in de Nederlandse natuur.

Het onder controle houden van haagwinde in je tuin is essentieel om andere planten te beschermen tegen verstikking. Maar laat je ook niet gek maken en geniet vooral van deze prachtige plant, zolang je andere planten niet verstikken is er niks om je zorgen over te maken.


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift