Herfst bladeren in de tuin? Laat het lekker liggen | ECOstyle Herfst bladeren in de tuin? Laat het lekker liggen | ECOstyle
Isabelle van Geenen15/10/2023

De herfst staat al weer bijna om de hoek, het moment dat de bomen hun bladeren laten vallen en de natuur zich voorbereidt op de komende winter. Tuiniers staan vaak voor de vraag: "Wat moet ik doen met al die herfstbladeren op de grond?" Het idee om deze bladeren gewoon in je tuin te laten liggen, kan misschien ongewoon klinken, maar het heeft meer voordelen dan je denkt. We vertellen je graag meer over het nut van herfstbladeren in de tuin!


Waarom bomen hun bladeren laten vallen

Het laten vallen van de bladeren is een slimme overlevingsstrategie van bomen. Naarmate de dagen korter worden en de temperaturen dalen, neemt de hoeveelheid zonlicht die beschikbaar is voor fotosynthese af. Fotosynthese is het proces waarbij planten zonlicht omzetten in energie. Bladeren spelen hier een cruciale rol in. Wanneer de omstandigheden minder gunstig worden door kou, sluiten bomen de huidmondjes op hun bladeren om vochtverlies te minimaliseren. Dit proces vertraagt de fotosynthese en maakt het behouden van bladeren onnodig. Daarom laten bomen hun bladeren vallen om energie te besparen en zich voor te bereiden op de komende wintermaanden.

Voordelen van herfstbladeren in de tuin

Het laten liggen van herfstbladeren in je tuin biedt tal van voordelen, zowel voor jou als voor de natuurlijke omgeving. We geven je een aantal voordelen:

 • Bladeren dienen als een natuurlijke mulchlaag die de grond beschermt tegen kou en vocht. Dit helpt de wortels van planten te beschermen en bevordert een gezonde bodemstructuur.
 • Bladeren dienen als een beschermende schuilplaats voor kleine dieren en insecten tijdens de wintermaanden. Zo zijn er dieren die overwinteren in een bergje herfstbladeren, denk aan egels. Afgevallen bladeren brengt dus biodiversiteit naar de tuin.
 • Regenwormen en andere insecten zetten blad om tot compost. Dit is erg goed voor de bodemkwaliteit en brengt veel organische stof in de bodem.

Toch bladeren in de tuin verwijderen?

Natuurlijk begrijpen we dat het laten liggen van herfstbladeren in je tuin niet voor iedereen aantrekkelijk is. Ook is het op het gazon vaak minder ideaal omdat het voor lelijke plekken kan zorgen. Je kunt ervoor kiezen om een deel van de bladeren te verzamelen en het in de border neer te leggen. Dan wordt het daar omgezet in een prachtige compost voor de bodem. Ook kun je onze meststoffen of composteerder gebruiken voor een snellere afbraak van het blad. Deze korrels zitten namelijk vol micro-organismen en zorgen dat de bladeren binnen enkele weken weg zijn.

Bestel bladcomposteerder kleigrond

Bestel bladcomposteerder zandgrond

Bemesting in de natuurlijke cyclus

Bladeren vormen een waardevolle bron van voedingsstoffen voor de bodem. Als bladeren op de grond liggen, beginnen micro-organismen deze af te breken en om te zetten in organische stoffen. Dit proces levert voedingsstoffen op die vervolgens door planten kunnen worden opgenomen. Dit is de natuurlijke cyclus van afbraak en bemesting van planten. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de natuur zelf voor evenwicht zorgt.

Terwijl de herfst haar intrede doet en de bomen hun bladeren laten vallen, biedt het laten liggen van herfstbladeren dus heel wat voordelen. Het is niet alleen een eenvoudige manier om je tuin te beschermen en te verrijken, maar het draagt ook bij aan de natuurlijke cyclus en biodiversiteit. Laat dit jaar het blad dus gewoon lekker liggen, scheelt een hoop werk en is veel beter voor de natuur.


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift