De hibuscus staat bekend om hun prachtige en kleurrijke bloemen, en zijn een waardevolle toevoeging aan elke tuin. Om je hibiscus gezond te houden, is snoeien essentieel. In dit artikel duiken we dieper in op het snoeien van hibiscus en beantwoorden belangrijke vragen zoals waarom, wanneer en hoe.
Waarom hibiscus snoeien?
Het snoeien van hibiscus heeft verschillende belangrijke voordelen:
- Nieuwe groei bevorderen: Het verwijderen van dode takken en oude bloemen stimuleert de plant om nieuwe knoppen en takken te produceren.
- Vorm en grootte: Snoeien helpt je om de vorm en grootte van de hibiscus te beheersen, hierdoor krijgt je plant een aantrekkelijke uitstraling. Is jouw hibiscus nog jong en staat zijn eerste groeiseizoen voor de deur? Dan is het slim om hem te snoeien. Op die manier kan de plant zich mooi vertakken en zal hij uitgroeien tot een volle struik.
- Voorkomen van ziektes: Het verwijderen van dode takken en bloemen vermindert het risico op ziekten, zo blijft je hibiscus gezonder.
- Meer licht en lucht: Het snoeien van dichte begroeien verbetert de luchtcirculatie in de plant, wat de kans op schimmelziektes verkleint. Ook komt er meer licht in de plant waardoor hij veel knoppen zal aanmaken.
- Meer bloemen: Het regelmatig snoeien van de hibiscus leidt tot meer knoppen en dus bloemen.
- Verjonging: Als je Hibiscus al een tijdje in je tuin staat en je merkt dat de bloei minder wordt, kan snoeien helpen om de plant te verjongen. Door oude takken te verwijderen, ontstaat er ruimte voor nieuwe takken waar bloemen op zullen groeien. Zo geef je de plant een frisse start.
Wanneer hibiscus snoeien?
Het wordt aanbevolen om de hibiscus één keer per jaar in het voorjaar te snoeien, rond maart net voordat de nieuwe groei begint. Houd wel goed in de gaten dat er geen vorst meer op de planning staan, anders kan je beter nog even wachten met snoeien.
Hoe hibiscus snoeien?
Goed nieuws: je kan niet zo veel fout doen bij het snoeien van de hibiscus. De plant bloeit namelijk op eenjarig hout, dus op de takken die zich dat jaar gaan vormen. Het snoeien van de hibiscus is een eenvoudige taak, dit zijn de stappen die je moet volgen:
- Het juiste materiaal: Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om de hibiscus te snoeien. Dit voorkomt onnodige schade aan de plant.
- Verwijder dode of beschadigde takken: Begin met het weghalen van alle dode of beschadigde takken. Zo kan de plant op deze plekken weer gezond en sterk gaan groeien.
- Vorm behouden: Om een mooie vorm te behouden, kun je de hibiscus lichtjes terugsnoeien om te voorkomen dat hij te lang en dun wordt. Knip de hoofdtakken terug tot op 50 centimeter, tot net boven een knop of een vertakking. Je kan de plant ook drastisch snoeien, dat kan de plant ook prima hebben. Alleen duurt het dan even voordat de plant zich heeft herstelt en weer een beetje vol is.
- Verwijder oude bloemen: Verwijder regelmatig oude, uitgebloeide bloemen om de groei van nieuwe knoppen te bevorderen.
Hibiscus bemesten na het snoeien
Na het snoeien is het belangrijk om je Hibiscus te bemesten. Dit zal de plant voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om snel te herstellen en gezond te blijven. Gebruik een gebalanceerde meststof die geschikt is, zoals Vaste planten-AZ. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de stam en geef hierna goed water. Met de juiste verzorging zal je hibiscus er snel weer bovenop komen.
Zo, jij weet weer alles over het snoeien van je hibiscus. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen