De hortensia is een prachtige bloeiende plant die zijn functie als borderplant of potplant zonder moeite vervult. Door zijn kleurrijke, grote bloemen steelt de plant snel de show. Niet zo gek dat zo veel mensen weg zijn van de hortensia. De plant groeit snel, daarom is nodig om de hortensia regelmatig te snoeien. Maar ook bevorder je zo juist extra bloei. Benieuwd hoe je de hortensia moet snoeien? We geven onze beste tips.
Hortensia snoeien
Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een hortensia. Want snoeien doet in dit geval niet alleen groeien, maar ook bloeien! Door te snoeien haal je namelijk het beste uit je hortensia, ze zal sneller nieuwe bloemen aanmaken, maar ook zorg je ervoor dat de plant andere planten niet gaat overschaduwen. Want de hortensia is vaak een snelgroeiende plant!
Hortensia soorten
Van tevoren is het wel belangrijk om te weten welke hortensia jij in de tuin hebt staan. De hortensia is er in verschillende soorten en maten. Van blauw, paars, rood, wit of roze. Van mooie ronde bloemen tot aan de langwerpige bloemen van de pluimhortensia.
Weet je welke hortensia je in de tuin hebt staan? Dan kun je gaan kijken hoe je deze het best kunt snoeien, want dit verschilt namelijk nogal per soort.
Wanneer hortensia snoeien?
Ga je de hortensia snoeien? Doe dit dan bij voorkeur in het voorjaar, zo tussen februari en april. De kans op vorstschade is dan nog maar klein. Wanneer je kiest om de hortensia te snoeien is afhankelijk van de soort. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen hortensia's die bloeien op eenjarig of tweejarig hout.
- De meeste hortensia soorten bloeien op tweejarig hout. Dat betekent dat de plant bloemen maakt op de takken van het jaar ervoor.
- Er zijn ook hortensia’s die op nieuw hout bloeien, oftewel eenjarig hout. Dit betekent dat de bloemen juist op de nieuwe takken ontstaan. Hieronder lees je hoe je de verschillende soorten snoeit.
Vaak wordt ook gezegd om de hortensia te snoeien in het najaar. Met name wordt dan het wegknippen van de uitgebloeide bloemen bedoeld. Toch kan je dit beter niet doen. Laat de bloemen liever de hele winter aan de plant zitten. Deze beschermen de plant tegen vorst en zijn ook nog eens mooi om naar te kijken! Ook kunnen insecten in de uitgebloeide bloemen schuilen.
Boerenhortensia snoeien op meerjarig hout
De boerenhortensia en de eikenblad hortensia zijn bloeiers op oud hout. Volwassen boerenhortensia's kan je ieder jaar 1/3 terug snoeien, zodat er nieuwe takken blijven komen en er een volle bloei blijft. Voor de eikenbladhortensia is snoeien vaak niet nodig - enkel wat er teveel wordt.
Deze hortensia's bloeien op de knoppen van het jaar ervoor, als je deze te veel snoeit heb je dus geen bloemen. Wel is het belangrijk dat de uitgebloeide bloemen tussen het voorjaar tot in het najaar regelmatig weggeknipt worden. Zo bevorder je namelijk nieuwe bloei. Als je plant wat te groot wordt en je daarom wilt snoeien, dan kun je snoeien tot net boven de knoppen. Dan heb je het jaar erop alsnog bloemen.
Pluimhortensia snoeien op eenjarig hout
Pluimhortensia snoeien doe je in het voorjaar na de harde nachtvorst. De bloemen vormen zich namelijk op de takken die dat voorjaar nog moeten groeien. Hierdoor blijven deze soorten dus ook na het snoeien bloeien, de knoppen moeten dan simpelweg nog ontstaan. Bij de hortensia Annabelle en pluimhortensia snoei je dus in het voorjaar. Wil je een compacte plant? Snoei de plant dan rigoureus terug, 10 tot 15 centimeter boven de grond. Ben je juist tevreden met de vorm? Snoei dan slechts enkele takken weg.
Hortensia verzorging
Na een grote snoeibeurt is het belangrijk dat je plant er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je hortensia de juiste verzorging te geven. Het is aan te raden om Hortensia-AZ te gebruiken. Deze organische meststof zorgt voor sterke planten en wortels, zo ben je verzekerd van een snel herstel na het snoeien.
Nadat je het hele jaar hebt genoten van je prachtige, bloeiende hortensia is het belangrijk om deze goed de winter in te laten gaan. Laat de uitgebloeide bloemen van de hortensia in de winter juist aan de plant zitten, dit beschermt de plant juist alleen maar tegen de kou. Vanaf het voorjaar knip je deze weer weg om plek voor nieuwe bloemen te maken.
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen