Kersenboom snoeien: tips voor een gezonde boom 🍒 | ECOstyle
Isabelle van ECOstyle03/09/20243 min lezen

Kersenbomen zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin, geliefd om hun schitterende bloesems in het voorjaar en hun sappige vruchten in de zomer. Maar om ervoor te zorgen dat je kersenboom gezond blijft en je elk jaar kunt genieten van een overvloedige oogst, is het snoeien van groot belang. In deze blog bespreek ik wanneer en hoe je je kersenboom het beste kunt snoeien.

Waarom kersenbomen snoeien?

Snoeien is essentieel voor kersenbomen om verschillende redenen. Het bevordert een goede vorm en structuur, wat helpt om de boom gezond te houden en de productie van vruchten te maximaliseren. Door te snoeien, verbeter je de luchtcirculatie binnen de boom en zorg je ervoor dat het zonlicht de binnenste takken bereikt. Zo krijg je meer bloemen en groeien er uiteindelijk ook meer vruchten. Daarnaast vermindert het ook de kans op schimmelziekten en plagen.

Wanneer kersenboom snoeien?

De timing van het snoeien van een kersenboom is erg belangrijk. In tegenstelling tot veel andere fruitbomen is het belangrijk om kersenbomen niet in de winter te snoeien, omdat dit de kans op bacteriële infecties kan vergroten. De beste tijd om een kersenboom te snoeien is:

  • Direct na de oogst (juli-augustus): Dit is het ideale moment om je kersenboom te snoeien. De boom is dan nog actief en kan snel herstellen van de snoeiwonden. 
  • In het vroege voorjaar (maart-april): Snoeien in het vroege voorjaar is ook mogelijk, vooral om dode of beschadigde takken te verwijderen. Zorg ervoor dat je dit doet voordat de boom volledig in blad staat. Dit maakt het snoeien een stuk makkelijker, en zo kan je de structuur van de boom ook beter zien. 

Je kan eventueel ook een lichte snoei doen in oktober en november, mits er geen regen en vorst is. Maar iets eerder is beter om infecties te voorkomen. 

Hoe snoeien?

Nu je weet wanneer je moet snoeien, is het belangrijk om te begrijpen hoe je dit moet doen, volg deze stappen: 

  • Verwijder beschadigde takken: Begin altijd met het wegsnoeien van dode, zieke of beschadigde takken. Dit voorkomt dat ziektes zich verspreiden naar gezonde delen van de boom.
  • Dun de kroon uit: Om de luchtcirculatie en lichtinval in de boom te verbeteren, dun je de kroon uit door overtollige takken te verwijderen. Richt je op takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen. Dit helpt ook om de vruchten beter te laten rijpen en vergemakkelijkt het plukken.
  • Beperk de hoogte: Kersenbomen kunnen behoorlijk hoog worden, wat het lastig maakt om de vruchten te oogsten. Snoei de top van de boom om de hoogte te beperken en de boom gemakkelijker te beheren.
  • Stimuleer vruchtvorming: Verwijder oude houtige takken die geen vruchten meer dragen. Focus op het stimuleren van nieuwe scheuten, waar de kersen zich het volgende seizoen zullen vormen. 


Tips voor succesvol snoeien

  • Zorg voor scherpe en schone snoeischaren en zagen, zo maak je maken nette sneden. Dit versnelt het genezingsproces van de boom.
  • Snijd takken dicht bij de stam of zijtak zonder stompjes achter te laten, zo voorkom je dat vocht zich hier kan ophopen wat infecties voorkomt. 
  • Gebruik indien nodig een wondafdekmiddel om grote snoeiwonden af te dekken en het risico op infecties te verminderen.
  • Snoei bij voorkeur op droge dagen om de kans op schimmelziekten te verkleinen.

Kersenboom verzorgen na snoeien

Na een snoeibeurt is het belangrijk dat je kersenboom er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je boom de juiste verzorging te geven. Het is aan te raden om de organische meststof Fruit-AZ te gebruiken. Deze meststof zorgt voor sterke planten en wortels, zo ben je verzekerd van een snel herstel na het snoeien.


Toe aan nog meer groene content?

  • 5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    Lees meer 

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • kerstboom-recyclen.jpg

    Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.