Een smaakvol avontuur: zelf knoflook kweken doe je zo! – ECOstyle Een smaakvol avontuur: zelf knoflook kweken doe je zo! – ECOstyle

Een smaakvol avontuur: zelf knoflook kweken doe je zo!

 • , door Isabelle van Geenen
Een smaakvol avontuur: zelf knoflook kweken doe je zo!

Ah, de heerlijke smaak en geur van knoflook - een onmisbaar ingrediënt in talloze gerechten over de hele wereld. Maar wist je dat je deze smaakmaker ook gemakkelijk zelf kunt kweken in je eigen achtertuin? Ja, echt waar! Knoflook kweken is een verrassend eenvoudig proces. Dus, wil je weten hoe je aan de slag gaat? Lees dan snel verder om alles over het zelf kweken van je eigen knoflook te leren!


Het planten van knoflook

Voordat we onze handen in de aarde steken, laten we eens stilstaan bij waar knoflook eigenlijk vandaan komt. Knoflook is al duizenden jaren een favoriet in de keuken. Dit bolgewas, behorend tot de uiengroep, is niet alleen favoriet om zijn unieke smaak en aroma maar ook om zijn vele gezondheidsvoordelen. Zo stimuleert knoflook het immuunsysteem en verlaagt het de bloeddruk. Kortom: knoflook is meer dan alleen een smaakmaker.

Stapsgewijs zelf knoflook kweken

Nu je wat meer weet over knoflook is het tijd om aan de slag te gaan: het kweken van knoflook in je eigen tuin. Hier volgt een eenvoudig stappenplan om je op weg te helpen.

Stap 1: Bereid de grond voor
Knoflook groeit het best in goed doorlatende, vruchtbare grond. Maak de grond los en vrij van onkruid en voeg indien nodig compost of organische meststoffen toe om de bodem te verrijken.

Stap 2: Plant de knoflook
Breek de knoflookbol voorzichtig uit elkaar in individuele teentjes en plant ze met de punt naar boven in de grond. Zorg ervoor dat de teentjes ongeveer 5-10 cm uit elkaar liggen en ongeveer 2-5 cm diep worden geplant.

De beste tijd om knoflook te planten is in de herfst, tussen half september en half november. Tijdens deze periode heeft de knoflook voldoende tijd om wortels te ontwikkelen voordat de winter begint. Dit zorgt ervoor dat de knoflookbollen goed kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen voordat ze in het voorjaar of de zomer worden geoogst. 

Stap 3: Onderhoud van de plant
Houd de grond gelijkmatig vochtig terwijl de knoflook groeit. Mulch rond de planten om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Knoflook heeft meestal niet veel bemesting nodig.

Stap 4: Oogsten en bewaren
Knoflook is klaar om te oogsten wanneer de bladeren beginnen te verwelken en bruin worden, meestal is dit in de zomer. Graaf de bollen voorzichtig op, laat ze drogen of gebruik ze meteen in de keuken!

Knoflook kweken binnen: zelfs zonder tuin

Geen tuin? Geen probleem! Zelfs als je niet beschikt over een buitenruimte, kun je nog steeds genieten van het kweken van je eigen knoflook binnen. Kies een zonnige vensterbank en volg dezelfde stappen als voor het kweken van knoflook buiten.

Gebruik potten of bakken met goede drainage en plant de teentjes op dezelfde diepte als buiten. Binnenshuis gekweekte knoflook kan een beetje kleiner zijn dan die uit de tuin, maar de smaak zal nog steeds heerlijk zijn. En het beste van alles is dat je het hele jaar door kunt genieten van verse knoflook, direct binnen handbereik!

En daar heb je het! Met een beetje zorg en aandacht kun je binnenkort genieten van je eigen verse knoflook. Knoflook kweken is niet moeilijk, wel heel leuk!


Moestuin keuzehulp 💡 Moestuin keuzehulp 💡

Moestuin keuzehulp 💡

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw moestuin probleem?

Toe aan nog meer groene content?

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

 • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.