

in om je eigen mini-keukentuintje te maken, maar geen tuin? Geen probleem! Of je nu in een ruime moestuin werkt, een balkon groen maakt of gewoon je vensterbank laat bloeien—een kruidentuin is een heerlijke toevoeging aan elk hoekje waar zon komt. Denk: die heerlijke geur, vers in je pasta of thee. En dat helemaal zelf gekweekt. Wij zetten je op weg met een zomers stappenplan die je tuin én smaakpapillen blij maakt.
Waarom een kruidentuin beginnen?
- Altijd verse smaak binnen handbereik: verse kruiden zijn een stuk smaakvoller dan gedroogde kruiden uit de supermarkt.
- Biodiversiteit boost: veel kruiden trekken bijen en vlinders aan. Goed voor de insecten én voor jouw tuinleven.
-
Lekker gezond: verse kruiden bevatten vaak meer voedingsstoffen dan gedroogde varianten.
Eigen kruidentuin maken, zo begin je
-
Kies je locatie slim: Meestal doen kruiden het best in de volle zon—minimaal zes uur per dag. Maar lichte schaduw is ook oké voor de meeste soorten.Â
- Bouw je tuin op: Voeg compost toe en maak de grond luchtig. Werk in vakken of rijen, met paden ertussen – zo blijft het schoon en oogst je gemakkelijk. Of ga voor een voorbeeld uit de permacultuur: bouw bijvoorbeeld een kruidenspiraal waarin kruiden via hoogteverschillen hun eigen microklimaat krijgen.
- Zaaien en planten: Het voorjaar en de herfst zijn ideale periodes om te zaaien en planten. Binnen voorzaaien kan het seizoen flink verlengen, en de potten met verse kruiden kan je natuurlijk ook prima in je keuken laten staan. Denk ook labels te gebruiken, zodat je straks weet welke plant is wat – zeker bij jonge plantjes is dit een lifesaver.
- Kies de juiste plek: Plant zonliefhebbers zoals tijm, rozemarijn, salie, oregano in de zon. Peterselie, bieslook, dille, koriander maak je blij op een plek in de schaduw en wat vochtigere plekken. Woekeraars zoals munt kun je het beste in aparte potten houden zodat ze niet heel je tuin overnemen.Â
- Onderhoud is makkelijk: Geef regelmatig (maar niet te veel) water. Oogsten en snoeien stimuleert nieuwe groei, maar knip niet te veel in een keer weg. Dan kan je de plant te erg verzwakken waardoor hij niet meer teruggroeit.Â

Kruiden voor de biodiversiteitÂ
Laat je kruiden af en toe lekker doorschieten en in bloei komen. Bloeiende bieslook, tijm of oregano zijn ware magneten voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Zo wordt jouw kruidentuin niet alleen een smaakmaker voor in de keuken, maar ook een feestmaal voor de natuur. Een paar bloeiende kruiden verspreid door je tuin kunnen echt het verschil maken voor de biodiversiteit. Houd er wel rekening mee dat bloei de smaak van je kruiden verandert, dus kies er bijvoorbeeld voor om een gedeelte te laten doorschieten en de rest niet. Zo kan zowel jij als de natuur van de kruiden genieten.Â
Een eigen kruidentuin maken
Of je nu kiest voor een grote kruidentuin in de volle grond of een bescheiden verzameling potten op je balkon – het plezier zit ‘m in het zien groeien, ruiken en proeven van je eigen kruiden. Begin klein, experimenteer en ontdek welke kruiden jouw favoriet worden. Voor je het weet, pluk je elke dag verse smaakmakers voor in de keuken én geniet je van een tuin die leeft, bloeit en geurt.
Moestuin verzorgen met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Groente fermenteren - wat is het en hoe doe je het?
-
Waarom komen lieveheersbeestjes in huis?
-
Egel in de tuin: wat eet een egel en hoe kun je ze helpen?