5 plukbloemen om zelf te kweken 🌼 | ECOstyle 5 plukbloemen om zelf te kweken 🌼 | ECOstyle
Isabelle van ECOstyle01/03/2023

Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijgt er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Greetje, wij vroegen welke plukbloemen echt een must zijn om in de tuin te groeien. Hieronder lees je haar 5 favoriete plukbloemen om zelf te kweken!


Plukbloemen uit eigen tuin

Bloemen uit eigen tuin plukken is hipper dan ooit. En niet voor niets natuurlijk! Want hoe mooi is het als in jouw tuin bloemen groeien, waar de insecten volop van kunnen profiteren en waar je zelf ook nog eens naar hartenlust van kunt plukken. Je bent verzekerd van een bosje ruikers zonder gifstoffen en je geniet van al dat moois in huis en in de tuin. Redenen genoeg om ook een stukje grond of een paar grote bloempotten te reserveren voor plukbloemen.

Hoe het allemaal begon

Zelf tuinier ik al ruim 18 jaar en sinds 5 jaar heb ik ook echt een eigen plukbloementuin in de achtertuin. Ik zorg er voor dat ik het hele jaar uit de tuin kan plukken. In de winter is het aanbod natuurlijk kleiner. Door bloemen te drogen in de zomer, heb ik in de winter toch altijd een vrolijk boeket op tafel staan. Inmiddels heb ik al 3 jaar geen boeket meer in de winkel gekocht!

Naast het tuinieren in mijn eigen tuin, creëer ik groene content op mijn Instagram-account @gewoongreetje. Ik schrijf artikelen op mijn website Gewoon Greetje en in opdracht ook op andere platforms. Verder geef ik tuinadvies, workshops, lezingen en maak ik ecologische tuinontwerpen. Mijn doel is om mensen te laten zien hoe je van een tuin een biodivers paradijs kunt maken en zelfs meer zelfvoorzienend kunt gaan leven.

Uit mijn eigen ervaring noem ik in dit artikel 5 zomerse toppers, die echt de moeite waard zijn om in jouw tuin te laten groeien.

5 plukbloemen die je absoluut wilt kweken!

1. Dahlia

Niet voor niets heb ik de dahlia op de eerste plaats gezet. Het is echt wel het neusje van de zalm onder de plukbloemen. Hoewel de andere bloemen die ik hier noem eenjarigen zijn en dus elk jaar opnieuw gezaaid moeten worden, is de dahlia een vaste plant. Omdat de winters hier te koud zijn, moet je de knollen wel elk jaar opnieuw in november uit de grond halen, opslaan op een droge, koele plek en na IJsheiligen (half mei) weer opnieuw poten. Dat schrikt misschien wat af, maar het is absoluut de moeite waard om dahlia's in de tuin of in een pot te zetten. Er zijn ontzettend veel mooie soorten in bijna alle kleuren van de regenboog te koop. Persoonlijk raad ik aan om te kiezen voor biologische knollen. Dit is beter voor onze aarde en al helemaal beter voor de insecten, die het op dit moment moeilijk hebben.

Zodra de dahliaplant begint te bloeien, kun je gaan plukken. Het mooie van deze plant is dat hij juist door het plukken meer bloemen gaat krijgen. Ze zeggen weleens dat snoeien zorgt voor groeien en bloeien. Voor de dahlia is dat zeker het geval. Zo rond juli-augustus kun je de eerste bloemen verwachten en met een beetje geluk kan je tot eind oktober blijven plukken. Na de eerste vorst knip je de planten op 10 cm hoogte af, graaf je de knollen op en sla je ze schoon en droog op tot het volgende jaar.

Meer over dahlia verzorgen

2. Cosmea

Nog zo'n heerlijke plukker! Ook voor cosmea geldt dat plukken het bloeien van de plant juist bevorderd. Je kunt deze bloem in allerlei kleuren en soorten kopen. Je hebt zowel enkelbloemige als dubbelbloemige bloemen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar de enkelbloemige bloem, zodat de insecten goed bij het hart van de bloem kunnen komen voor voeding.

Cosmea kun je eenvoudig kweken door zelf te zaaien. Je kunt ze vanaf eind april tot begin juni rechtstreeks in de volle grond zaaien, maar het is ook mogelijk om ze al iets eerder voor te zaaien in een kas of op een lichte plek in huis. Cosmea is gevoelig voor vorst. Dat betekent dat je niet te vroeg moet beginnen met zaaien. Je kunt tot de eerste nachtvorst bloemen verwachten, mits je wel blijft plukken van de plant. Zodra de bloemen uitgebloeid zijn, komen de zaden tevoorschijn. Als de plant zaden heeft gemaakt, gaat hij stoppen met bloeien. Ik laat de laatste bloemen altijd uitbloeien, zodat de ik zaden kan verzamelen voor het volgende jaar. Als je dat elk jaar opnieuw doet, hoef je dus niet steeds zaden te kopen.

3. Korenbloem

Wie denkt er bij korenbloemen niet aan bloeiende bermen? Vroeger zag je ze veel in bermen staan en gelukkig worden steeds meer bermen weer ingezaaid met kleurige bloemmengsels om de biodiversiteit te bevorderen. Maar ze groeien niet alleen in bermen natuurlijk. Jij kunt ze ook in de tuin laten groeien en gebruiken als plukbloem.

Wist je trouwens dat dit mooie blauwe bloemetje ook eetbaar is? Het is niet per se de smaak die van toegevoegde waarde is (de bloem heeft geen uitgesproken smaak), maar vooral de kleur die een mooie toevoeging is aan een salade. Ook kun je de bloemblaadjes verwerken in een heerlijke, verse kruidenboter. Het ziet er geweldig uit!

Maar niet alleen in gerechten is deze bloem dus een kleurige sfeermaker, ook in boeketten is de korenbloem een mooie toevoeging. Blijf plukken van deze plant, zodat er steeds nieuwe knoppen worden aangemaakt. Aan het einde van het seizoen kan je de laatste bloemen laten uitbloeien en wachten tot de plant zaden heeft gevormd. Deze zijn makkelijk uit de zaadhulsjes te halen en zo heb je weer nieuwe zaden voor het volgende jaar.

4. Leeuwenbekje

Deze plukbloem doet het goed in de tuin en in een pot. Heb jij een zonnige plek op je terras en nog een plekje vrij voor een wat grotere bloempot? Denk dan ook eens aan het zaaien van leeuwenbekjes. Je hebt lage en hoge varianten en je kunt ze in allerlei kleuren krijgen. Let wel even op dat je de zaden niet afdekt met een laagje grond, want deze zaden zijn lichtkiemers. Ze hebben dus licht nodig om te ontkiemen. Strooi de zaadjes op de zaaigrond en druk ze licht aan, dat is voldoende!

Mijn ervaring is dat leeuwenbekjes lang op de vaas kunnen staan, als je ze op het juist moment plukt. Als de eerste bloemetjes bloeien aan de steel, is daar het moment om ze te plukken. Ververs het water minstens elke twee dagen en jouw leeuwenbekjes zullen de show stelen in het boeket. Doorgaans blijven ze hier minstens 5 dagen goed in een boeket. Met een beetje geluk gaat de plant, na het plukken, opnieuw bloeien en kan je in één seizoen zeker 2 of 3 keer van dezelfde plant plukken.

5. Lathyrus

De lathyrus mag absoluut niet ontbreken in dit rijtje. Dit frivole steeltje met tot de verbeelding sprekende bloemetjes ruikt echt paradijselijk! Door een paar van deze bloemstelen toe te voegen aan een boeket heb je echt een heerlijke ruiker op tafel staan. Mijn ervaring is dat de lathyrus niet heel lang goed blijft op de vaas. Je kunt de bloemen echter na een paar dagen zo weer vervangen met nieuwe, want ook deze plant blijft in de zomer bloeien als je ervan blijft plukken. Wil je deze ruiker elk jaar opnieuw in de tuin laten groeien? Door de bloemen uit te laten bloeien, vormt de plant peulen met daarin de zaden. Deze zaden kun je op een koele, droge plek bewaren en in het voorjaar weer opnieuw zaaien.

Aan de slag met plukbloemen?

Uiteraard zijn er nog veel meer fijne plukkers, die je in eigen tuin of in potten kunt laten groeien. Wat vind jij aanraders? Laat je het ons weten! Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie.


Toe aan nog meer groene content?

  • Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!

    Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!

    Lees meer 

  • Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen

    Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen

    Lees meer 

  • Biodiversiteit: meer dan alleen bijen en vlinders

    Biodiversiteit: meer dan alleen bijen en vlinders

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.