Dahlia verzorgen - tips, & advies | ECOstyle 🌱 Dahlia verzorgen - tips, & advies | ECOstyle 🌱
Dahlia verzorgen

Dahlia verzorgen

De dahlia is een prachtige en indrukwekkende plant die lang bloeit. Ze zijn er in veel kleuren en vormen, zo fleurt de bloem iedere tuin op.

Plantenbieb A-Z

Dahlia

De natuur heeft veel prachtige bloemen te bieden. Dahlia's vinden veel mensen erg indrukwekkend. Met hun opvallende kleuren en diverse bloemvormen voegen dahlia's elegantie en eigenheid toe aan de tuin. Het verzorgen van de exotische dahlia kan soms wat spannend zijn zijn, aangezien de dahlia uit een knol groeit. Moeilijk is het gelukkig niet,  we zetten onze beste verzorgingstips op een rijtje. 

De dahlia in het kort

Bloeiperiode

Juli - oktober

Winterhard

Nee

Standplaats

Zonnig

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Normaal

Type plant

Knolgewas - niet inheems

Alles over de dahlia

Oorsprong

De oorsprong van dahlia's ligt in Mexico. De bloemen werden voor het eerst ontdekt door Europese ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw. Sindsdien hebben deze bloemen de harten van tuiniers over de hele wereld veroverd. Tegenwoordig zijn er talloze soorten en variëteiten beschikbaar, variërend in grootte, kleur en bloemvorm.

Water geven

Net als veel andere planten hebben dahlia's de juiste hoeveelheid water nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet doorweekt, dan kan de knol gaan rotten. Regelmatig water geven is vooral cruciaal tijdens de groeiperiode en de bloeiperiode. Geef de voorkeur aan vroeg in de ochtend of laat in de namiddag water geven om verdamping te minimaliseren.

Licht en standplaats

Dahlia's groeien het best in goed doorlatende grond en op een zonnige locatie. Kies een plek in je tuin die minstens zes uur direct zonlicht per dag krijgt. Dit bevordert gezonde groei en rijke bloei.

Voeding geven

Om dahlia's overvloedig te laten bloeien, is het essentieel om ze de juiste voedingsstoffen te geven. Gebruik een uitgebalanceerde meststof met een hoger gehalte aan fosfaat. Dit zorgt voor een rijke bloei, kies bijvoorbeeld voor Zomerbloeiers-AZ.

Verpotten

Dahlia's worden gekweekt uit knollen. Deze knollen kunnen jaarlijks worden opgegraven, bewaard en opnieuw worden geplant. Bewaar de knollen in kistjes op een luchtige, koele, en vorstvrije plaats. Denk aan een kelder, garage of schuur. Zorg dat de knollen niet te veel uitdrogen, besproei zo nu en dan met wat water. Zo komen je dahliaknollen de winter door en kun je ze het jaar daarop weer uitplanten. De dahlia plant je zo'n 10 centimeter diep en 40 centimeter uit elkaar.

Dahlia's kunnen in de volle grond worden geplant maar ook zeker in potten. Gebruik hiervoor het best laagblijvende dahlia's. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.

Ziektes

Net als andere planten zijn dahlia's vatbaar voor ziektes en plagen. Veelvoorkomende problemen zijn meeldauw, slakken en bladluizen. Het regelmatig inspecteren van je planten op tekenen van ziekte kan helpen om deze problemen onder controle te houden. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen. 

Snoeien

Snoeien is belangrijk om de plant compact en bossig te houden. Ook stimuleer je de plant zo om nieuwe bloemen aan te maken. Verwijder regelmatig dode bloemen en snoei lange stelen om de energie van de plant naar nieuwe groei te leiden.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.