Rozemarijn mag echt niet ontbreken in je keuken. Hoe lekker een vers takje uit je eigen (moes)tuin ook is, in deze zelfgemaakte rozemarijn olie is het kruid ook echt geweldig! Perfect voor in je salade of als dip voor versgebakken brood. Rozemarijn olie is geweldig om te maken als cadeau of wanneer je te veel takjes hebt geknipt en ze niet weg wilt gooien. Simpel en smaakvol. Het goede nieuws: wij hebben het recept voor je klaar!
Rozemarijn in je tuin
Rozemarijn is echt een topper in de tuin. Het blijft het hele jaar door groen, dus je hebt in elk seizoen verse kruiden én een prachtige, groene aanblik. En nog beter: de paarse bloemetjes in het vroege voorjaar zijn een magneet voor bijen en andere bestuivers.
Het aanplanten van rozemarijn doe je het beste in de lente of herfst. Omdat het een mediterraan kruid is, houdt het van een zonnige, beschutte plek en goed doorlatende grond. In de volle grond doet het het prima, maar ook in potten op je balkon of terras komt het mooi tot zijn recht. Multifunctioneel dus!
Rozemarijn: goed voor lichaam en geest
Naast dat het een heerlijk kruid is om mee te koken, heeft rozemarijn ook allerlei gezondheidsvoordelen. Het wordt al eeuwen gebruikt om het geheugen een boost te geven. Een lekker kopje rozemarijnthee ontspant én verfrist je hoofd. Ook in massage- of badolie wordt rozemarijn veel toegepast om de doorbloeding te stimuleren. Ideaal als je last hebt van vermoeide, koude voeten of als je je extra goed moet focussen.
Zelf rozemarijnolie maken: zo doe je dat!
Wil je je gerechten naar een hoger niveau tillen? Maak dan je eigen rozemarijnolie! Perfect voor over salades, ovengerechten of als smaakvolle dip voor vers brood. Maar ook een leuk zelfgemaakt cadeau voor onder de kerstboom of een verjaardag. Het beste nieuws: het is ook nog eens supermakkelijk!
Dit heb je nodig:
- Extra vierge olijfolie
- Verse takjes rozemarijn
- Een gesteriliseerde fles
- Een schone prikker of vorkje
- Optioneel: cadeaulabel, lint en stift voor een extra leuk cadeau
Zo maak je het:
- Was de rozemarijn en kneus de takjes licht
- Vul een schone fles met extra vierge olijfolie
- Voeg de rozemarijn toe en zorg dat alles hygiënisch gebeurt
- Gebruik een prikker of vorkje om de takjes goed onder de olie te duwen
- Laat de fles 2 tot 4 weken staan op een donkere, warme plek
- Zeef de olie, als je dat wilt, en schenk het terug in een schone fles
En daar is je zelfgemaakte rozemarijnolie! Perfect om cadeau te doen of om gewoon lekker zelf van te genieten. Voortaan hoef je je rozemarijn takjes nooit meer weg te gooien en kun je altijd deze heerlijke rozemarijn olie maken. Wij zijn fan!
Moestuin verzorgen met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen
-
10 leuke herfst planten voor bakken: fleur je tuin of balkon op!
-
DIY: Zelf rozemarijn olie maken