5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin ūüĆßÔłŹ | ECOstyle 5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin ūüĆßÔłŹ | ECOstyle
5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

Isabelle van Geenen11/07/2024

Met het veranderende klimaat zien we steeds vaker perioden van droogte afgewisseld met intense regenbuien. Deze wisselende omstandigheden zijn niet ideaal voor je tuin. Daarom is het tijd om een aantal eenvoudige, waterbesparende tips toe te passen. Hieronder geven we 5 tips.


Geef ‚Äės ochtends of ‚Äės avonds water

Het is altijd een goed idee om je planten 's ochtends of 's avonds water te geven. Overdag, wanneer de zon fel schijnt, verdampt water extra snel waardoor je planten niet al het water kunnen benutten.

Richt je tuin slim in

Een kale bodem droogt sneller uit en vereist meer water. Het is daarom essentieel om je grond goed te verzorgen. Overweeg bodembedekkers toe te voegen, breng een goede mulchlaag aan om water beter vast te houden of gebruik onze afdekmaterialen als hulpmiddel. 

Vang regenwater op: regenton aansluiten

Een voor de hand liggende manier om water te besparen is door regenwater op te vangen. Sluit een regenton aan op een regenpijp of plaats bakken of emmers in je tuin tijdens een regenbui. Zo kun je op de droge dagen regenwater herbruiken om je planten te bewateren.

Tegels eruit: groen erin

Ga tegelwippen! Als je tuin nog vol tegels ligt, is het tijd om deze te vervangen door groen. (Tip: veel gemeenten bieden gratis tegel-ophaaldiensten aan voor mensen die hun tuin willen vergroenen!). Water kan moeilijker weglopen tussen tegels, maar wordt sneller opgenomen door planten en gras.

Herbruik water slim!

Water is kostbaar, dus gebruik het zo effici√ęnt mogelijk. Is het water in je thermoskan koud geworden? Gebruik het voor je gieter. Wil je nog een stapje verder gaan? Vang het koude douchewater op in een bak. Hiermee kun je je planten water geven terwijl je zelf geniet van een warme douche.

Leg een wadi aan in je tuin

Een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) is ge√Įnspireerd op de Arabische naam voor een droog rivierdal. Het aanleggen van een wadi in je tuin helpt bij het opvangen en geleidelijk afvoeren van regenwater, wat de kans op wateroverlast vermindert. Bovendien is een wadi ideaal voor waterminnende planten en dieren, en hoef je je tuin minder vaak van water te voorzien.

Met deze tips kun je effectief water besparen en opvangen in je tuin. Met welke van deze tips ga jij aan de slag?


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

 • Passiebloem snoeien: zo zorg je voor optimale bloei

  Passiebloem snoeien: zo zorg je voor optimale bloei

  Lees meer 

 • 5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  Lees meer 

 • Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.