Wespen soorten in Nederland herkennen | ECOstyle 🐝 Wespen soorten in Nederland herkennen | ECOstyle 🐝

Welke soorten wespen komen voor in Nederland?

 • , door Isabelle van Geenen
wespen soorten herkennen

Wespen zijn een intrigerende insecten die een belangrijke rol spelen in het Nederlandse ecosysteem. Hoewel we ze vaak enkel zien als vervelende insecten die in de zomer rondom het eten zweven, zijn er nog meer verschillende wespensoorten in Nederland. Elk met unieke eigenschappen en gedragingen. Laten we eens dieper in de wereld van deze fascinerende wezens duiken en enkele van de meest voorkomende soorten bespreken.


Meest voorkomende wespen soorten in Nederland

In Nederland zijn er maar liefst 400 verschillende soorten wespen. De meeste van deze soorten zullen we echter zelden tegenkomen. De wespen waar we wel veel mee te maken hebben, zijn de gewone wesp, de Duitse wesp en de Hoornaar. De gewone wesp en de Duitse wesp komen overal in ons land voor. Sterker nog: over heel Europa zijn dit de wespensoorten die men het vaakst tegenkomt. Gewone wespen en Duitse wespen worden ook wel ‘limonadewespen’ genoemd omdat ze in de zomer voor problemen zorgen in en rond woningen, bedrijven en openbare ruimtes.

Een derde veelvoorkomende wespensoort in Nederland is de Europese hoornaar. Deze wesp is groter dan de voorgaande twee soorten en wordt - juist vanwege haar formaat - ook wel ‘superwesp’ genoemd. De hoornaar komt vooral voor in het oosten en in het zuiden van het land. Naast deze soorten bestaan er nog meer, zoals de graafwesp, de galwesp en de sluipwesp. We leggen de verschillen hieronder uit.

Wespen soorten herkennen

Hoe herken je de meest voorkomende wespen in Nederland?

gewone wesp herkennen

De gewone wesp

De gewone wesp is waarschijnlijk de bekendste en meest voorkomende wesp in Nederland. Met zijn kenmerkende zwart-gele gestreepte lichaam is hij gemakkelijk te herkennen. Gewone wespen voeden zich voornamelijk met insecten, maar zijn ook dol op zoetigheid.

duitse wesp

De Duitse wesp

De Duitse wesp lijkt qua uiterlijk sterk op de gewone wesp en wordt vaak verward met deze soort. Ze hebben een vergelijkbaar zwart-geel gestreept lichaam, maar kunnen worden onderscheiden door de drie zwarte stippen op hun gezicht. Ze worden aggresief wanneer ze zich bedreigd voelen.

hoornaar wesp herkennen

De hoornaar

De hoornaar is de grootste wespensoort in Nederland en heeft een imposant uiterlijk. Ze hebben een roodbruin lichaam met gele strepen en zijn aanzienlijk groter dan reguliere wespen. In tegenstelling tot hun reputatie als agressieve wespen, vallen ze over het algemeen mensen niet lastig, tenzij ze zich bedreigd voelen.

graafwesp herkennen

De graafwesp

Graafwespen vormen een diverse groep in Nederland en omvatten vele soorten. Ze zijn te herkennen aan hun slanke lichaam en graafgedrag. Ze graven kleine holletjes in de grond, waar ze eitjes leggen en prooien voor hun larven verzamelen. Graafwespen zijn meestal solitaire insecten en vallen mensen zelden lastig.

sluipwesp herkennen

De sluipwesp

Sluipwespen komen overal ter wereld voor, inclusief Nederland. In tegenstelling tot sociale wespen, leven sluipwespen vaak solitair. Ze hebben een klein en slank lichaam. De meeste sluipwespen zijn parasieten, ze leggen hun eieren in andere insecten waardoor het insect sterft. Dit maakt ze ideaal als plaagbestrijders.

De Aziatische hoornaar

Naast de inheemse Europese hoornaar worden we in Nederland de laatste jaren steeds vaker geconfronteerd met de Aziatische hoornaar. Terwijl de Europese hoornaar thuis hoort in Nederland en een belangrijke rol speelt in ons ecosysteem, is de Aziatische hoornaar een invasieve exoot. Dit is een dier dat door menselijk handelen in Nederland terecht is gekomen en zich hier heeft gevestigd. Het is essentieel om de verspreiding van deze hoornaar tegen te gaan, omdat ze een grote bedreiging vormen voor onze biodiversiteit en dan met name voor de honingbij. De Aziatische hoornaar is een rover en kan honingbijenkasten binnendringen, waarna het nest volledig wordt leeggeroofd. Zo roeit een enkele hoornaar enorm veel bijen uit.

Als je een Aziatische hoornaar ziet, is het van groot belang dit te melden op waarnemingen.nl. Op deze manier kunnen experts de verspreiding van deze invasieve hoornaar in kaart brengen en maatregelen nemen om verdere impact op onze inheemse flora en fauna te beperken.

Verschil tussen bijen en wespen

Ben je nieuwsgierig naar de verschillen tussen wespen en bijen? Je bent zeker niet de enige, want deze twee geel-zwart gestreepte, vliegende insecten lijken behoorlijk op elkaar. Om ze van elkaar te onderscheiden, is het goed om op deze verschillen te letten:

 1. Wespen hebben een slanker lichaam dan bijen, bijen zijn vaak wat ronder.
 2. Bijen hebben een behaard lichaam, terwijl wespen dit niet hebben.
 3. Een bij steekt zelden, als zij steekt, verliest ze haar angel en sterft ze. Een wesp kan zo vaak steken als ze wil, zonder haar angel te verliezen.

Natuurlijk wil je niet op de laatste manier erachter komen wat het verschil is tussen een bij en een wesp. Beter is om daarom gewoon afstand te houden als je een nest met geel-zwarte beestjes tegenkomt. Bevindt een nest zich op een onwelkome plek? Denk erom dat bijen beschermd zijn: ze mogen dus niet bestreden worden: niet door experts en niet door leken. Gaat het om wespen, dan mag dit wel. Wordt de overlast van een wespennest te groot? Ga dan nooit zelf aan de slag. Schakel een professioneel bedrijf in om het wespennest te verwijderen.

Wil je wespenoverlast voorkomen? Lees dan meer informatie over wespen op onze website.


Toe aan nog meer groene content?

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

 • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.